Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci slaví druhé vítězství v základní skupině B evropského poháru

Válečníci slaví druhé vítězství v základní skupině B evropského poháru Alpe Adria Cup. Stálo je to ale hodně sil, protože slovinský Šenčur sice přijel bez čtyř hráčů základní rotace, ale přesto ukázal svoji kvalitu a potvrdil, že ne nadarmo je lídrem domácí ligy. Děčín také nebyl kompletní, chyběli mu Craig Osaikhwuwuomwan (covid) a Ty Nichols (zranění), ale cennou výhru uhájil a podruhé ve dvou dnech se radoval z vítězství.

Utkání bodově zahájil Svoboda, když proměnil oba trestné hody, po něm se prosadili Šiška i Prahl a Válečníci vedli 6:2. Pak přišla oboustranně rozháraná pasáž plná nepřesností, od druhé poloviny této čtvrtky ale týmy opět zpřesnily své přihrávky i zakončení a skóre se opět začalo měnit. Po trojce Pomikálka to bylo 12:5, stejný hráč pak upravil na 14:7, ale v koncovce této desetiminutovky už skóroval jen Šenčur a snížil na 14:12. Start druhé čtvrtiny patřil děčínskému Prahlovi, který důrazem pod košem dělal soupeři problémy a vynutil si tři fauly, jenž proměnil v šest trestných hodů – 20:14. Pak si pro změnu vzal slovo Pomikálek a trojkou a dvěma dvojkami posunul náskok Děčína na 27:18. Slovinský kouč si ihned vzal oddechový čas, který pomohl a jeho svěřenci se rychle přitáhli na 27:25. Následně ale začal na domácí straně řádit Šiška, který za čtyři minuty zaznamenal 10 bodů a Válečníci vedli 39:34. Poločas skončil 41:37, o což se košem v poslední vteřině postaral skvěle hrající rozehrávač Šenčuru, Rebeč.

Třetí čtvrtinu zahájily dva body Šišky, hosté ale zpevnili svoji defenzívu, v útoku stále zlobili na útočném doskoku, pomalu stahovali manko, a po odehraných čtyřech minutách vyrovnal Rebeč na 48:48. Válečníci ale soupeře do vedení nepustili, stále si udržovali mírné vedení, které v posledních minutách této části narostlo díky trefám Žikly, Macha, Sertiče a Šišky na 62:54. V závěrečné periodě se Děčín střelecky trápil a nemohl se prosadit. Naopak Šenčur byl produktivní, a po třech minutách Ožegovič poprvé poslal svůj tým do vedení – 62:64. To však bylo naposledy. Vzápětí totiž do této chvíle se spíše trápící Svoboda trefil trojku, vzápětí proměnil dvojku a za další půl minutu si vynutil faul při trojkové střele, z čehož vytěžil dvě šestky – 69:64. Tři minuty před koncem to bylo po střelách Pomikálka a Šišky 75:70, jenže Rebeč trojkou znovu vykřesal naději pro svůj tým. Na to odpověděl Pomikálek košem s faulem, Rebeč ale proměnil tři šestky po faulu Prahla – 78:76. A rozehrávač Šenčuru minutu a půl před závěrem dvěma trestnými hody snížil na jediný bod – 79:78. A drama pokračovalo. Na trojku Svobody zareagoval Malovčič košem s faulem, na dva body Šišky odpověděl stejný hráč také dvěma body – 84:83. V posledním útoku Děčína ale skóroval opět Šiška a hosté už nestačili odpovědět, byť to Rebeč zkoušel za tři body – 86:83.
Utkání přineslo pěkný basketbal, ve kterém Válečníci vedli až na jediný okamžik po celou dobu. Byli lepší v dvojkové i trojkové střelbě, ale soupeř jim nedovolil žádný větší bodový trhák, držel se jich až do konce a pomáhal si šestkami, kde jich proměnil 26 z 30 pokusů! To domácí jich dali jen 16 z 25 pokusů. Šenčur také kraloval na útočném doskoku, kde získal 16 míčů a z druhých šancí zaznamenal 21 bodů (Děčín jen 8). Hosté měli rovněž méně ztrát, více zisků a byli úspěšnější z brejků. Souboj laviček vyzněl nerozhodně 11:11.

Děčín v nových dresech táhla zkušená dvojice Tomáš Pomikálek a Ondřej Šiška, oba dali po 24 bodech! Dvojciferným střelcem byl ještě Svoboda, který ale tuto hranici překonal až v poslední čtvrtině. Dobře zahrál Brett Prahl, poměrně hodně času dostali i mladíci, především uzdravený Mach a Žikla. Kroutil se spíše věnoval černé práci, přesto zaznamenal 5 bodů a 4 asistence.
Šenčur se mohl spolehnout na svého rozehrávače Jana Rebeče, autora 27 bodů . Malovčič přidal 15 bodů a 13 doskoků (z toho 6 útočných!), Rojc dal 13 a Ožegovič 12 bodů.

Trenéři po utkání 
Miljan Pavkovič, trenér KK GGD Šenčur: „Vstoupili jsme do tohoto poháru s velkými ambicemi, ale bohužel nás zastavilo několik zranění. Chceme ve druhé části bojovat o postup do play-off. Do dnešního utkání jsme dali hodně energie, začali jsme velmi dobře útočně i obraně. Moji hráči hráli velmi dobře, na konci jsme však v několika situacích ztratili koncentraci, a tak si soupeř zasloužil výhru.“

Tomáš Grepl, trenér BK ARMEX Děčín: „Soupeř byl výborný, přestože přijel kvůli reprezentační pauze a rodinným problémům jednoho borce, bez čtyř hráčů základní pětky. Šenčur byl tedy hodně oslabený, přesto ukázal svoji kvalitu a ne nadarmo vede domácí ligu s bilancí 7-1. Vždyť i Vídeň prohrála v Šenčuru o dvacet bodů. Takže pro nás je to cenné vítězství a vzpruha do další práce. Dnes rozhodlo to, že jsme vlastně celý zápas vedli, což se nám v KNBL často nestává. Dnes to bylo klíčové, protože když musíme dotahovat, stojí nás to hodně sil. My jsme ale byli stále o krůček napřed a to bylo v konce rozhodující. O své výhře jsme měli ale rozhodnout daleko dříve, jenže jsme soupeři dovolili šestnáct útočných doskoků, a to je vlastně malý zázrak, že jsme přesto vyhráli.“

Hráči po utkání 
Vojin Ivkovič, křídlo KK GGD Šenčur: „Gratuluji soupeři. My jsme dnes nebyli kompletní a měli jsme z toho obavy. Přijeli jsme připravení a s nastavenou hlavou, ale v prvním poločase jsme byli hlavně v obraně trochu měkcí. Ve druhém poločasu už to bylo o něčem jiném, naše obrana byla lepší, ale na výhru to stále nestačilo.“
Lukáš Bobek, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Silný soupeř, kterému sice chyběli nějací hráči, ale přesto byla vidět jeho kvalita. A to především v útoku, kde rozehrávač Šenčuru ukázal, že je výborný střelec a umí si najít pozici. Hra Šenčuru byla také skvěle organizována. Škoda toho závěru, mohli jsme vyhrát o více bodů, ale jsme rádi, že jsme to zvládli.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Kroutil, Svoboda, Pomikálek, Prahl
Šenčur: Rebeč, Ožegovič, Rojc, Daneu, Malovčič

BK ARMEX Děčín – KK GGD Šenčur 86:83
Body Děčína: Pomikálek 24 (3x 3), Šiška 24 (2x 3, 8 asistencí, 5 doskoků), Svoboda 13 (2x 3), Prahl 9 (TH 7/10, 7 získaných faulů), Kroutil 5 (1x 3), Žikla 4, Mach 3 (5 doskoků), Bobek 2, Sertič 2, Randýsek 0.
Body Šenčuru: Rebeč 27 (4x 3, TH 7/7), Malovič 15 (13 doskoků), Rojc 13 (5 asistencí), Ožegovič 12 (TH 6/6, 7 doskoků), Tesič 7, Daneu 5 (1x 3), Ivkovič 4, Čorič 0.
Střelba za 2 body 23/40:21/46, za 3 body 8/18:5/21, TH 16/25:26/30. Doskoky 31:43 (útočné 6:16), asistence 17:13, ztráty 14:12, fauly 23:23.

Čtvrtiny: 14:12, 27:25, 21:17, 24:29

Diváci: 210

Kompletní statistiky ZDE.

Zdroj: BK Děčín