Rubriky
Sport Zprávy

Ty Nichols: Prohráváme kvůli nám samotným

Jednou z nových zahraničních posil Válečníků je americké křídlo, Ty Nichols, rtuťovitý hráč, který dorazil z Kosova, kde s týmem KB Kalaja Prizren slavil titul. Ty Nichols absolvoval Keene State College, kde se stal historicky nejlepším střelcem týmu „Sov“ ve III. divizi NCAA. Svůj střelecký um prokazuje také v Děčíně, kde za sedm zápasů vždy překonal hranici 10 bodů a jeho průměr 16,6 bodu ho řadí na 12. místo tabulky všech střelců NBL. Ve statistice získaných míčů je dokonce s číslem 2,7 na čele tabulky.

• Jaký obor jste absolvoval na Keene State College?
Na Keene State jsem studoval bezpečnostní inženýrství.

• Jak vůbec vzpomínáte na čtyři roky na této škole? Dle dostupných statistik jste se rok za rokem v týmu Sov zlepšoval a nakonec jste měl statistiky 27 bodů, 7 doskoků a 5 asistencí. 
Byly to skvělé čtyři roky. Podařilo se mi zlomit střelecký rekord, také vyhrát tři tituly, ale především jsem se tam setkal s mnoho báječnými lidmi.

• Jakého největšího úspěchu jste s týmem dosáhl? Vzpomenete si na svůj nejvíce povedený zápas?
Svůj největší týmový úspěch jsem prožil na střední škole, kdy jsme vyhráli a obhájili státní šampionát, což se v této oblasti nikdy předtím nepodařilo. Můj osobní nejlepší zápas byl na turnaji NCAA, kde jsem nastřílel 32 bodů, doskočil 10 míčů a měl 6 asistencí, což pomohlo k výhře na hřišti soupeře a dosáhli jsme tím sladké šestnáctky!

• Po studiích jste zamířil do Kosova, kde jste na dva roky podepsal smlouvu s týmem KB Ponte Prizren. Měl jste dobré reference na kosovskou ligu?
Byl jsem velmi šťastný, že z malé univerzity se mi povedlo „vklínit botu“ do evropského basketbalu. Kosovo mi tedy k tomuto kroku pomohlo, ač jsem o samotné zemi předtím vůbec nic nevěděl. Moje motivace byl už jen fakt, že jsem mohl pokračovat v hraní basketu – mnoho lidí totiž tuto šanci po skončení školy v Americe nemá.

• Ve druhé sezóně jste zamířil na devět zápasů do dalšího kosovského celku Vellaznimi Gjakove. Proč bylo angažmá tak krátké?
Já jsem kvůli rodinným záležitostem musel opustit v sezóně Prizren, a proto jsem následně podepsal s jiným klubem. Sezóna končila v dubnu, a tak jsem tam odehrál pouze devět zápasů.

• Na začátku letošní sezóny jste koketoval s albánskou ligou, ale nakonec jste tam nehrál. Proč? 
Ročník jsem začal v Albánii, ale vzhledem k velmi špatným podmínkám pro žití na tamějším místě jsme se s klubem dohodli, že se naše cesty rozejdou.

• V tomto ročníku jste měl v klubu otevřenou smlouvu pro případnou lepší nabídku. Ta přišla z Děčína. Váhal jste dlouho? Co rozhodlo, že jste zamířil na sever Čech?
Neváhal jsem ani chvíli. Byl jsem hned připraven poznat rozdílnou ligu, která je mnohem vyrovnanější a také silnější v porovnání s Kosovem.

• Jak na vás zapůsobil tým Válečníků po příjezdu? Jak jste aklimatizoval na jinou soutěž? A dá se porovnat kosovská a česká liga?
Stále si zvykám na způsob posuzování rozhodčími a jejich vedení utkání. Cítím ale, že se do toho dostávám a věřím, že mohu týmu pomáhat ještě víc. Řekl bych, že česká liga je lepší než kosovská, ale myslím, že pár týmů z Kosova by v české lize jistě obstály.

• Po vašem příchodu a změnách v sestavě se hra Děčína začíná zlepšovat, ale stále to není ono. Co týmu momentálně chybí? A kam se může tým podle vás až dostat?
Mám pocit, že mnoho zápasů prohráváme hlavně kvůli nám samotným, nikoli kvůli kvalitě soupeře. Děláme chyby a neproměňujeme některé střely v závěru zápasu kvůli sobě. Od doby, co jsem přišel, jsme několik zápasů prohráli hodně těsně. Z mého osobního pohledu se musíme vyvarovat problémům s fauly u klíčových hráčů, zlepšit doskakování a věřím, že se nám povede do play-off proniknout.

• Kdo ze spoluhráčů vám nejvíce vyhovuje při spolupráci na hřišti?
Mám pocit, že se Šíšou (Ondřej Šiška – pozn. red.) jsme na stejné vlně v tom, co tým potřebuje a jak bychom oba měli hrát, aby to bylo dobré pro tým. Se svým přínosem ani výsledky ale spokojený být nemohu. Vím, že mohu být lepší osobně, a že můžeme být lepší i jako tým.

• Jak se vám žije v Děčíně? Není to na vás moc malé město?
Děčín je sice malé město, ale mě to vůbec nevadí. Musím se přizpůsobit, že tady nemám přítelkyni, ale jsem tady kvůli své práci.

Zdroj: BK Děčín