Rubriky
Sport Zprávy

Děčínský aquapark omezí provoz. Musí vyměnit tobogány a sanovat geotermální vrt

Děčínský aquapark bude mít přes sezonu omezený provoz jak ve vnitřním bazénu, tak i venku. Uvnitř se budou vyměňovat tobogány a venku bude pracovat speciální firma na sanaci nejstaršího geotermálního vrtu DC1. Děčín má dohromady 7 geotermálních vrtů, DC1 je starý 38 let.

Přehrajte si celý příspěvek

Nejstarší vrt s označením DC1 už nemůže koupaliště používat, netěsní a voda je zakalená. Musí tedy používat vrt DC4, který je ale o několik stupňů teplejší a není proto pro horké letní měsíce tak vhodný.

„Tady ten vrt je nejstarší z těch děčínských vrtů, kdysi se z něj napájelo koupaliště pod zámkem,“ vysvětluje ředitel aquaparku Igor Bayer a pokračuje: „Pakliže by se s tím vrtem něco stalo, něco se zanedbá, mohla by vzniknout nemalá ekologická škoda, kdy narušíme všechny okolní vrty.“

Město provedlo loni revizi samotného vrtu a zjistilo, že DC1 je v havarijním stavu a uniká z něj voda.

„Vrt z roku 1987 je nyní zhruba na polovině tlaku vody,“ říká mluvčí města Markéta Lakomá. Magistrát zadal jeho průzkum a následnou opravu specializované firmě. Má určit, jestli je možné vrt opravit, nebo je ekonomičtější ho zaslepit. Průzkumná souprava vrtu zabere ve venkovním prostoru koupaliště místo asi 26krát 26 metrů, což může omezit návštěvníky.

Také vnitřní prostory aquaparku čeká přes sezonu rekonstrukce. „Od 6. června až do 22. srpna by měla probíhat výměna tobogánů, které budou stát 5 milionů bez DPH,“ dodává Lakomá.

Podle ředitele plavecké haly by se výměna tobogánů neměla návštěvníků, kromě toho, že se na nich nesvezou, nijak zvlášť dotknout. Stávající tobogány je nutné vyměnit kvůli jejich špatnému technickému stavu, tvoří se tam trhliny, které mohou zranit návštěvníky.

Autor:  Daniela Pilařová
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever