Rubriky
Zprávy

Ministr životního prostředí Marian Jurečka jmenoval nového ředitele národního parku České Švýcarsko Petra Kříže

Národní park České Švýcarsko povede Petr Kříž. Ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL) jej dnes jmenoval novým ředitelem Správy Národního parku České Švýcarsko s účinností od 1. prosince 2022. Na společné tiskové konferenci poté představili vizi Ministerstva životního prostředí i priority nového ředitele.

Petr Kříž uspěl ve výběrovém řízení, které Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo koncem září letošního roku. Přihlásilo se do něj celkem šest uchazečů. Podle výběrové komise byl nejkvalitnějším uchazečem právě Kříž, který má bohaté profesní zkušenosti z pozice ředitele regionálního pracoviště AOPK ČR (Agentura ochrany přírody a krajiny ČR) a velmi dobře zná i specifika národního parku. V minulosti pracoval také na Správě CHKO Labské pískovce, která tvoří ochranné pásmo právě Národnímu parku České Švýcarsko.

„Věřím, že s novým ředitelem startuje pro Národní park České Švýcarsko nová éra. Ničivý požár letošního léta zasáhl výrazně do života i majetku lidí v zasažených obcích. Je důležité připravit národní parky na další možné extrémy počasí a období sucha. Hlavní roli v tom sehrají právě správy národních parků, jejich připravenost, schopnost rychle a účinně komunikovat a řešit krizové situace. Tady vidím hlavní úkol pro nového ředitele Petra Kříže. Spoléhám na jeho odborné, manažerské schopnosti zejména při komunikaci s obcemi,“ podotýká na adresu nového ředitele ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Priority nového ředitele Správy Národního parku České Švýcarsko

„Rád bych poděkoval výběrové komisi i panu ministrovi za důvěru, je pro mou novou profesní etapu dobrým impulsem. Mezi hlavní úkoly, které chci ihned po nástupu řešit, patří stabilizace vztahů s obcemi a partnery v regionu. Za nezbytnou považuji komunikaci a analýzu následků požáru se členy Rady parku a dalšími experty. Je třeba vypořádat připomínky a dohodnout upravený návrh zásad péče o národní park i s ohledem na požární rizika,“ říká čerstvý ředitel SNPČŠ Petr Kříž. „Mým dlouhodobým cílem je samozřejmě zachování a obnova přirozených ekosystémů Národního parku České Švýcarsko a nadále se věnovat práci na obnově zpřístupnění hlavních turistických lokalit, jako je Gabrielina stezka a Soutěsky Kamenice. Také bych rád vyhodnotil stav aktivní péče o národní park a CHKO Labské pískovce a věnoval se přípravě větších projektů z evropských fondů. Vedle toho v rámci Českosaského Švýcarska považuji za nezbytné navázat na kvalitní přeshraniční spolupráci,“ uzavírá nový ředitel.

Ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL) jmenuje Ing. Petra Kříže ředitelem Správy Národního parku České Švýcarsko s účinností k 1. 12. 2022. Foto: Tomáš Salov
Ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL) jmenuje Ing. Petra Kříže ředitelem Správy Národního parku České Švýcarsko s účinností k 1. 12. 2022. Foto: Tomáš Salov

Milionová pomoc MŽP

V reakci na letošní rozsáhlý požár v Hřensku vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí spolu se Státním fondem životního prostředí ČR hned 19. 8. 2022 mimořádnou stomilionovou výzvu na likvidaci škod, včetně podpory preventivních opatření, s příjem žádostí od 1. 9. do 31. 10. 2022. Finanční pomoc pro obce, kraj a správu národního parku mířila na obnovu komunikací, cest, zdrojů pitné vody i poškozenou odpadovou infrastrukturu, jako jsou kontejnery či sběrné nádoby. Dotace také směřovaly na zajištění skal, kterým v důsledku vysokých teplot způsobených požárem hrozí zřícení. Obce díky dotační pomoci mohly dát dohromady veřejně přístupná místa včetně založení nové zeleně nebo se věnovat preventivním opatřením jako je zkapacitnění vodních nádrží a zásahy do lesních porostů.

„Detaily k výzvě a konkrétním projektům jsme se starosty konzultovali přímo na místě i v online debatách. Dohromady přišlo 22 žádostí s požadavkem o celkovou dotaci ve výši 127 milionů korun. Podpoříme tak osm obcí v regionu i Ústecký kraj. Schválené žádosti vyřizujeme jednu po druhé, skončit bychom měli ještě v průběhu listopadu,“ doplňuje ministr Jurečka.


Ing. Petr Kříž je absolvent České zemědělské univerzity v Praze (Institut tropického a subtropického zemědělství). Současný ředitel regionálního pracoviště Agentury ochrany přírody a krajiny ČR – Správy CHKO České středohoří pracoval v letech 2012–2017 i na Správě CHKO Labské pískovce. Kromě péče o území CHKO a výkonu státní správy se podílel mj. na realizaci projektů z Operačního programu Životní prostředí a z programu LIFE, dále se věnuje práci s veřejností (např. Slavnosti stepí a Slavnosti pastvin) a mezinárodní spolupráci. Je členem Rady NP České Švýcarsko.


Národní park České Švýcarsko o rozloze 79,23 km2 je zatím nejmladším ze čtyř národních parků v České republice. Byl vyhlášen v roce 2000. Jeho území je součástí tzv. Českosaského Švýcarska, což je oblast tvořená národními parky České a Saské Švýcarsko a chráněnými krajinnými oblastmi Labské pískovce a Saské Švýcarsko. Tato oblast se rozprostírá na obou březích řeky Labe při státní hranici mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko. Svou rozlohou, vysokou mírou zalesnění a minimálním osídlením představuje unikátní pískovcové území, které nemá v Evropě obdoby.

(Tisková zpráva Ministerstva životního prostředí ze dne 23. 11. 2022)

Zdroj: www.npcs.cz