Rubriky
Zprávy

Zpravodajství Policie České republiky

Černý odběr
BENEŠOV NAD PLOUČNICÍ – Místní policisté od začátku letošního září prověřují okolnosti možného černého odběru elektrické energie. Při kontrole odběru bylo pověřeným pracovníkem zjištěno, že v rodinném domě ve Verneřicích dochází s velkou pravděpodobností k neoprávněnému odběru elektrické energie. Na místo byli přivolání benešovští policisté, kteří ohledali místo činu a začali oznámení s ohledem na možný přečin krádeže. Distribuční společnost vyčíslila škodu na částku přesahující 193 tisíc českých korun. K nedovolenému odběru mělo docházet od května do září letošního roku.

Samovolné úpravy přívodů energií, vody a plynu jsou nezákonné. V  případě odhalení neschváleného  připojení může smělý odběratel dojít nejen k poškození zdraví i života, ale také může čelit postihu v přestupkovém či trestním řízení.  Ve hře může být nejméně šestiměsíční pobyt za mřížemi, peněžní trest nebo zákaz činnosti. Ve správním řízení může čelit pokutě až do výše padesáti tisíc českých korun.

Neokolkované zboží
ŠLUKNOV – Neoznačené cigarety a volně sypaný tabák bez zákonných označení zavdaly rumburským  policistům důvod k zahájení prověřování možného přečinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Kontrolou šluknovské provozovny začátkem června letošního roku byly nalezeny uskladněné tabákové výrobky, jež nesplňovali stanovené zákonné normy. Na základě vyjádření celního úřadu, který zjistil únik spotřební daně ve výši padesáti tisíc českých korun, policisté prověřili všechny svěřené informace a na přelomu září a října letošního roku zahájili trestní dvou osob, které mají být za únik odpovědny. V případě odsouzení oběma hrozí až  tříletý trest odnětím svobody nebo zákaz činnosti.

Usnul s telefonem v ruce
DĚČÍN – Návštěva děčínského casina stála přespolního zákazníka kromě finanční hotovosti do výherních automatů také mobilní telefon. Posilněn alkoholem si v něm nad ránem šestnáctého září na chvilku zdříml. Když se vzbudil, telefon u sebe již neměl. Obrátil se na policisty, kterým kromě důležitých informací poskytl i upřesnění způsobené škody ve výši dvou tisíc českých korun. Kromě telefonu přišel i SIM kartu včetně kontaktů. Děčínským policistům se telefon podařilo zajistit  a jeho majiteli vrátit zpět. Bohužel již bez SIM karty. I nadále se případem zabývají s ohledem na přečin krádeže.

Všechno odnést nestihl
VARNSDORF – Devátého října letošního roku zmizel ze zahrady rodinného domu ve Varnsdorfu zahradní nábytek.  Když se majitel dostavil na pozemek, zjistil, že mu chybí šest hliníkových křesel a dvě polohovatelná lehátka. Stůl byl poničený. Jak vyplynulo z výpovědi muže, jenž od letošního dvanáctého října čelí sdělení podezření ze spáchání přečinu krádeže a porušování domovní svobody, nábytek se snažil odnést. Stůl byl ovšem příliš těžký a věcí mnoho. Během odnášení věcí z místa činu byl vyrušen a utekl. Chybějící křesla byla posléze nalezena majitelem nedaleko domova. Křesla se mu povedla zpeněžit …

Děčín  13. října 2017
nprap.  Petra  Trypesová
Oddělení tisku a prevence Děčín