Rubriky
Zprávy

Město chce šetřit energie, vsází i na fotovoltaiku

Město Děčín připravuje na střechy svých budov fotovoltaické elektrárny (FVE). Cílem této investiční akce je snížit náklady na energie. Část nákladů na pořízení FVE uhradí dotace.

Fotovoltaické elektrárny město plánuje na celkem 12 budovách. Jedná se o budovy magistrátu v ulici 28. října, základní a mateřské školy, školní jídelnu nebo také aquapark a zimní stadion.

„Přínos projektu vidím především v možnosti sdílení vyrobené energie a jejího využití v dalších objektech města, případně také v nabíjení elektromobilů, které město již má nebo plánuje do budoucna pořídit. Ušetřili bychom tak v rozpočtu města nemalé finanční prostředky,“ vysvětluje náměstek primátora pro rozvoj města a IT Ondřej Smíšek (Náš Děčín).

Na šesti objektech budou FVE o výkonu nad 50 kWp v předpokládané hodnotě 24 800 000 korun. Na dalších šesti objektech pak město nechá nainstalovat FWE o výkonu do 50 kWp v předpokládané hodnotě 5 200 000 korun. Celkem se tedy jedná o zakázku ve výši 30 milionů korun s tím, že dotace bude činit 15 086 000 korun. Investici je třeba předfinancovat – na to město použije vlastní finanční prostředky nebo kontokorent. Dotaci tedy město získá až po ukončení projektu. Jeho realizace bude probíhat postupně v průběhu roku 2024. Město Děčín šetří energie i jinými způsoby. Například začalo úsporněji vytápět své budovy úpravou topných křivek. Došlo ke snížení teploty vody v radiátorech. Ve městě proběhl také pasport veřejného osvětlení a probíhá postupná výměna zastaralých svítidel za LED osvětlení.

Zdroj: Magistrát města Děčín