Rubriky
Turisti Zprávy

Lesní požár v Malinovém dolu u Hřenska

V neděli v sedm hodin ráno obdržela Správa Národního parku České Švýcarsko od saské stráže přírody hlášení o silném sloupci kouře stoupajícím z lesa v oblasti Hřenska. Strážci přírody na české straně předali hlášení Sboru dobrovolných hasičů Hřensko za účelem ověření a nalezení místa, odkud kouř stoupá. Členové SDH Hřensko následně potvrdili oheň v oblasti Malinového dolu u obce Hřensko a iniciovali hasební zásah.

Do hašení požáru v oblasti Malinového dolu je podle dostupných informací zapojeno více hasičských jednotek, na hašení se podílí také policejní vrtulník a letadlo. V širším okolí, například v obcích Arnoltice, Dolní Žleb a dalších, je cítit kouř. Kouřová stopa je také dobře viditelná z míst s dalekým výhledem.

Příčina požáru zatím není správě národního parku známá. Vysoce pravděpodobný je lidský faktor, neboť z nedávné doby není známa žádná přírodní událost (např. úder blesku), která by mohla vést ke vzniku ohně.

Rozsah požáru je odhadován složkami IZS na zhruba 7 hektarů (EDIT: odhad složkami IZS později upraven na 3 hektary).

UPOZORNĚNÍ:

  • Silnice z Hřenska do Mezní Louky v současné době (poslední aktualizace informace: pondělí 25.07.2022, 9.00 hod.) uzavřena, parkoviště Nad Klepáčem uzavřeno!
  • Červeně značená turistická trasa ze Hřenska ke Třem pramenům (směrem k Pravčické bráně) je neprůchodná!
  • Soutěsky Kamenice jsou pro veřejnost uzavřeny.
  • Pravčická brána je přístupná od Mezní Louky.
  • Návštěvníci Pravčické brány ve směru ze Hřenska mohou využít veřejné autobusové dopravy pro dopravu ke Třem Pramenům a na Mezní Louku.
  • Dne 25.07. bude průjezdná obec Jetřichovice pro osobní automobily (jinak průjezd nemožný kvůli rekonstrukci vodovodu). 

Správa Národního parku České Švýcarsko žádá návštěvníky oblasti Hřenska, aby usnadnili hasební zásah respektováním pokynů hasičů a parkováním ve větší vzdálenosti od místa požáru, např. na labském nábřeží.
Požár v Malinovém dolu. Foto: Tomáš SalovPožár v oblasti Malinového dolu u Hřenska. Foto: Tomáš Salov

Požár v Malinovém dolu. Foto: Tomáš SalovPožár v oblasti Malinového dolu u Hřenska. Foto: Jan Košík, SDH Hřensko

Požár v oblasti Malinového dolu u Hřenska. Foto: Václav SojkaPožár v oblasti Malinového dolu u Hřenska. Foto: Václav Sojka

Zdroj: www.npcs.cz