Rubriky
Sport Zprávy

Odveta v Nymburku vítězně pro domácí

Mistrovský Nymburk se po počátečním trablech v sezóně opět dostává do své tradiční formy, o čemž se v předehrávce 14. kola přesvědčili i Válečníci, kteří na jeho palubovce padli o 16 bodů. Nymburk jim tak vrátil porážku z úvodu sezóny, ale Děčín nemusí smutnit. Bez svého klíčového hráče Ty Nicholse dokázal s českým šampiónem držet krok, ve druhém poločase s ním dokonce sehrál remízu a navíc rozehrávač AJ Walton získal triple-double!

Válečníci vstoupili do zápasu velmi dobře a během necelých tří minut vedli 4:11, když pět bodů zaznamenal kapitán Pomikálek, po dvou pak Kroutil s Josipovičem a Svobodou. Na to ale odpověděl rozehrávač Klassen pěti body v řadě, na koš Josipoviče a trojku Kroutila pak zareagoval Watson dvěma smečovanými koši – 13:16. Po dalším koši Svobody to bylo 15:18, ale následně Simmons trojkou vyrovnal a Ivanauskas a Palyza poslali Nymburk poprvé do vedení – 22:18. Dvě minuty před koncem první čtvrtiny pak Rozsypal snížil na 22:20, ale koncovka se Válečníkům nepovedla, mimo jiné inkasovali dvě trojky, a mistr utekl na 32:20. Druhou desetiminutovku zahájil Walton košem s faulem, za domácí ale stejnou akci ukázal Simmons, jenž na další koš Waltona odpověděl trojkou – 38:25. Nymburku si v dalších minutách pomohl trojkou Klassena, Palyza dokonce zaznamenal čtyřbodovou akci, když byl při úspěšné trojce faulován – 45:29. Domácí si pak stále udržovali bezpečný náskok, který se postupně dostal až na hranici osmnácti bodů, o což se mimo jiné zasloužilo i pět bodů Rylicha – 59:41. Poslední slovo první půle ale patřilo Kroutilovi, jenž upravil na 59:43.

Ve druhém poločase se hra zcela vyrovnala a Válečníci se snažili manko snížit. To se jim několikrát povedlo, ale Nymburští vždy v pravou chvíli odskočili a stále si drželi dvouciferné vedení. V závěru třetí čtvrtiny však Josipovič zapsal čtyři body v řadě a Pomikálek z trestných hodů dostal náskok soupeře na devět bodů – 76:67. Jenže Watson stihl do přestávky upravit na 78:67. Poslední periodu zahájily trojky Palyzy a Klassena a rázem to bylo opět o sedmnáct – 84:67. Na druhé straně kontroval Kroutil dvěma šestkami, jenže Klassen trefil další trojku – 87:69. V dalších minutách zapsal Nymburk ještě dvě trojky, naštěstí za Děčín odpověděli stejnou mincí Walton a Kroutil. Přesto domácí vytáhli svůj náskok na dvacet bodů a Palyza v polovině této části upravil na 100:80. Ve zbytku utkání se už skóre příliš neměnilo, a tak po čtyřech bodech Pomikálka a koši Macháče skončilo střetnutí výsledkem 102:86.

Domácí vyprodukovali celkově o osm střel více, ve dvojkách Děčín ještě držel krok (26/48:24/46), ale ten hlavní rozdíl byl v trojkách, kde jich Nymburk nastřílel 14, kdežto Válečníci jen sedm. Těm se naopak dařilo v trestných hodech, kterých proměnili 17 z 22 pokusů. To Nymburk se v této disciplíně trápil a zapsal jen 8 šestek ze 17 pokusů. V dalších statistikách byli domácí vždy o kousek lepší. Na doskoku vyhráli 42:37 (druhé šance 19:17), měli více asistencí (21:15), méně ztrát (15:19) a dali více bodů z brejků (23:19). Zásadní rozdíl byl pak v souboji laviček, kde ta nymburská zvítězila 53:18!

Děčín táhl rozehrávač AJ Walton, který dal 13 bodů, měl 10 asistencí a 11 získaných faulů, což znamená cenný triple-double. K tomu pak ještě zaknihoval 7 doskoků a 3 zisky. Nejlepší střelci Válečníků byli ale Pomikálek a Svoboda, oba dali shodně po 17 bodech. Dobrý zápas odehrál také Kroutil (13 bodů), Josipovič přidal 8 a Macháč 6 bodů.

Na straně Nymburka byl nejlepší Klassen s 20 body (trojky 5/10), k tomu přihodil 9 asistencí a 5 doskoků. Po 17 bodech zapsali Watson a Simmons, ostrostřelec Palyza měl 16 bodů. Ivanauskas dal 8 bodů, Rylich 7, Lockett 5. Martin Kříž vyšel bodově naprázdno.

Trenéři po utkání 
Ladislav Sokolovský, trenér ERA Basketball Nymburk: „Výhra je samozřejmě dobrá, ale přesto to nebudu hodnotit úplně pozitivně, protože jsme tam dnes udělali hodně chyb z pohledu taktiky a občas mi tam chybělo větší nasazení. Dostali jsme hodně bodů z protiútoků, jak kdybychom se neuměli vrátit zpět do obrany. Ale na tom se dá pracovat, to se dá zlepšit. V útoku to celkem jde, dnes jsme ukázali i to, že umíme střílet za tři, což z tréninku víme, jak hráči střílí, ale dosud se to nedařilo dostat i do zápasů. Ale měli jsme soupeři dovolit o deset až patnáct bodů méně. Pak bych řekl, že to bylo velice slušné utkání. Takhle je to dobrá výhra, ale máme na čem v obraně pracovat. Možná to bylo nekoncentrovaností, že si hráči mysleli, že když Nichols nehraje, že to bude jednoduché. Útok byl v pořádku, i když bych si představoval, že se míč ještě malinko víc pustí, ale já se chci hlavně bavit o problémech, a v obraně to dobré nebylo. Co se týče Natea Watsona, tak ten těžil z toho, že Marek Klassen ho dobře vidí a Děčín tam na pick-and-rollu udělal chyby, čehož oba velmi dobře využili. Pět dunků za prvních pět minut se moc často nevidí, ale já stejně pořád přemýšlím spíše nad tou obranou. Když budeme v zápasech koncentrovaní, můžeme hrát ještě mnohem lépe, protože tým máme opravdu dobrý. Já to nebral jako zápas o první místo, ale jako těžký zápas, což se potvrdilo.”

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „My si nemůžeme myslet, že pojedeme do Nymburka vyhrávat, protože má nejlepší a nejdražší mančaft v celé lize. Ono se to jen říká, že je to zápas o první místo, realita je někde jinde. My jsme zápas začali velmi dobře, vedli jsme prvních pět minut první čtvrtiny. Na konci první čtvrtiny nás položil úsek 10:0, když jsme nebyli schopni zastavit clonu na hráče s míčem a dostávali jsme jednoduché koše od Watsona. Tím se Nymburk dostal do vedení 32:20 po první čtvrtině. To nás zlomilo na zbytek zápasu, protože jsme se už nedokázali dostat pod deset bodů v rozdílu, i když jsme se o to snažili až heroickým bojovným výkonem ve druhém poločase. Škoda toho výpadku sedmi, osmi minut na přelomu první a druhé čtvrtiny, kde jsme defenzivně propadli a naše obranné snažení bylo velmi špatné. Utkání bylo agresivní od začátku. My jsme si ale na rozdíl od druhého poločasu nechali dát jednoduché koše. Jednoduchá stupidní dvojička mezi Klassenem a Watsonem a naši pivoti nejsou schopni Watsona ubránit. Proto vypadal konec první čtvrtiny, jak vypadal. Ve druhém poločase jsme odvedli lepší práci na Watsonovi, a to se projevilo v tom, že jsme už nedostali tolik jednoduchých košů. Nymburk ale má takovou kvalitu, že když jsme pokryli clonu na hráče s míčem, trefí se zvenku. Když mají trojky 28/14, není se čemu divit, že nám nastřílí stovku. Šedesát bodů na první polovinu je ale opravdu hodně a máme na čem pracovat. Dneska jsme neměli Tye Nicholse, který nastoupil už se sebezapřením proti Brnu, a proto jsme ho dneska šetřili. Matěj Svoboda si poranil koleno a odstoupil během utkání. Uvidíme, jak to s ním bude vypadat. Věřím, že minimálně Nichols bude schopen v Olomouci hrát.”

Hráči po utkání 
Lukáš Palyza, křídlo ERA Basketball Nymburk: „Byl to hodně fyzický zápas jako play-off utkání. Hodně se to mlelo, a když Děčín zjistil, že herně to dnes s námi nepůjde, tak sáhl k fyzické hře, kouskování hry a to se jim ve druhé půli povedlo a náš náskok nenarůstal. Naše chyba byla, že jsme neudrželi koncentraci, nechali se rozhodit. To musíme zlepšit. První poločas byl velmi dobrý v útoku, bylo tam hodně pěkných akcí. Všichni v týmu pod novými trenéry pochopili, že hraní za Nymburk je o týmu. Vždy to vyjde na někoho jiného a je důležité, abychom tu hru dobře četli. Pak jsou všichni hráči v rytmu a vypadá to dobře. Od začátku sezóny jsme se trápili se střelbou a dnes se do toho konečně dostalo více hráčů. Je to důsledek tréninků, kde už to vypadá lépe, a vše si analyzujeme. Pro nikoho nebylo příjemné se prvních pár kol dívat jiným na záda, takže jsme rádi, že jsme to dnes zvládli a dostali jsme se zpět tam, kam patříme.”

Anthony Walton, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Byl to opravdu těžký zápas a je třeba ocenit Nymburk, protože hrál opravdu lépe než u nás. S novým trenérem a rozehrávačem hrál jinak. Teď byli doma a čekali jsme, že si budou chtít pohlídat domácí prostředí. Byl to opravdu dobrý zápas. Ty Nichols je náš nejlepší střelec, prohráli jsme o šestnáct bodů a právě jeho body nám chyběly. A Matěj Svoboda se dostával do dobré pohody v zápase, než musel odstoupit. Ale útok nebyl náš problém. To spíše obrana. A také doskok. Doufejme, že do soboty to dáme dohromady. Hlavně doskok byl problém. Dovolili jsme jim snad devět útočných doskoků za poločas, což není zas tak hrozné, ale oni z toho dali minimálně dvanáct bodů. To jim hodně pomohlo. Takže obrana byl problém, hlavně komunikace. Musíme se na to podívat a zlepšit to. Druhý poločas byl hodně fyzický a tak to má být. Kdybychom bojovali už v první půli tak, jako ve druhé, tak by to byl zcela jiný zápas. Ale je to jen jeden zápas z dlouhé sezony a jedeme dál.”

Základní sestavy
Nymburk: Klassen, Rylich, Lockett, Kříž, Watson
Děčín: Walton, Kroutil, Svoboda, Pomikálek, Josipovič

ERA Basketball Nymburk – BK ARMEX Děčín 102:86
Body Nymburku: Klassen 20 (5x 3, 6 doskoků, 9 asistencí), Watson 17, Simmons 17 (4x 3), Palyza 16 (2), Ivanauskas 8 (7 doskoků), Rylich 7 (1x 3), Lockett 5, Tůma 4 (1x 3), Kovář 4 (1), Benda 2, Novák 2, Kříž 0.
Body Děčína: Pomikálek 17 (2x 3, 7 doskoků), Svoboda 17 (1x 3), Walton 13 (1x 3, 7 doskoků, 10 asistencí, 11 získaných faulů), Kroutil 13 (2x 3), Josipovič 8 (7 doskoků), Macháč 6, Žikla 5 (1x 3), Mach 5, Rozsypal 2, Bobek 0.
Střelba za 2 body 26/48:24/46, za 3 body 14/28:7/22, TH 8/17:17/22. Doskoky 42:37 (útočné 16:14), asistence 21:15, ztráty 15:19, fauly 21:21.

Čtvrtiny: 32:20, 27:23, 19:24, 24:19

Rozhodčí: Hruša Petr, Scholze Michal, Linhart Tomáš

Komisař: Andrle Petr

Diváci: 290

Zdroj: BK Děčín