Rubriky
Sport Zprávy

Preview před 2. finále ČEZ Basketball Nymburk – BK ARMEX Děčín

Basketbalisté Děčína si vezou z prvního finálového duelu, který se konal na děčínském zimním stadiónu ve středu 17. května, jedenáctibodový deficit, který se budou snažit vygumovat na palubovce Nymburka. Letošní model finále Kooperativa se totiž hraje jen na dva zápasy, v nichž rozhoduje lepší celkové skóre. Úkol to bude jistě přetěžký, protože úřadující mistr prohrává na české scéně jen minimum zápasů, navíc většinou na palubovkách soupeřů.

I proto může Válečníky mrzet nepovedený vstup do úvodního finále, kdy si soupeře rychle vybudoval třináctibodové vedení, které pak naši pracně stahovali, dokonce se přiblížili na jeden bod (60:61), ale nakonec padli 71:82.

Hvězdou prvního finále byl kubánský křídelník Howard Sant-Roos, jenž nastřílel už do poločasu 21 bodů, nakonec jich dal 26, k tomu přidal 10 doskoků, 6 získaných faulů, 3 asistence a byl jasným lídrem svého týmu. Tím ale jen potvrdil celosezónní statistiky, ve kterých je nejužitečnějším hráčem Nymburku a druhým nejlépe střílejícím. Bodovým lídrem je americký rozehrávač Bryon Allen, který v Děčíně dal 13 bodů a vylepšil svůj průměr o jednu desetinku na 14,3 bodů za zápas. Posledním dvojciferným střelcem Nymburku v prvním finálovém klání byl další Američan, pivot Anthony Meier, jenž nastřílel 11 bodů. Ten je ale v celkovém pořadí střelců Nymburku až na 4. příčce za třetím Vojtěchem Hrubanem, který dává v průměru 11,4 bodů na zápas. V Děčíně však dal jen 7 bodů. Celkově dali cizinci Nymburku v tomto duelu hodně nadpolovičních 68 a Češi jen 14 bodů. To na straně Děčína, který má ryze český tým, byl nejlepší pivot Jakub Krakovič s 15 body.

Jak už bylo napsáno, Válečníky čeká na palubovce třináctinásobného mistra České republiky, který má velmi kvalitní kádr a zkušenosti i z pohárové Evropy, nelehký úkol, ale jistě ne nemožný.

Výsledek 1. finále:
BK ARMEX Děčín – ČEZ Basketball Nymburk 71:82 (nejlepší střelci: Krakovič 15, Vyoral 13, P. Houška 11 – Sant-Roos 26, Allen 13, Meier 11)

NÁZOR BK DĚČÍN
Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „V prvním utkání jsme prohráli první tři minuty o třináct bodů a dalších třicet sedm minut vyhráli o dva body. Takže konečný výsledek minus jedenáct bodů v nás zanechal jisté stopy smutku a zklamání. Ale není důvod smutnit. Myslím, že náš výkon snesl přísně měřítko a kluci byli právem odměněni potleskem od tří tisíců fanoušků. Proto se musíme ve druhém utkání vyvarovat hluchých míst, které Nymburk nekompromisně trestá. Ačkoliv se zdá, že nemáme šanci, tak i kdyby byla jednoprocentní, musíme se o ni porvat. Vždyť je to poslední utkání pro děčínský basketbal už tak úspěšné sezóny.“

Ondřej Šiška, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Myslím, že na zimáku jsme odehráli důstojné utkání a do druhého zápasu chceme rozhodně jít s tím, že o vítězi zlaté medaile není doposud rozhodnuto. Jsme si vědomi soupeřových kvalit, ale nic není nemožné.“

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: aleso.cz