Rubriky
Dětem Kultura Zprávy

Nábřeží žije. Dělejte vlny!

V souvislosti s uzavřením Labského nábřeží v Děčíně – Podmoklech, vznikla občanská iniciativa s názvem Nábřeží žije. Jejími členy jsou provozovatelé služeb na Labském nábřeží. Smyslem iniciativy, je upozornit občany a návštěvníky Děčína na skutečnost, že Labské nábřeží bylo v minulosti živým centrem města obydleným lidmi.

Omezení dopravy, po kterém dlouhodobě volají obyvatelé i podnikatelé v této lokaci, je nyní možné, protože dochází k výměně vodovodního řadu. I po jeho dokončení chceme, aby se město touto lokací intenzivně zabývalo a zpřístupnilo jí chodcům a návštěvníkům města tak, aby se stala příjemným středem města, kterým je radost třeba jen procházet. Proto je potřeba dělat vlny. Nenechat věci v klidu. Změna je tam, kde je energie.

Jana Víchová, zakladatelka iniciativy Nábřeží žije k tomu říká:
„Tím, že byla zastavena doprava Labské nábřeží, máme možnost zažít tuto výjimečnou lokalitu ve své klidové podobě. Ta možnost tady nebyla co já pamatuji a to už pamatuji hodně, nejméně 40 let. A bohužel to vypadá, že po provedení opravy se sem opět vrátí doprava v plném rozsahu. Labské nábřeží by mělo být přirozeným centrem – spojnicí, místem které přitáhne lidi díky své výjimečnosti, protože to je výjimečná lokalita.

Podmokelské nábřeží bylo dlouhá léta výstavní skříní města. Bylo přirozeným centrem pro obyvatele Děčína i Podmokel – Bodenbachu. Tady začal život. Na břehu Labe. Naši snahou je, aby se opět tato část města stala reprezentativní a radost dělající. To, že je nábřeží nyní uzavřené nám dává šanci vyzkoušet, byť v kostrbatých podmínkách, jaké to je… věříme, že nábřeží Podmokly opět může být krásným a atraktivním místem. Naším úkolem je nenechat věci spát a intenzivně tuto lokalitu připomínat a rozvíjet, být partnerem městu…prostě dělat vlny.“

Pátek 23. července Nábřeží žije! Žijte také.
V rámci projektu Nábřeží žije jsme na období uzavření připravili akce pro Děčíňáky a návštěvníky našeho krásného města. Začínáme tento pátek 23. 7. 2021 v 16 hodin Malováním na asfalt, který následně roztančíme.

Tančírna na náplavce začíná v 18 hodin a od 21 hodin je připraven pro zájemce noční výstup ferratou. Budeme vytvářet tričkoslávu a tak vyzýváme všechny obyvatele a návštěvníky Děčína, aby si s námi užili krásné odpoledne a večer a pomohli nám svým prožitkem zažít nábřeží jinak.

Hrají DCG DJS A HOSTÉ
Přineste si klidně židličky, přineste trička s napsanými vzkazy Děčínu. V 16 hodin začínáme malovat. Na místě budou nějaké křídy i barvy na textil. Děčín bude takový jaký si jej uděláme. Samozřejmě všechny podniky na Labském nábřeží budou otevřeny a připraveny tančit s vámi. Druhá tančírna a padleboardová štafeta přes Labe je připravena na pátek 6. srpna.

Výtvarná intervence ŽIJEME!
Je to jediná povinnost kterou máme.
Včera večer tým pod vedením MgA. Jiřího Bartoše z Fakulty užitého umění na UJEP ve spolupráci s děčínským městským architektem Ondřejem Benešem instalovali na Labském nábřeží nápis ŽIJEME, protože to je jediná povinnost kterou zde máme. Navzdory všem omezením, výkopům a restrikcím jsme odhodlání využít prostoru a vrátit na nábřeží život.

Smyslem výtvarných intervencí všeobecně, je upoutat pozornost k tématu, vytrhnout lidi z letargie. Dát jim impuls. Lidé se pak začínají zajímat o to se děje, jsou v tom víc aktivní a přiloží i ruku k dílu. Smyslem této intervence je přitáhnout pozornost k levobřežní části města.

„Děčínská náplavka má obrovský potenciál“, říká Jiří Bartoš, “ Je to klidová zóna s nádherným výhledem, přímo předurčená pro pěší využití. A Děčín tím, že umožňuje tyto aktivity, je pro mě příjemným překvapením. Vypadá to, že se vám s řekou daří, a bude dařit, žít více než nám v Ústí nad Labem. Máte velmi pěkně nakročeno.

Celý projekt Nábřeží žije vznikl za podpory kulturního grantu města Děčína.

Tyto projekty vdechují místům nový život
„Projekty tohoto typu jednoznačně podporuji. Jsou úžasným projevem komunitního života ve městě. Vdechují život místům, které jinak obvykle zůstávají bez povšimnutí. Je potřeba podpořit místní komunity a jejich aktivity. Ve městě je více takových míst, které si zájem zaslouží. Bez aktivity místních jsou, ale veškeré snahy úřadu naprosto bezzubé. Mě by se moc líbilo, kdyby se podobná aktivita vytvořila např. v Podmoklech kolem bývalé tržnice, která nyní zeje prázdnotou a přitom se jedná se o velmi zajímavý a působivý prostor. Vše záleží na lidech, tyto aktivity jsou závislé na aktivitě a chuti obyvatel se starat o místa ve kterých žijí,“ říká Anna Lehká, náměstkyně primátora pro rozvoj města.

Děčínský náměstek pro kulturu Martin Pošta k tomu dodává: „Město podporuje lidi, kteří nerezignují na prostor a na kulturu v něm jenom proto, že se tam koná stavební akce. Jsem zvědavý jak to bude uchopeno. Pro nás je Nábřeží žije vlajkovou lodí rozjezdu kultury po Covidu.

Celá lokalita Labského nábřeží má velký potenciál a jsem velmi zvědav, s čím přijde architektonická studie. Je srovnatelná s druhou stranou. Vidíme na zámek, řeku, jsou zde krásné klidové zóny… Potřebujeme hledat jak skloubit to, že je to hlavní dopravní tepna a zároveň místo, které je v srdci města. Mám radost, že se to daří. Žijeme!“

Za iniciativu Nábřeží žije
Jana Víchová

Sociální sítě:
https://www.facebook.com/decinskanaplavka
https://www.instagram.com/nabrezizije/

Členové iniciativy:
Jana Víchová
Daniela Kotačková, Burger Berg
Colin Shea, Burger Berg
Sven Czastka, Activ Point
Oskar Goliáš, Půjčovna lodí
Martina Víchová, Kafe na mapě
Karel, Karl’s