Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci vyřadili v osmifinále ústeckou Slunetu!

Cesta Válečníků letošním Českým pohárem mužů nekončí. V osmifinále vyřadili ve velmi divácky atraktivním utkání ústeckou Slunetu, kterou ani na vteřinu nepustili do vedení. Kdo nepřišel, může jen litovat.

Úvodní rozskok vyhrál děčínský Prahl a stejný hráč po skvělé přihrávce Svobody otevřel skóre. Pak skórovali také Svoboda a Šiška, takže Válečníci rychle vedli 6:0. Na první body soupeře z rukou Pecky odpověděl Pomikálek trojkou, Svejcar sice rovněž trefil trojku, ale domácí byli při chuti a dva body Kroutila, trojka Svobody a koš Šišky donutil ústeckého kouče k oddechovému času – 16:5. Ve zbytku úvodní čtvrtiny už padaly především trojky, tu poslední zapsal Pecka a snížil na 24:18. Závěrečné slovo v této desetiminutovce měl ale Nichols, který byl faulován a proměnil oba trestné hody – 26:18. V úvodu druhé čtvrtky si oba celky rychle připsaly na své konto čtyři body, pak ale přišla další povedená pasáž Válečníků, kterou zahájila trojka Nicholse následovaná koši Šišky a Pomikálka – 37:22. Sluneta se samozřejmě nevzdávala, bojovala a především díky skvěle střílejícímu Peckovi a trojce Autreyho snížila na 41:32. Jenže na druhé straně ukazoval Děčín velikou pestrost v útoku, kterou hosté nebyli schopni zastavit. Prahl se blýskl skórováním po nahození Nicholse, po ubránění ústeckých 24 vteřin zaznamenal Svoboda trojku a Nichols vzápětí přidal druhou – 49:32. Věrní fanoušci Válečníků spokojeně řičeli a tleskali i po závěrečných bodech Pomikálka, kterého ústecká obrana nechal pod košem zcela volného – 51:36.

Druhý poločas zahájil Svoboda dvěma body, po něm se prosadil i Kroutil a domácí vedli 55:36. V dalších minutách se bodové úspěchy střídaly na obou stranách, takže v polovině této desetiminutovky upravoval Nichols po dvou šestkách na 63:44. Následně byl na čáře trestných hodů úspěšný i Pomikálek a náskok Válečníků narostl na 21 bodů – 65:44. Sluneta ale rozhodně nic nezabalila, byť po trojce Šišky prohrávala už 68:46. Naopak v tuto chvíli se zdravě naštval Autrey, který v rychlém sledu proměnil dvě trojky, Fait přidal dva body, po něm skóroval opět Autrey a následně Karlovský. Ten srazil manko pod deset bodů na 69:60. Na to odpověděl Nichols úspěšným nájezdem, ale Autrey pak v poslední vteřině proměnil trojku s faulem a rázem bylo vše otevřené – 71:64. Navíc poslední periodu zahájil Fait trojkou, takže rozdíl se smrsknul na čtyři body – 71:67. Válečníci ale ukázali pevné nervy a Šiška šestkami a Kroutil dvoubodovou střelou opět zvedli náskok na přijatelných 75:67. Autrey však nechtěl prohrát a jeho pět bodů znamenalo, že Sluneta už byla na dosah jediné střely – 75:72. Děčín ale opět kontroval šestkami a košem, na druhé straně Autrey svoji šestou trojkou snížil na 79:75. Pak ale dostal Svejcar technickou chybu, Kroutil proměnil trestný hod a Pomikálek z následného útoku vrátil trochu klidu na děčínskou stranu – 82:75. Po oddechovém čase Slunety se Peckovi a Alstonovi podařilo znovu dostat svůj tým na dostřel – 82:79. Jenže Šiška našel pod košem Pomikálka a ten prodal své zkušenosti. Na jeho koš ovšem odpověděl Pecka trojkou, takže to bylo 84:82. Avšak Pomikálek proměnil i svůj další útok, Ústí pak už netrefilo nic a po závěrečném doskoku Kroutila a faulu Alstona pečetil děčínský křídelník z trestných hodů na 88:82.

Kvalitní zápas přinesl dva rozdílné poločasy. V tom prvním byli jasně lepší Válečníci, kteří v obou čtvrtinách udrželi Slunetu na 18 bodech a získali klíčový náskok. Po přestávce to „rozbalil“ Autrey, ale ani jeho kanonáda nedokázala vymazat příliš veliké manko. Děčín sice prohrál třetí i čtvrtou čtvrtinu, ale celkem jen o devět bodů.
Ústí vyprodukovalo 59 střel, Děčín 55. Ve dvojkách byli jasně lepší domácí, kteří měli úspěšnost 72%, což je parádní číslo. Hosté oproti tomu lépe a častěji pálili za tři body, takže v konečném účtování měli na svém kontě 13 trojek, kdežto Válečníci jen osm. V trestných hodech si Děčín počínal velmi dobře a neproměnil jen dvě z osmnácti (Ústí to mělo 7/13). V  dalších statistikách byli Válečníci takřka ve všem o kousek lepší. Vyhráli na doskoku (31:23), měli více asistencí (21:18), více zisků (7:6), dali více bodů z brejků i druhých šancí a jejich lavička porazila tu ústeckou 21:13.

Válečníky táhl tentokrát kapitán Tomáš Pomikálek, který v závěru dával hodně důležité a přitom těžké střely. Nakonec zaznamenal 22 bodů a k tomu přidal 7 doskoků. Nichols zapsal 17 bodů, když proměnil tři trojky, Svoboda přidal 14 bodů a 3 zisky, Šiška zapsal 12 bodů a 8 asistencí, Kroutil, který si plnil především defenzivní povinnosti na Autreym a Svejcarovi, dal přesto 11 bodů (TH 5/5) a měl i 5 asistencí. Dobrý kus práce opět odvedli Prahl, svým dílem přispěli také Mach, Osaikhwuwuomwan a Žikla.

Ústí mělo nejlepšího střelce v Autreym, který dal 26 bodů (6 trojek + 5 asistencí), skvělý Pecka přidal 24 bodů a 6 doskoků. Svejcar dal svých 13 bodů v prvním poločase, pak se střelecky odmlčel. Fait dal 7, Johnson 6 bodů. Nový rozehrávač Slunety, Kaleb Joseph, zůstal bez bodu.

Trenér po utkání 
Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Odehráli jsme velmi dobrý první poločas, možná nejlepší v sezóně. Dnes se ukázalo, že když nám alespoň trochu padá střelba, je jednoduché hrát. Když si vzpomenu, jak jsme se v lize trápili v Hradci Králové, kde jsme neproměnilo vůbec nic… Dnešní výhra je obrovská vzpruha do dalšího zápasu, který odehrajeme v sobotu na USK. Jsem rád, že jsme si dnes dokázali, že jsme z delší vzdálenosti trefit koš. Ve druhém poločase jsme vedli už o dvacet, což se nám moc často nestává, ale pak začal úřadovat faktor Autrey, který vrátil Ústí zpět do zápasu. Zahrál fantastický druhý poločas, což víme, že umí. Tady ale musím dát obrovský kredit svým hráčům, že to ustáli a nedovolili Ústí překlopit vývoj na svoji stranu. Důležité bylo, že v závěru dokázal Ondra Šiška vždy dostat míč na Pomikálka, který pak dal důležité koše. Nápor soupeře jsme tedy odrazili a máme velmi cennou výhru, která nás posouvá do čtvrtfinále.”

Hráč po utkání 
Filip Kroutil, křídlo BK ARMEX Děčín: „Asi nelze říct, že nám Ústí sedí, ale máme určité recepty, které na ně fungují. Teď jen doufám, že to přeneseme i do zápasů na Slunetě. Se svojí obranou Autreyho a Svejcara nejsem příliš spokojen, protože Autrey se ve druhém poločase chytil, když jsme udělali pár chyb na cloně a on toho využil. Je to ten hráč, který když jednou dá, už je pak k nezastavení. A to dnes potvrdil. Koncovka byla psychicky náročná, protože to leze do hlavy, když člověk ví, že vedl o dvacet a najednou je to o čtyři. Ale jsem rád, že jsme to ustáli.”

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Kroutil, Svoboda, Pomikálek, Prahl
Ústí: Autrey, Svejcar, Haiblík, Pecka, Johnson

BK ARMEX Děčín – Sluneta Ústí nad Labem 88:82
Body Děčína: Pomikálek 22 (2x 3, TH 4/4, 7 doskoků), Nichols 17 (3x 3), Svoboda 14 (2x 3), Šiška 12 (1x 3, 8 asistencí), Kroutil 11 (5 asistencí, TH 5/5), Prahl 8, Osaikhwuwuomwan 2, Mach 4, Sertič 0.
Body Ústí: Autrey 26 (6x 3, 5 asistencí), Pecka 24 (3x 5, 6 doskoků), Svejcar 13 (3x 3, 5 asistencí), Fait 7 (1x 3), Johnson 6, Alston 4, Karlovský 2, Haiblík 0, Joseph 0.
Střelba za 2 body 24/33:18/30, za 3 body 8/22:13/29, TH 16/18:7/13. Doskoky 31:23 (útočné 7:7), asistence 21:18, ztráty 14:13, fauly 18:18.

Čtvrtiny: 26:18, 25:18, 20:28, 17:18

Rozhodčí: Baloun Jan, Vošahlík Marek, Jeřáb Jan

Diváci: 480

Odkaz na live statistiky ZDE.
Odkaz na stream video ZDE.

Další výsledky osmifinálových zápasů: Sokol Písek Sršni – ERA Basketball Nymburk (termín utkání bude upřesněn), SK Slavia Praha (1. liga) – BC GEOSAN Kolín 68:87, TJ Slovan MACH1NES Černá Pole Brno (2. liga) – BK Opava 69:109, Snakes Ostrava (1. liga) – BK JIP Pardubice (20. 12. 2021), GBA Fio banka Jindřichův Hradec – USK Praha 107:112 po prodl., Tuři Svitavy (1. liga) – Královští Sokoli 80:88.

Zdroj: BK Děčín