České Švýcarsko, 7. března 2019 – Pracovníci stráže přírody Národního parku České Švýcarsko dnes (7. 3. 2019) uklidili odpady z okolí jednoho ze skalních převisů v lese u Všemil v CHKO Labské pískovce a současně odstranili načerno zřízený přístřešek. Převis byl zjevně opakovaně využíván k nocování a táboření v lese, nacházela se zde i dvě ohniště. Celkem strážci z lesa odvezli 5 pytlů odpadů, od různých druhů plastů přes zavařovací sklenice, lahve od alkoholu a ohořelé konzervy až po množství rovněž obtížně rozložitelných vlhčených ubrousků. Odpady uživatelé převisu likvidovali tak, že je ukládali do nedalekých skalních puklin.

V chráněných krajinných oblastech sice je možné tzv. bivakování, tedy jednoduché přenocování ve volné přírodě bez rozdělávání ohně a samozřejmě zanechávání odpadků, nepřípustná je však výstavba rozličných přístřešků a jiných konstrukcí. Proto byl přístřešek strážci rozebrán a dřevo odloženo do lesa k zetlení.

V letošním roce strážci přírody již odstraňovali načerno zřízená nocoviště i v samotném Národním parku České Švýcarsko. V národním parku platí ještě přísnější pravidla, zákon zde přímo zakazuje nocování, proto zde návštěvníci nesmí ani bivakovat.


První pohled klame: Zdánlivě čisté tábořiště pod skalním převisem v CHKO Labské pískovce. Foto: Tomáš Salov

Pravda o odpadech: Odpadky uživatelé převisu likvidovali hned za prvním rohem. Foto: Tomáš Salov

V detailu: Pestrá směs odpadů, od plastů přes sklo až po plechovky a vlhčené ubrousky. Materiály, které se v přírodě rozkládají desítky až stovky let. Foto: Tomáš Salov

Když se jedna skalní puklina zaplní: Tak se odpadky začnou házet do další… Foto: Tomáš Salov