Rubriky
Sport Zprávy

Do Děčína přichází BIG NIK

Vedení BK ARMEX Děčín se podařilo přivést doplnění podkošové sestavy družstva bojujícího o play-off v Kooperativa NBL. I po změně herního systému nadstavby, která se nově bude  kvůli korona-přerušení hrát v šestičlenných skupinách A1 a A2, je děčínský A-tým stále ve hře o „vrchní“ skupinu, soutěž je velmi vyrovnaná a boje vyvrcholí 6.února posledním kolem, kde ARMEX zajíždí do Kolína. I ze skupiny A2 postupují čtyři týmy do vyřazovacích bojů a utkají se o sedmé a osmé místo ve čtvrtfinále.

Děčínská soupiska je od počátku ročníku 2020/21 ryze česká, kdy tým opustili mj. Američané Carlson a Autrey a také srbský pivot Vukosavljević. Vedení klubu hledalo varianty doplnění týmu, ale zároveň se musí držet rozpočtové zodpovědnosti. Na konci ledna se podařilo nalézt partnerskou podporu a zajistit potřebné dokumenty, aby se k týmu mohl připojit postavou výrazný srbský pivot Nikola Šćekić.

Pětadvacetiletý basketbalista stihl v letošním ročníku v makedonském KK CRN Dream Struga sedm utkání s průměry 14 minut, 5 bodů, 2 doskoky. V předchozí nedokončené sezóně nastupoval za tradičně silný klub srbské ligy KK Vršac Swisslion s průměry 4 body a 2,5 doskoku za 9 minut. „Big Nik“, jak Srbovi začali přezdívat, prošel americkým univerzitním systémem, když po ročníku střední školy v Orlandu vystřídal postupně Univerzity of New Mexico, Hutchinson Community College a Univerzity of South Florida.

216 centimetrů a 110 kilogramů z něj udělá v současnosti jednoho z nejvyšších mužů soutěže, přičemž je však na své parametry velmi pohyblivý a také slušný střelec z větší vzdálenosti.  Nik přichází do Děčína na dvoutýdenní zkoušku, po níž se rozhodne, zda u Válečníků zůstane do konce sezóny. V tomto týdnu čeká srbského hráče vyšetření, testy, a pokud se podaří vyřídit všechny formality, mohl by nastoupit už ve středu v pohárovém duelu proti Kolínu.

Lukáš Houser, generální manažer Děčína: „Nikola Šćekić je vyústěním naší snahy posílit tým v podkošovém prostoru. Nepřichází jako hvězda, ale jako posila ano. Samozřejmě se jedná o hráče v našich možnostech, přesto věříme, že nám pomůže tam, kde to nejvíc potřebujeme.“

Tomáš Grepl, trenér Děčína: „Celou sezónu bojujeme s problémy pod košem. Velký dík patří Koubovi a Robertovi, že se obětovali a šli nám pomoct v nelehké situaci. Dopředu však u obou bylo jasné že jde jen o výpomoc a nikoliv řešení. Jsme rádi za velkého pivota, který zatím působí slibně a uvidíme, jak se dokáže zadaptovat. Podle jeho přínosu pak vedení vyhodnotí, jestli zůstane i po zkoušce.“

V odkazu naleznete sestřih nejpovedenějších akcí „Big Nika“ z Makedonie.

Velké poděkování náleží Advokátní kanceláři Narcis Tomášek a partneři za zásadní podíl na možnosti Šćekićovy zkoušky v týmu Válečníků.

Zdroj: BK Děčín