Rubriky
Sport Zprávy

Porazili Kolín o 19 bodů a získali už čtvrtou ligovou výhru v řadě

Válečníci pokračují ve skvělých výkonech a stále živí naději na postup do nadstavbové skupiny A1. Po vysoké domácí výhře nad druhou Opavou ukázali svoji lepšící se formu i na palubovce čtvrtého Kolína, porazili ho o 19 bodů a získali už čtvrtou ligovou výhru v řadě.

Úvod zápasu byl oboustranně nervózní s řadou nepřesností a skóre se měnilo jen pomalinku. Jako první skóroval domácí Petráš po minutě hry, na další změnu stavu se pak čekalo dvě minuty, kdy Prahl vyrovnal na 2:2. Další body přišly až v polovině této části, když Pomikálek trefil trojku – 2:5. Tuhá bitva pak pokračovala dál, oba celky se střelecky nemohly prosadit, až domácí pivot Petráš čtyřmi body v řadě otočil na 6:5. Proti tomu byl ale děčínský rozehrávač Šiška, jenž tříbodovou trefou poslal svůj tým zpět do vedení – 6:8. V posledních dvou minutách se hráči přece jen začali prosazovat, více se ale dařilo Válečníkům, a to především díky pěti bodům Svobody – 10:15.

Druhou čtvrtinu, která už nebyla tak bodově dietní, začali lépe Kolínští, jenž šesti body otočili na 16:15. Po minutě a půl skončil děčínské střelecké trápení Šiška trojkou s faulem a znovu poslal hosty do vedení. A stejný hráč přidal o chvíli později svoji třetí trojku – 16:22. Děčín si pak udržoval, i díky trefám Prahla a Pomikálka, hubený náskok, ale domácí samozřejmě chtěli nepříznivý vývoj zlomit, což se jim povedlo tři minuty před poločasovou přestávkou, kdy Rožánek pěti body a Číž jednou šestkou otočili na 31:29. Jenže děčínský kapitán Tomáš Pomikálek kontroval smečí a košem, Šiška přidal dva body a tečku za první půlí udělal Pomikálek jedním trestným hodem – 31:36.

V úvodu druhého poločasu rychle skórovali Pomikálek s Prahlem a Válečníci odskočili na 31:40. A devítibodové vedení platilo i po trojce Kroutila – 36:45. Kolín ale přece jen byl o trochu bodově úspěšnější a manko začal pomalu gumovat. V polovině této čtvrtiny a koši s faulem Petráše se náskok Děčína scvrknul na 44:47. Pak ale jinak přesný Petráš neproměnil obě šestky, následně udělal útočný faul a domácí lavička za protesty dostala technickou chybu. Tu potrestal Svoboda jednou šestkou, následně Mach výborně ubránil Číže a z protiútoku skóroval Osaikhwuwuomwan – 44:50. A to byly klíčové okamžiky. V závěru třetí čtvrtky totiž Svoboda a Nichols prohnali kolínským košem dvě trojky a Válečníci vedli 47:57. Domácí ale stačili do přestávky díky jedné šestce Lošonského a přesně střílejícího Rožánka, jenž trefil trojku, snížit na 51:57. A Rožánek začal poslední periodu další trojkou, takže Kolín byl na dostřel – 54:57. Jenže Pomikálek odpověděl rovněž trojkou, navíc přidal koš za dva, takže to po minutě hry bylo 54:62, po čtyřech bodech Nicholse dokonce 56:66. Jenže domácí se nechtěli vzdát, znovu zabrali a jejich snaha přinesla trojku Novotného s faulem a trojku Jelínka – 63:66. Válečníci ale ukázali pevné nervy, protože Svoboda se ihned trefil za dva body, Šiška přidal trojku a následně Svoboda znovu skóroval za dva body – 63:73. Pak sice Číž připsal svoji druhou tříbodovou trefu, ale Šiška odpověděl stejnou mincí, navíc byl faulován a proměnil i šestku – 66:77. Jiskřičku naděje pro domácí vykřesal vzápětí Novotný další trojkou, jenže rozehrávač Ondra Šiška se dostal do varu a ihned zareagoval košem s faulem, pak dal svoji šestou trojku – 69:83. To už zbývaly do konce jen dvě minuty, Kolín se sice snažil, ale jeho střely byly nepřesné a navíc lavička dostala další technickou chybu. Tu potrestal Nichols, stejný hráč pak přidal trojku a minutu před koncem to bylo 69:88. V závěru pak daly oba celky po třech bodech, ty poslední na straně Děčína zaknihoval Mach, jenž pečetil na 72:91.

Výhra Děčína byla naprosto zasloužená, protože byl lepší takřka ve všech statistických údajích. Měl lepší střelbu za dva i tři body, na doskoku vyhrál jasně 35:47, měl také více asistencí (10:13) a o jednu ztrátě méně (13:12). Ztráty soupeře však daleko efektivněji trestal (7:18) a dal více bodů z druhých šancí (12:17). Domácí vyhráli v jediném údaji, a to bodech lavičky, kde porazili tu děčínskou 38:18.

Tahounem Děčína byl Ondřej Šiška s 26 body (trojky 6/9), ke kterým přidal 6 asistencí a 6 získaných faulů. Kapitán Tomáš Pomikálek proměnil všech svých pět střel za dva body, k tomu dvě trojky a dvě šestky, takže v součtu to dalo 18 bodů. Nichols pomohl k výhře 16 body, Svoboda zapsal 13 bodů a Prahl 10, ke kterým přidal 9 doskoků. Hrdina proti Opavě, Osaikhwuwuomwan, dal sice jen tři body, ale měl 8 doskoků.

Domácí měli nejlepšího střelce v Petrášovi, který se blýskl 19 body a 13 doskoky. Dobrý zápas odehrál Rožánek, jenž dal 15 bodů, Novotný přidal 13, když proměnil čtyři trojky a jednu šestku. Hvězdný rozehrávač Číž zůstal na 10 bodech se střelbou za 3 body 2/12 a 6 ztrátami. Lošonský přidal 7 bodů, vyfaulovaný Jelínek pět a Mareš nedal ani bod.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: “Přijeli jsme odehrát do Kolína co nejlepší utkání, abychom zkusili domácí porazit, což není v této sezóně na jeho palubovce vůbec lehká záležitost. Výhrou jsme také chtěli zůstat ve hře o skupinu A1. Jsme rádi, že se nám to povedlo. Odehráli jsme velmi slušný zápas, byť to v úvodu bylo z naší strany hodně nervózní a střelecké procento bylo nízké. Jenže všech našich dvanáct hráčů, ač někteří nebyli na hřišti, ohromně bojovalo a díky vítězství, si můžeme v sobotu v přímém souboji zahrát s Ústím o postup do A1.“

Miroslav Sodoma, trenér BC Geosan Kolín: „Gratuluji Děčínu, který nás dnes porazil. Jsem přesvědčen, že dnes rozhodlo vše fyzično, fyzično a fyzično, které nám teď chybí. Chybí nám také ladnost v útoku. Potřebujeme získat zpět herní praxi a jistotu. Věřím tomu, že se brzy vrátíme do formy předvánoční a budeme moct pomýšlet na lepší hru.“

Hráči po utkání 
Filip Sertič, křídlo BK ARMEX Děčín: „Hráli jsme chytrý basketbal s velikou procentuální úspěšností. Kolín se nás sice držel celý zápas, ale na konci jsme rozhodli lepšími individuálními výkony. Dobře jsme bránili i útočili a zaslouženě vyhráli.“

Jiří Jelínek, pivot BC Geosan Kolín: „Všichni jsme věděli, že to bude těžký zápas, protože Děčínu šlo o všechno. My jsme si samozřejmě doma nechtěli nechat vzít výhru, ale od začátku jsme se netrefovali trojky a celkově jsme nehráli to, co hrajeme celou sezónu. Děčín nám dal hodně bodů z druhých šancí, a po našich ztrátách. Konec už byl o tom, že Děčín se dostal do laufu a my byli frustrováni.“

Základní sestavy
Kolín: Číž, Mareš, Křivánek, Jelínek, Petráš
Děčín: Šiška, Nichols, Kroutil, Pomikálek, Prahl

BC Geosan Kolín – BK ARMEX Děčín 72:91 
Body Kolína: Petráš 19 (13 doskoků, TH 7/11), Rožánek 15 (3x 3), Novotný 13 (4), Číž 10 (2x 3, 5 asistencí, 8 získaných faulů), Lošonský 7, Jelínek 5 (1x 3), Dlugoš 2, Novák 1, Křivánek 0, Mareš 0.
Body Děčína: Šiška 26 (6x 3, 6 asistencí), Pomikálek 18 (2x 3, 6 doskoků), Nichols 16 (2x 3, 8 získaných faulů), Svoboda 13 (1x 3), Prahl 10 (9 doskoků), Osaikhwuwuomwan 3 (8 doskoků), Kroutil 3 (1x 3), Mach 2, Žikla 0, Sertič 0.
Střelba za 2 body 12/27:20/36, za 3 body 10/35:12/32, TH 18/26:15/23. Doskoky 35:47 (útočné 11:13), asistence 10:13, ztráty 13:12, fauly 24:25.

Čtvrtiny: 10:15, 21:21, 20:21, 21:34

Rozhodčí: Blahout Petr, Kec Jakub, Melichárek Ivo

Komisař: Hlaváček Pavel

Diváci: 512

Zdroj: BK Děčín