Rubriky
Sport Zprávy

Ofenzivní Olomoucko nad síly Válečníků

Série nezdarů v lize se protáhla na sedm zápasů v řadě. Válečníci tentokrát neuspěli na půdě ofenzivně laděného Olomoucka, v jehož dresu jsou dva nejproduktivnější hráči celé soutěže – Palyza a Douglas. Toho prvního se jim dařilo dlouhou dobu držet na uzdě, naopak Douglas potvrdil své kvality. K němu se pak přidali Pelko a Mikulič, a protože našim to opět nepadalo z dálky, domácí vysoko vyhráli.

První body duelu obstaral Carlson, pak ale přišla trojková kanonáda domácích, kteří své první čtyři útoky zakončili úspěšnými trojkami (dvakrát se trefil Douglas a dvakrát Pelko) a Válečníci během dvou minut prohrávali 12:4. Pak se jim ale začalo více dařit v obraně, přesto po chybném vyhození Autreyho zvyšoval Dunans smečí na 16:6. Následně však naši zabrali, v hodně fyzicky vedeném boji pomalu ukrajovali z manka, a po trojce Pomikálka to bylo 17:12. Jenže Olomoucko ihned kontrovalo a první čtvrtka skončila 24:15. Tu druhou zahájily dvě šestky Kroutila, následně se týmy střídaly v bodových úspěších, na palubovce se také začalo jiskřit a diváci sledovali atraktivní zápas. Díky trefám Šišky a Autreyho se Válečníci přitáhli na 29:24, po šestkách Ježka a koši Landy to bylo 31:28 a když lavička Olomoucka dostala technickou chybu, Autrey jedním trestným hodem snížil na 31:29. Domácí však nedovolili našim vyrovnání, naopak šesti body odskočili na 37:29. Pak Pomikálek trojkou v posledních vteřinách útoku zastavil minišňůru soupeře a další body Carlsona znamenaly nadějný stav 39:36. Ovšem poslední slovo měl pivot Mikulič, jenž upravil na poločasových 41:36.

Po přestávce se jako první prosadil Douglas, když trefil obě šestky, Autrey s Gruntem ale odpověděli dvoubodovými pokusy a Děčín byl opět na dostřel – 43:40. Bohužel, v dalších minutách přišla série Olomoucka 12:0, která vlastně rozhodla o osudu utkání. Válečníci sice dál bojovali, ale domácí se už dostali do herní pohody a postupně navyšovali své vedení. Po prvních bodech dobře bráněného Palyzy to bylo 62:45, naši sice několikrát manko snížili, ale soupeř ihned odpověděl a před poslední periodou byl stav 70:54. V jejím úvodu se Válečníkům podařilo přibrzdit olomouckou ofenzívu a Carlson čtyřmi body snížil na 70:58, po trojce Grunta to bylo 72:61, jenže hned vzápětí skvěle střílející Pelko přidal svoji pátou trojku a domácí se opět nadechli k útočným rejdům, které kromě jiného přinesly trojky Mikuliče a Pelka – 87:67. Po faulu na Palyzu při trojkové střelbě se rozdíl vyšplhal na 90:69, následně Kroutil upravil na konečných 90:71.

Válečníci znovu nesehráli špatný zápas, ale dvě šňůry domácích rozhodly. V prvním poločase se jim výborně podařilo pokrýt Palyzu, který se poprvé trefil až ve třetí čtvrtině, jenže tím dostávali prostor další hráči, kteří ho využili. Mikulič kraloval pod košem, kde proměnil 7 z 10 střel, rozehrávač Pelko pak předvedl střeleckou parádu, když trefil 6 trojek z 8 pokusů. Vysoký standard odvedl Douglas, jenž si chodil pro fauly a byl bezchybný na šestkách, také překvapivě trefil tři trojky a nasbíral 11 doskoků.

V dresu Děčína, kterému se nedařila střelba za tři body, což je bolest posledních zápasů, byl nejlepší Pavel Grunt s 15 body, dvojciferným střelci byli ještě Pomikálek a Autrey.

Válečníci měli jen 9 ztrát, dali více bodů po ztrátách soupeře, jejich lavička byla produktivnější, měli lepší číslo v bodech z druhých šancí, ale prohráli na doskoku a především nedávali trojky. Domácí Pelko jich sám dal více, než celý tým Děčína.

Trenéři po utkání
Predrag Benáček, trenér BK Olomoucko: „Utkání se mi moc líbilo, ale konečný výsledek je pro Děčín krutý, není reálný. Děčín bojoval celý zápas a Palyzu dobře bránil. Přesto nám pomohl k vítězství, protože máme i jiné nebezpečné hráče, a ti měli prostor, který využili.“

Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Vstupy do obou poločasů nebyly podle našich představ. Olomoucko využilo na úvod domácího potřebí, my jsme se ale oklepali, srovnali hru a kdybychom trefovali střely, mohli jsme klidně i jít do vedení. Ve druhé půli využili domácí svých předností, a přestože jsme zastavili Palyzu, zlobili nás Mikulič a Douglas. Olomoucko má obrovskou sílu v útoku, také talentované hráče a ti se musí bránit všichni. Nedaří se nám výsledkově, ale hrajeme proti skvělým týmům. Máme více střel, ale nemáme ryzí střelce. Potřebujeme aby nám to více padalo zvenku.“

Hráči po utkání
Adam Goga, křídlo BK Olomoucko: „Bylo to zasloužené vítězství, jen maličkosti nás přibrzdily. Dnes to bylo od začátku do konce v naší režii. Palyza byl dobře bráněný, ale chytili se ostatní, a to je super pro tým. Ostatní měli více místa a využili toho.“

Tomáš Pomikálek, křídlo BK ARMEX Děčín: „Naše obrana nebyla dobrá. Palyzu jsme sice ubránil, ale chytli se jiní a hned na začátku jsme dostali čtyři trojky. Pak jsme se zlepšili v útoku, ale ve třetí čtvrtce jsme propadl, a to rozhodlo. Nedaří se nám hrát celých čtyřicet minut. Musíme dál věřit, protože první poločas byl dobrý. Potřebujeme se jednou chytit a bude to zase dobré.“

Základní sestavy
Olomoucko: Pelko, Dunans, Palyza, Douglas, Mikulič
Děčín: Šiška, Autrey, Carlson, Landa, Grunt

BK Olomoucko – BK ARMEX Děčín 90:71
Body Olomoucka: Douglas 22 (3x 3, 11 doskoků, TH 7/7, 6 získaných faulů), Mikulič 21 (1x 3, 4 bloky), Pelko 18 (6x 3, 7 asistencí), Palyza 10, Dunans 6, Váňa 6 (1x 3), Norwa 4, Sehnal 3 (1), Goga 0.

Body Děčína: Grunt 15 (1x 3, 6 doskoků), Autrex 11, Pomikálek 11 (3x 3, 7 doskoků), Carlson 8, Šiška 8 (1x 3, 5 asistencí), Landa 6, Kroutil 4,Krakovič 3, Feštr 3, Ježek 2, Skalička 0.

Střelba za 2 body 18/34:21/46, za 3 body 12/28:5/25, TH 18/24:14/18. Doskoky 46:34 (útočné 10:10), asistence 20:16, ztráty 16:9, fauly 22:24.

Diváků: 521

Čtvrtiny: 24:15, 17:21, 29:18, 20:17

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta