Rubriky
Sport Zprávy

Šimon Ježek – nový kapitán Válečníků

Dlouhé roky dělal v Děčíně kapitána týmu Kouba, poté minulý rok Kraky a po roce tedy došlo opět ke změně a novým kapitánem jsi ty. Přemýšlel jsi, že by to mohlo padnou právě na tebe?

Hlavou mi proběhlo, že se tato varianta eventuálně nabízí, ale nevěnoval jsem tomu moc pozornosti. Do poslední chvíle nebylo jasné, jestli Kraky zůstane, nebo ne. Tímto bych mu chtěl vzdát hold, byla s ním skvělá spolupráce, jak v osobním, tak profesním životě, bude nám chybět, ale cesty sportovců jsou zkrátka nevyzpytatelné, to je realita.

 

Jak ses o své nominaci dozvěděl a především, jak si ji přijal?

Každý trénink (i zápas) zakončujeme společným pokřikem, kdy, pokud není přítomen kapitán nebo není určeno jinak, hlásí nejstarší přítomný hráč ´Srdcem´ a celý tým sborově odpovídá ´Válečník´. Minulý týden trenér vyzval k první fázi právě mě, usměvavých pohledů mých letitých spoluhráčů si nešlo nevšimnout. Pomi za mnou hned na to přišel, začal mě ´očuchávat´, a říkal: „cítím novou funkci“ (smích). To byl moment, kdy mi poprvé blesklo hlavou, že bych se kapitánem mohl stát právě já. Den poté si mě zavolalo vedení a sdělilo mi své úmysly. Nabídku jsem s nadšením přijal.

 

Co pro tebe znamená, když se řekne KAPITÁN?

Člověk, kterého jeho lidé respektují a následují, důvěřují mu. Člověk, který sdružuje, velí, rozhoduje. Člověk, co odchází z bitvy poslední. A především člověk, co bitvy vyhrává.

 

A co víc to je pro tebe nyní, když ses jím stal ty?

No, že budu muset naplnit výše zmíněný ideál (smích). Cesta nebude lehká, ale odpovědnosti se nevyhýbám, mám kolem sebe skvělé, schopné, spolehlivé lidi, se kterými se dobře pracuje.

 

Myslíš, že už je ten čas, že bys mohl být dobrým a dlouholetým kapitánem Válečníků? Jak dlouho si u týmu?

S Ondrou Šiškou to bude naše pátá sezona ve válečnickém dresu, služebně starší je tu pouze Robert Landa a Filip Kroutil. Čtyři léta jsou, dle mého, dostatečně dlouhá doba na poznání toho, jak klub funguje. To, zdali nadešla ta správná chvíle, ukáže až čas. Věřím, že tomu tak je. Věří tomu i vedení klubu, které mi tuto funkci svěřilo.

 

Když si vzpomeneš na přestup do Děčína a kdyby ti tenkrát někdo řekl, že by ses jednou mohl stát kapitánem BK ARMEX Děčín, co bys mu odpověděl?

Býval bych mu řekl, že vidina je to lákavá, avšak do jisté míry téměř nereálná. Od té doby se mnohé událo a vyvíjelo očividně správným směrem. Za příležitost ke spolupráci, kterou mi děčínský basketbalový klub tehdy poskytl, jsem nesmírně vděčný. Jsem hrdý na to, že od středečního zápasu proti Bambergu budu nastupovat již jako kapitán Válečníků.

 

Jak přijala šatna, že ji bude „velet“ Šimon Ježek z Litoměřic?

Kluci to přijali kladně, všichni mi pogratulovali a pak opět zpátky do práce, příprava na sezonu běží v plném proudu.

 

Budeš to mít drahé?

V pokutovníku položka za nového kapitána není, ale i tak se tato „slavnostní´ událost jistě neobejde bez drobného příspěvku do společné kasy.

 

Máš nějaký svůj cíl, co pro tebe bude jako pro kapitána nejdůležitější u týmu?

Můj cíl je stejný, jako je cíl týmu – dělat basketbalem radost sobě a především ostatním, reprezentovat klub a město Děčín. Osobně je pro mne důležitá soudržnost a intenzita nasazení – společně po hlavě do všeho, naplno, bez ostychu. Když bude potřeba nechat na hřišti duši, všichni, do jednoho.

 

Víš, co vše tě čeká za povinnosti navíc?

Jistě mě čeká plno organizačních záležitostí směrem ke spoluhráčům i směrem nahoru k managementu, mentoringu mladších se účastníme všichni zkušenější kluci, další věci se ukáží v procesu. Ale jak jsem již zmiňoval, mám kolem sebe skvělý kolektiv, ten mi plnění ´povinnost navíc´ velmi usnadňuje, jsme jedna velká rodina, která funguje.

 

Kam až bys chtěl letos s týmem co by kapitán dokráčet?

Každým rokem je tuzemská liga vyrovnanější, loňská sezona toho byla zářným příkladem, ta nadcházející bude extrémně náročná. Nicméně, posledních pět let nás vcelku baví hrát finále, tak proč to nezopakovat. A proč si nezahrát i finále Alpe Adria Cupu.?

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta