Rubriky
Sport Zprávy

Preview před 5. kolem nadstavbové skupiny A1 Kooperativa NBL, BK Olomoucko – BK ARMEX Děčín

Válečníky čeká v 5. kole nadstavbové skupiny A1 400 km dlouhá cesta na Moravu na palubovku BK Olomoucko. S tímto soupeřem se utkali v letošní sezóně již třikrát – dvakrát v lize, kde vždy slavil domácí tým, a jednou na neutrální půdě v Novém Jičíně v rámci Final four Českého poháru mužů, kde Olomoucko vyhrálo zápas o bronzové medaile.
Tým trenéra Predraga Benáčka předvádí v této sezóně opět kvalitní výkony a bez větších potíží se dostal do nadstavbové skupiny A1. Může za to především jeho ofenzivní síla, která je druhá nejlepší za Nymburkem. Ostatně ve třetím utkání skupiny A1 byl velmi blízko senzace, když v olomoucké Čejkaréně proháněl mistrovský Nymburk a ještě dvě minuty před koncem vedl 93:89. Český šampión nakonec vyhrál 94:98, ale nadřel se (nejlepší střelci Olomoucka: Douglas 30, Dunans 16, Pelko 15). Olomoucko však najdeme na špici takřka ve všech dalších statistikách a jeho hráči dokázali porazit (kromě Nymburku) všechny celky soutěže.

V posledním kole si Olomoucko přivezlo cennou výhru z Pardubic 91:98 (nejlepší střelci Olomoucka: Palyza 26, Dougla 24, Váňa 19).

Hra Olomoucka se opírá především o česko-americké duo Lukáš Palyza a Javonte Adwin Douglas. Exděčínský Palyza dává v průměru 22,2 bodu na utkání, Douglas pak 21,0 bodu a oba jsou nejlepšími střelci a nejužitečnějšími hráči soutěže. Palyza je nebezpečný při střelbě jak za dva, tak tři body, také velmi dobře hází šestky. Douglas se prosazuje především za dva body, k tomu přidává přes 10 doskoků, 5 získaných faulů a 3 asistence na utkání. Je zajímavostí, že Palyza se vždy v probíhající sezóně KNBL dostal v bodech do dvojciferných čísel, Douglas to nestihl jen dvakrát.

Dalším dvojciferným střelcem Olomoucka je Američan Thomas Dunans (11,9), ale nebezpeční jsou i Slovinec Jure Pelko a Chorvat Josip Mikulič. Cizineckou legii Olomoucka pak doplňují mladí čeští hráči a zkušený Michal Norwa.

Vzájemné zápasy v základní části KNBL: 
BK ARMEX Děčín – BK Olomoucko 100:84
Carlson 20, Autrey 20, Kroutil 14 – Palyza 34, Dunans 20, Močnik 9.
BK Olomoucko – BK ARMEX Děčín 88:67
Douglas 27, Palyza 22, Pelko 8, Močnik 8 – Autrey 15, Pomikálek 12, Carlson 9, Šiška 9, Landa 9.

Zápas o 3. místo v Českém poháru mužů: 
BK Olomoucko – BK ARMEX Děčín 86:78
Douglas 21, Palyza 19, Mikulič 12 – Carlson 13, Kroutil 12, Autrey 12, Ježek 11.

NÁZOR BK DĚČÍN
Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Olomoucko disponuje velkým útočným potencionálem, který zastavit nebo alespoň utlumit je oříškem pro nejednu obranu. Nám ale v současné chvíli nic jiného nezbývá, než se pokusit utlumit střelecké vášně Palyzy, Douglase, Dunanse či Váni. Pokud by se nám to v rozumné míře dařilo, věřím, že se i náš útok z hlediska produktivity vylepší.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta