Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci na Nymburk opět nestačili

Už čtyři sezóny se nepovedlo basketbalistům Děčína porazit mistrovský Nymburk a čekání pokračuje. Úřadující český šampión totiž předvedl ve ARMEX Sporcentru výborný výkon a bez větších potíží vyhrál. Veliký podíl na tom měl exděčínský rozehrávač Tomáš Vyoral, který se stal mužem utkání.

První body střetnutí sice zaznamenali naši, když Šiška proměnil jednu šestku, poté oslabený Děčín (kvůli zranění nehráli J. Houška ani Krakovič)) vedl po trojce Halady ještě 4:2, ale přišly tři ztráty Válečníků a soupeř ihned otočil na 4:9. A své vedení už nepustil. V závěru prvního dílu sice Šiška trojkou přitáhl svůj tým na přijatelných 15:19, ale poslední slovo měl nymburský Ray – 15:21. Ve druhé desetiminutovce se našim nedařilo střelecky, naopak hosté se trefovali a brzy vedli 15:30. Po třech minutách konečně Kroutil pohnul děčínským skóre, když trefil trojku, ale Diggs vzápětí odpověděl stejnou mincí. Šiška sice následně přidal další trojku, ovšem to bylo na dlouhé minuty vše a Nymburk utekl na 21:37. Konec poločasu byl pak jednoznačně v režii hostí, kteří si do kabin odnášeli vedení 29:51.

Druhý poločas začali bodově nymburští Kříž s Bendou, Válečníci ale zabojovali a snížili na 38:55. Avšak přišly trojky Vyorala a Bohačíka a soupeř se znovu dostal přes dvacetibodové vedení – 43:64. Nakonec to bylo před poslední čtvrtkou 45:68, o což se postaraly dvě smeče Ray a první dva body Feštra. Závěrečnou periodu odstartovala trojka Halady, následoval ale koš s faulem Hrubana, dvě šestky Barače a další trojka Vyorala – 48:76. Tím bylo o vítězi rozhodnuto a přestože Děčané bojovali, Nymburk postupně navyšoval své vedení až na konečných 64:99.

V týmu Děčína byli dva dvojciferní střelci – Šiška a Halada, oba však měli po pěti ztrátách. Pomikálek a P. Houška zaznamenali po 9 bodech, střelecky se pak prosadili všichni domácí hráči, ale jen málo. To Nymburk měl hned pět dvojciferných střelců, které vedl Vyoral s 18 body a nejvyšším ratingem. Hosté opět stříleli s vysokým procentem úspěšnosti a jejich lavička dala 58 oproti 25 děčínským bodům. Dalším rozdílem byly body po ztrátách – Válečníci jich dali 13, hosté 28. Zkrátka Nymburk opět ukázal svoji kvalitu a zaslouženě vyhrál.

Trenéři po utkání
Ronen Ginzburg, trenér Nymburka: „Pokaždé, když přijedete do Děčína, očekáváte těžký zápas. Dnes jsme od začátku kontrolovali hru, měli skvělou obranu, jsem opravdu spokojený, jak jsme hráli. Jsem také spokojen s hrou Tomáše, že ukázal, na co má jako v posledních dvou našich zápasech. Je to jen začátek sezóny a čeká nás ještě hodně utkání.“
Pavel Budínský, trenér Děčína: „Gratuluji Nymburku ke zcela zasloužené výhře. Nymburk v plné síle, nasazení a koncentraci – to je velká prověrka pro každý tým. Za poslední léta vždy do Maroldovky přijede Nymburk odehrát takové utkání. Naši dva pivoti se nemohli dostat na hřiště, takže jsme museli udělat korekce. Agresivita, rychlost a čtení hry nás držely ve hře v první a třetí čtvrtce, ale ty sudé se nám nepodařily. Nymburk ukazuje svou sílu, jak dokáže trestat chyby, a my se z toho můžeme učit, pokračovat dál a připravit se na dalšího soupeře.“

Hráči po utkání
Tomáš Vyoral, BK ČEZ Basketball Nymburk: „Asi budu opakovat, co tu už bylo řečeno. Víme, čeho je Děčín doma schopný, ale do zápasu jsme vstoupili výbornou obranou, kterou jsme drželi celou dobu. Myslím, že už jsme po prvním poločase rozhodli o naší výhře a věřím, že v tomto nasazení, hlavně v obraně, se dokážeme udržet i nadále.“
Šimon Ježek, BK ARMEX Děčín: „Já také soupeři gratuluji. Myslím, že byl velký rozdíl v nasazení. My jsme trochu vystrčili drápky na začátku druhého poločasu, kde, kdybychom dali nějaké tutovky, mohli ještě Nymburk trochu potrápit. Ale to bychom museli odjezdit takto celý zápas. Bez dostatečné koncentrace to nejde.“

Základní sestavy
Děčín: Šiška, Halada, Bažant, Landa, P. Houška
Nymburk: Lawrence, Diggs, Bohačík, Peterka, Benda

BK ARMEX Děčín –  ČEZ Basketball Nymburk 64:99
Body Děčína: Šiška 13 (2x 3, 4 asistence), Halada 11 (2x 3), Pomikálek 9, P. Houška 9, Ježek 7 (1), Kroutil 5 (1), Bažant 4, Feštr 2, Landa 2 (6 doskoků), Grunt 2.
Body Nymburka: Vyoral 18 (3x 3), Ray 16 (1x 3, 7 doskoků), Diggs 14 (2x 3), Bohačík 14 (2), Kříž 10 (7 doskoků), Hruban 9, Lawrence 7 (1x 3, 4 asistence), Barac 5, Benda 4, Peterka 2, Mickelson 0, Pumprla 0.
Střelba za 2 body 17/38:28/41, za 3 body 6/18:9/26, TH 12/17:16/22. Doskoky 32:36 (útočné 8:9), asistence 15:13, ztráty 21:17, fauly 24:24.

Nejlepší hráč: Tomáš Vyoral

Diváků: 850

Čtvrtiny: 15:21, 14:30, 16:17, 19:31

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta