Rubriky
Sport Zprávy

Výhra Válečníků na palubovce třetího USK Praha

Válečníci se rozhodli, že svým fanouškům udělají hezké Vánoce. Po výhře nad ústeckou Slunetou v osmifinále Českého poháru mužů a postupu do čtvrtfinále, poslali do Děčína parádní dárek v podobě ligové výhry na palubovce třetího USK Praha.

Děčínský pivot Brett Prahl hovořil před zápasem o tom, že bude nutné vstoupit do něj silně a se správnou energií. A to se povedlo. Po vyhraném rozskoku dal Prahl první body zápasu, po jeho smeči vedli Válečníci 5:6. Pak sice dvojice domácích rozehrávačů Vyroubal – West zařídila svému týmu vedení 12:7, ale hosté další navyšování manka nedovolili a Svoboda s Nicholsem snížili na 12:11. Po trojce Bátovského vedl USK 17:13, Vyroubal pak další trojkou zvyšoval na 21:16, jenže poslední tři minuty první čtvrtiny se Válečníkům vydařily velmi. Svoboda zaznamenal pět bodů v řadě a vyrovnal na 21:21 a Mach otočil na 21:23. Na to ještě zareagoval dvěma body Vyroubal, ovšem na trojku Svobody a koš Osaikhwuwuomwana už Pražané neodpověděli – 23:28. Druhou desetiminutovky zahájil domácí Mangas dvěma body, jenže hráči Děčína následně zabrali v obraně, nedovolili soupeři přes tři minuty skórovat a sami v tuhé bitvě díky trefám Svobody, Prahla a Nicholse zvýšili své vedení na 25:34. Pak se dočkal i vysokoškoláci, kteří díky šestkám Vyroubala snížili na 27:34, ale vzápětí inkasovali trojku od Pomikálka. Mangas na druhé straně se rovněž trefil za tři body, ale Pomikálek ukázal, že je lepší a další trojkou posunul náskok Válečníků na dvojciferný – 30:40. Další tři body zařídil Nichols po zisku a koši s faulem, Kroutil přidal dva body a bylo to 30:45. Následně Mangas dal poslední body svého týmu v této čtvrtce, naopak Osaikhwuwuomwan, Šiška, Svoboda a Pomikálek stačili do poločasové přestávky dostat náskok přes dvacet bodů – 32:53.

Na skvělý první poločas se Děčínu ve třetí čtvrtině nepovedlo zcela navázat, i když v polovině této části to bylo po koši Osaikhwuwuomwana stále slibných 43:61. Domácí si ale pomohli několika trojkami a postupně umazávali hrozivé manko. V poslední minutě zaznamenal Kyzlink z trestného hodu svůj první bod, po něm byl jednou úspěšný na čáře trestného hodu i Bátovský a následně se připomněl Vyroubal trojkou – 60:66. Poslední periodu pak bodově otevřel West dvěma body a zdálo se, že bude opět drama. Jenže to Válečníci rázně odmítli. Děčínské povstání zahájila trojka Šišky, po něm se prosadili i Nichols, Pomikálek a Svoboda, a po třech minutách vedli hosté opět dvojciferným rozdílem – 64:75. Pak Kyzlink trojkou ještě vykřesal malou jiskřičku naděje, tu ovšem sfoukla trojka Svobody. V dalších minutách to byla tvrdá bitva, v níž domácí často faulovali a Děčín díky šestkám odskočil na 67:82. Necelé čtyři minuty před koncem zapsal Bátovský svoji další trojku, ovšem Svoboda slepenými koši a Nichols šestkami definitivně rozhodli o výhře Válečníků – 70:88. Nichols pak zaznamenal ještě čtyři body a pozvedl náskok na 71:92. USK v závěru díky třem šestkám upravil na konečných 74:92.

Děčín v utkání vyprodukoval o deset střel více než Pražané a jeho převaha byla drtivá především v prostoru pod košem, odkud střílel s 60% úspěšností (31/52) a zaznamenal zde 62 bodů! To USK dalo jen 15 dvojek z 30 pokusů. Ve střelbě za tři body měly oba celky úspěšnost 33%, domácí ale dali o čtyři více než hosté. Trestných hodů házeli vysokoškoláci také více, ale příliš se jim nedařilo. Děčín vyhrál na doskoku 31:43, v asistencích 10:20 a měl méně ztrát (16:13). USK byl o kousek lepší v bodech z druhých šancí (12:7), bodech z brejků (18:16) a vyhrál i souboj laviček (17:14).

Válečníky bodově táhl tentokrát Matěj Svoboda, jenž proměnil 9 z 13 dvoubodových střel, k tomu přidal dvě trojky a jednu šestku. Navíc doskočil 10 míčů, takže z Prahy si odváží double-double. Ještě lepší úspěšnost za dva body měl Nichols (8/11), proměnil také pět ze šesti šestek a celkově tak zapsal 21 bodů. Nezanedbatelných bylo i jeho pět doskoků a 3 asistence. Pomikálek dal 15 bodů (z toho tři trojky), Prahl skóroval v důležitých okamžicích na konci třetí čtvrtiny, celkem zapsal 11 bodů a 8 doskoků. Šiška skončil tentokrát na 6 bodech, ale měl k tomu 10 asistencí, tedy stejně jako celý USK dohromady. Šest bodů dali i Kroutil a Osaikhwuwuomwan.

Domácí měli nejlepšího střelce ve Vyroubalovi (16), Mangas přidal 15 bodů, West a Bátovský po 13. Tomáše Kyzlinka uhlídali Válečníci na pouhých 4 bodech.

Trenéři po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „My jsme jeli na Folimanku s obrovským respektem, protože jsme věděli, jak domácí hrají. Chtěli jsme je překvapit, což se nám v prvním poločase povedlo, protože jsme hráli velmi dobře. To byl nejlepší poločas vůbec, který jsme odehráli letos v soutěži. Ve třetí čtvrtině nám odešla střelba a domácí tým se vzchopil. Stáhl to na šest bodů a pak Ondra Šiška v kritické chvíli trefil trojku o desku, a to nám obrovsky pomohlo do koncovky. Díky tomu jsme byli schopni ten tlak domácích ustát. Jsme hrozně rádi za tuhle výhru, moc si ji vážíme, protože USK hraje letos výborně a pro nás to byl jednoznačně nejlepší výkon letošní sezóny.“
Josh King, trenér USK Praha: „Nakopali nám zadek. Od začátku až do konce. Zaslouží si kredit. Byli dnes mnohem lepším týmem. Nás čeká teď hodně práce, protože očividně nehrajeme dostatečně dobře. Musíme využít pauzu ke zlepšení a odstranění chyb. Musíme být lepší, tak to prostě je.“

Hráči po utkání 
Matěj Svoboda, křídlo BK ARMEX Děčín: „Z naší strany neskutečně dobrý týmový výkon. Myslím si, že jak jsme dnes plnili pokyny, tak se nám to letos ještě nepodařilo. Tohle je velmi cenné vítězství a věřím, že po svátcích budeme pokračovat ve výkonech jako dneska.“
Marcel Bátovský, křídlo USK Praha: „Odehráli jsme těžké utkání. Všechno začalo v prvním poločase, kdy jsme prohrávali o jedenadvacet bodů. Pak jsme to dotahovali, byli jsme tuším na minus šesti. Znovu nám pak ale odskočili a už si to pohlídali. Nechali jsme rozehrát Svobodu, který dal dvacet pět bodů, a to prostě nemůžeme dopustit na domácí palubovce.“

Základní sestavy
USK: Vyroubal, West, Mangas, Macháč, Štěrba,
Děčín: Šiška, Nichols, Svoboda, Pomikálek, Prahl

USK Praha – BK ARMEX Děčín 74:92
Body USK: Vyroubal 16 (2x 3, TH 6/7), Mangas 15 (1x 3, 10 doskoků, 3 asistence), Bátovský 13 (4x 3), Štěrba 9 (1), Macháč 4, Kyzlink 4 (1), Fuxa 0, Vlk 0.
Body Děčína: Svoboda 25 (2x 3, 10 doskoků), Nichols 21 (TH 5/6, 5 doskoků), Pomikálek 15 (3x 3), Prahl 11 (8 doskoků), Šiška 6 (1x 3, 10 asistencí, 6 získaných faulů), Kroutil 6, Osaikhwuwuomwan 6, Mach 2, Sertič 0.
Střelba za 2 body 15/30:31/52, za 3 body 10/30:6/18, TH 14/23:12/17. Doskoky 31:32 (útočné 7:11), asistence 10:20, ztráty 16:13, fauly 19:22.

Čtvrtiny: 23:28, 9:25, 28:13, 14:26

Rozhodčí: Hruša Petr, Salvetr Rudolf, Linhart Tomáš

Komisař: Šikner Roman

Diváci: 355

Zdroj: BK Děčín