Rubriky
Sport Zprávy

Ostrava byla bez šance, Válečníci skončili čtvrtí po základní části

Basketbalisté Děčína předvedli skvělý finiš v závěru základní části, vyhráli pět utkání v řadě a nakonec obsadili 4. místo, které jim zaručuje účast v nadstavbové skupině A1. Poslední vítězství získali Válečníci nad předposlední Ostravou, jíž sebrali vítr z plachet hned v úvodu a následně byl duel jejich exhibicí.

Domácí sice postrádali nemocného Grunta s Bažantem, a tak na lavičku usedli chomutovští mladíci Klouda s Karlovským, ale na děčínském výkonu nebyly absence nijak znát. Naši začali velmi koncentrovaně, sice po koši Woodse prohrávali 0:2, ale Pomikálek vzápětí smečí vyrovnal a jeho dunk jakoby by byl startovním výstřelem pro spoluhráče. Válečníci se vrhli na svého soupeře, dobře bránili, nutili ho ke ztrátám, skvěle stříleli za tři body (Ježek se trefil dvakrát, Šiška jednou), hráli rychlý basketbal s parádními kombinacemi a během pěti minut vedli 19:5! Pak trenér Budínský vystřídal kompletní pětici, která spokojeně oddechoval na lavičce a sledovala počínání svých parťáků. Ti si rovněž vedli dobře, a po trojkách Landy a Kroutila to bylo již 27:9. Soupeř ale v závěru první čtvrtiny snížil hrozivé manko na 27:15. Druhou desetiminutovku zahájila trojka kapitána J. Houšky, po třetí trojce Ježka vedl Děčín 37:19, a v polovině této periody to bylo po čtyřech bodech Pomikálka 42:24. Pak se děčínská ofenzíva trochu zasekla, ale Válečníci si pomohli dobrou obranou a nedovolili hostům se výrazněji přiblížit. Když Payne proměnil obě šestky, byl stav 43:30, ale hned vzápětí dal Šiška koš a stejný hráč pak jedním trestným hodem upravil na poločasových 46:30.

Druhý poločas začaly dva body Ostravy, Šiška však odpověděl stejnou mincí a P. Houška na trojku Blagojeviče zareagoval čtyřmi body – 52:35. Bylo zkrátka vidět, že Válečníci jsou v pohodě, naopak Ostrava nenašla žádnou protizbraň, a tak diváci v této části mohli tleskat skvělé obraně Ježka, jenž bez dotyku donutil Payna ke ztrátě, třem trojkám J. Houšky a dvěma blokům Krakoviče v rychlém sledu za sebou. Před poslední částí byl tedy stav 71:45, a jen zázrak mohl Ostravu posunout k vítězství. Ten se nekonal, naopak hned v úvodu dal Kroutil koš, po něm přidal Ježek svoji čtvrtou trojku a domácí vedli 76:47. Tím bylo o vítězi rozhodnuto, a tak trenér Budínský dal šanci i Karlovskému s Kloudou, kteří byli spoluhráči pilně zásobováni míči a Karlovský nakonec dal koš a dokonce i trojku. Poslední perioda se už spíše dohrávala, přesto diváky potěšil Halada hezkým alley-oopem, když zužitkoval devátou asistenci Šišky. V závěru na straně Ostravy chytil střeleckou slinu Stanojevič a třemi trojkami snížil na konečných 92:73.

Děčín se v tomto utkání představil ve výborném světle, dal do zápasu veliké množství energie, střelecky se chytil hned v úvodu a nedal soupeři šanci. Bodově se prosadili všichni kromě Kloudy, nejvíce bodů ale zaznamenal Šiška, který přidal i devět asistencí. Pivot Jakub Houška se proměnil v trojkaře, když proměnil čtyři ze svých pěti pokusů. Dvojciferným střelcem byl ještě Ježek, jenž v úvodu tým dobře nastartoval, nenápadně si 11 bodů nasbíral Krakovič, k nimž přidal dva bloky, dvě asistence a 5 doskoků. Válečníci svého soupeře předčili v doskocích i asistencích a nebýt poslední čtvrtiny, kdy se snažili hrát na své mladíky, mohli jistě překonat stobodovou hranici. Ostravu táhli cizinci Woods (19), Stanojevič (18) a Canada (11), kteří ale dost bodů nasbírali už za rozhodnutého stavu v závěru střetnutí.

Trenéři po utkání
Dušan Medvecký, trenér NH Ostrava:
 „Já budu asi muset na kurz angličtiny, protože není zřejmě natolik dobrá, aby někteří hráči pochopili, že když řeknu, že musíme dát energii do hry jeden na jednoho, musíme to udělat. Neplnili jsme to, a to byl náš největší dnešní problém, protože jsme se nechávali příliš snadno obcházet při hře jeden na jednoho. Děčín hrál dnes s obrovskou chutí a energií, a pokud se nechá rozjet jako dnes, kdy to bylo po první čtvrtině minus dvanáct, má natolik dobré hráče, že se trefí všichni. Dnes nám dali body všichni, na startu se skvěle chytil Šimon Ježek, přestože jsem našeho Američana upozorňoval, že je to trojkař. Přesto jsem rád, že jsme nesložili hlavu, dali nějaké body v koncovce a neinkasovali nějakou třicítku.“
Pavel Budínský, trenér Děčína: „Na mých hráčích bylo od začátku vidět, že mají chuť a hladovost ukončit základní část výhrou. O tom, jak utkání bude probíhat rozhodl náš raketový vstup, kdy jsme po pěti minutách vedli 17:2. To je věc, která pomůže hráčům, protože si váží náskoku. Při prvním střídání jsme si tak mohl dovolit vystřídat všech pět hráčů, protože první pětice odehrála dobrý part a druhá na to navázala. Celkově jsme utkání kontrolovali a jsem rád, že jsem mohl rozložit minutáž na všechny hráče. Dnes jsme měli lepší hru než Ostrava a utkání jsme si zasloužili vyhrát, protože od úvodu jsme hráli přesvědčivě, fyzicky, běhavě, pohybovali jsme balónem a k tomu se přidala i produktivita, kdy jsme dali třináct trojek.“

Hráči po utkání
Malcolm Canada, NH Ostrava:
 „Chtěli jsme nastoupit s energií a vložit ji do zápasu, ale nepovedlo se nám to. Nepřevedli jsme ani to, na co jsme se v trénincích připravovali a nakonec z toho byla šou domácích.“
Jakub Houška, BK ARMEX Děčín: „Náš nástup byl opravdu dobrý. Chtěli jsme hrát, být důrazní a proměňovat své šance. A to všechno se povedlo, takže ten úvod vlastně rozhodl o celém zápase. Pak jsme náskok navýšili na víc bodů, něco nám tam spadlo, a my střelci jsme konečně dali koš (smích). Zápas byl dohrávaný v klidu, šanci zahrát dostali i kluci z Chomutova, což je pro ně skvělé.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Ježek, Pomikálek, Krakovič, P. Houška
Ostrava: Payne, Stanojevič, Blagojevič, Medvecký, Bohačík

BK ARMEX Děčín – NH Ostrava 92:73 
Body Děčína: Šiška 16 (1x 3, 9 asistencí), J. Houška 13 (4x 3), Ježek 12 (4), Krakovič 11 (1), Halada 9, Pomikálek 8, P. Houška 6 (6 doskoků), Landa 5 (1x 3), Kroutil 5 (1), Karlovský 5 (1), Feštr 2, Klouda 0.
Body Ostravy: Woods 19, Stanojevič 18 (5x 3, 6 asistencí), Canada 11 (1x 3), Bohačík 7 (7 doskoků), Payne 6, Blagojevič 5, Klímek 5, Medvecký 2, Svoboda 0.
Střelba za 2 body 23/33:20/40, za 3 body 13/32:8/18, TH 7/13:9/15. Doskoky 39:27 (útočné 14:6), asistence 23:16, ztráty 15:18, fauly 18:19.

Nejlepší hráč: Ondřej Šiška

Diváků: 710

Čtvrtiny: 27:15:, 19:15, 25:15, 21:28

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta