Rubriky
Kultura Sport Turisti Zprávy

Druhý víkend městských slavností: Historický trh či Mladé Labe

Víkend 18. a 19. května bude v Děčíně patřit znovu městským slavnostem. I tentokrát se návštěvníci mohou těšit na pestrý program. Na své si přijdou všichni: rodiny s dětmi i senioři.

Sobota 18. 5. 2019
V sobotu ráno začne v 9 hodin na zámku Historický trh májový. Letošní ročník láká nejen na stánky se zajímavým zbožím, řemesly, dobrým jídlem, ale také na pestrý kulturní program v krásném prostředí areálu děčínského zámku.

Letošní ročník historického trhu bude stylizován do období pozdního středověku, kdy Děčínu vládl Zikmund z Vartenberka, nazývaný někdy též „Černý rytíř“. Jak naznačuje již jeho přezdívka, neštítil se žádné zrady, úskoku či násilného skutku, aby rozšířil svůj majetek. Jeho dobrodružný život byl plný bitev, šarvátek, loupežných přepadů a převlékání kabátu. O středověku se mimo jiné říká, že byl temný, ale bylo tomu tak doopravdy? Uměli se lidé v 15. století také bavit, smát se a tancovat? Přesvědčíme se. Návštěvníky čekají rytířské souboje či divácky oblíbené scénky s historickým podtextem, krásné dámy, alchymista, kouzelník, pohádka, provazochodkyně, živí koně, hudebníci, tanečníci, kejklíři. Zpestřením letošního programu je i živoucí drak… Pro děti je připravena nová hra Cesta malého dobrodruha, během níž propátrají nejedno zákoutí zámeckého areálu. Atmosféru trhů tradičně doplní desítky stánků s občerstvením a stylovým zbožím.

Po oba dva dny bude také v jižních zahradách a v Knihovním sále zámku možnost prohlédnout si soutěžní práce 48. ročníku Mistrovství floristů České republiky Děčínská kotva, která je v rámci trhů přístupná zdarma. Letošní téma tradiční soutěže zní „Snová“.

Základní vstupné na trhy je 50 korun, děti nad 110 cm a senioři nad 65 let platí 20 korun. Držitelé průkazů ZTP a děti do 110 cm mají vstup zdarma. Vstupenka platí pro oba dny.

Smetanovo nábřeží bude v sobotu od 10 do 17 hodin patřit další tradiční akci: konat se tu bude Mladé Labe. Návštěvníci uvidí prezentaci volnočasových aktivit pro děti, mládež a dospělé. Na pódiu se představí zájmové útvary Domu dětí a mládeže Děčín a další účinkující. Pro děti bude připraven třetí ročník tematického stanu DDM.

Kdo má rád auta, měl vyrazit na Masarykovo náměstí, kde proběhne Jízda na pohodu, a to od půl desáté do 16 hodin. Jedná se o šestý ročník přehlídky a soutěže historických aut, vstupné je zdarma.

Na parkoviště u knihovny se můžete naopak těšit na sportovní zážitek, konat se tu bude 24. ročník streetballového turnaje, na tuto prestižní akci dorazí desítky týmů. Začíná se ve 14 hodin.

Kdo se rád napije dobrého vína, může mezi 14 a 21 hodinou zajít na největší degustaci sektů a růžových vín v Česku pod názvem Den v růžovém. Vstupné je 250 korun. Akce se koná v Křížové ulici.

V sobotu se v Děčíně také koná Avon pochod (charitativní akce za zdravá prsa), který sice není součástí městských slavností, nicméně částečně omezí dopravu ve městě. Sraz účastníků je ve 13 hodin před hlavním vlakovým nádražím, ve 14 hodin průvod vyjde a půjde po nábřeží, přes Tyršův most do Křížové ulice, kde cca v půl třetí skončí. V případě hezkého počasí se zájemci přesunou na Mariánskou louku na piknik.

Neděle 19. 5. 2019
V neděli bude pokračovat Historický trh májový na zámku, a to od 10 do 17 hodin. Kdo si koupí vstupenku v sobotu, platí mu také na neděli. Pokračuje i výstava Děčínské kotvy.

Smetanovo nábřeží bude odpoledne patřit seniorům, konat se bude Den nejen pro seniory, vstupné je zdarma. Ve 14 hodin zazpívá Dětský pěvecký sbor Kvítek, pokračovat budou další kapely, konec je plánován na 18 hodinu.

Zdroj: www.slavnostidecin.cz