Rubriky
Sport Zprávy

LUKÁŠ HOUSER: SEZÓNA BYLA ÚSPĚŠNÁ

Basketbaloví Válečníci i letos vybojovali pro Děčín stříbrné medaile a znovu potvrdili, že tým BK ARMEX Děčín patří k těm nejlepším v České republice. O třetím stříbrném úspěchu v řadě jsme hovořili s generálním manažerem klubu, Lukášem Houserem, ale řeč přišla i na další věci okolo klubu.

 

• Byla to úspěšná sezóna?
Když to vezmu z pohledu našich cílů, musím říct, že jednoznačně. Sice nás trochu mrzí Český pohár, kde jsme vypadli již ve čtvrtfinále s Pardubicemi a nedostali se do Final Four, ale vzhledem k tomu, že Českého poháru se účastnil i Nymburk, mrzí nás vyřazení o trochu méně, protože favorit na vítězství byl dán. Přesto v této soutěži jsme náš cíl nesplnili. Naopak co se týká ligy, tam jsme cíl naplnili. Chtěli jsme hrát o medaile, což se nám povedlo už postupem přes Kolín, poté následovala semifinálová euforie proti Pardubicím, kterým jsme vrátili vyřazení z Českého poháru, a solidní finále s Nymburkem, kde jsme zanechali dobrý dojem. Celkově byla tedy sezóna úspěšná.

• V jejím průběhu jste si vyzkoušeli i evropský pohár Sixt Alpe Adria Cup.
Do něj jsme naskočili na poslední chvíli, hráčům jsme to oznámili, a už ani ne za týden jsme hráli první zápas. Navíc jsme nebyli v kompletním složení. Přesto to byly dobré zkušenosti, ale trochu nás mrzí, že jsme skončili už ve skupině. Myslím si, že jsme měli na víc, jenže jak se ukázalo později, naše skupina byla dost silná. Vždyť Komárno celý pohár vyhrálo, Rogaška se dostala semifinále a oba týmy se probojovaly do finále domácích lig. Ale jak jsem již řekl, byly to pro kluky dobré zkušenosti se silnými soupeři.

• Bude tedy klub stejný pohár hrát i v nové sezóně?
Chceme ho hrát, máme dokonce indicie, že s námi pořadatelé počítají. Doufám tedy, že vše vyjde a znovu přivítáme v ARMEX Sportcentru kvalitní evropské soupeře.

• Finálový dvojzápas s Nymburkem skončil nakonec v součtu o dvacet pět bodů ve váš neprospěch, což není mnoho.
Výsledek je to solidní, ale… Na jednu stranu je vidět stále kvalitativní rozdíl mezi Nymburkem a námi, na druhou stranu jsme si do finále věřili o něco více. Mít trochu štěstí, mohli jsme Nymburk potrápit daleko výrazněji. Doma jsme nezachytili začátek a nedali jsme některé volné střely, ale to nakonec Nymburk také. Takže jsme ho mohli potrápit, ale také jsme mohli prohrát výrazněji. Konečný výsledek je tak spravedlivým vyjádřením rozdílu mezi oběma družstvy. Byly to dvě vyrovnané partie a nemáme se zač stydět.

• Letošní model finále, kde se hrálo na součet skóre, skýtal poměrně dobrou šanci na překvapení.
Ještě atraktivnější by bylo superfinále na jeden zápas, protože v jednom utkání se dá porazit každý. Chápu ale, že pro Nymburk by to nebylo tak spravedlivé, protože celou sezónu se drží na čele, a pak by mohl v jednom utkání ztratit zlaté medaile. V některých ligách to tak však je a nebyli bychom jediní, kde se to takhle hraje. Ale ani letošní model nebyl špatný, šance tam byla a my ji cítili. Také Nymburk věděl, že se může stát cokoliv, ovšem nakonec svoji roli favorita potvrdil a zaslouženě zvítězil.

• Jak jste vnímal finálový duel na děčínském zimním stadiónu?
Bylo to hodně narychlo a řada našich fanoušků, což bylo i roky předtím, ale letos obzvlášť, která je zvyklá chodit do „Maroldovky“, tím nebyla nadšena. My jsme to samozřejmě vnímali, jenže naše rozhodnutí má spoustu aspektů. Opravdu to není o tom, že bychom na „zimáku“ vydělávali spoustu peněz, letos jsme dokonce sotva pokryli náklady. Počítali jsme, že přijde víc lidí, i tak však byla návštěva pěkná a dostat téměř tři a půl tisíce lidí na basketbal v Děčíně je super. Ovšem doufal jsem, že bude vyprodáno, což se nakonec nepovedlo a musíme to zkusit zanalyzovat a zjistit, proč tomu tak bylo. Každopádně motivací k zimáku nejsou peníze. Ukazujeme náš tým a náš basketbal spoustě lidí, musíme se také prezentovat pro město, které nás podporuje, musíme prezentovat naše partnery, a to všechno se nám povede jen díky „zimáku“. Málokdo si uvědomuje, že náš současný generální partner, ARMEX Děčín, přišel po první finálové sezóně a jistou část na tom měl i náš zápas na zimním stadiónu, kam přišlo téměř pět tisíc lidí. Když teď zaspekuluji, nebýt prvního „zimáku“, možná nemusely být další dva. My se musíme snažit získávat peníze pro náš sport a tohle je jedním z marketingových tahů, jak to dokázat. Navíc to vyvolává veliký respekt u našich soupeřů, ale i dalších sportů. Basketbal se hraje pro lidi, a my chceme, aby naše zápasy vidělo co nejvíce lidí.

• Letos jste získali třetí stříbrné medaile v řadě. Jak jsou ty letošní cenné?
Řekl bych, že hodně. Pamatuji si tu strašnou euforii po prvním stříbru, to druhé bylo takové zvláštní, protože jsme hráli celou sezónu dobře, ale pak jsme měli velikou marodku ve finále. Přesto byly obě medaile zasloužené, ale to platí rovněž o té letošní, kterou jsme získali za to, jak jsme se semkli v play-off. V semifinále proti Pardubicím jsme nebyli favorité, ale nakonec jsme soupeře porazili a byla z toho veliká radost a pro někoho překvapení. Náš kredit tím opět stoupl.

• Hráči už mají nyní volno?
Ano, mají. Sejdeme se v průběhu června na tři týdny, kde budou naplánovány spíš doplňkové sporty a individuální činnosti. Pak bude následovat dovolená a sejdeme se opět v srpnu na začátku letní přípravy.

• Plánujete slavnostní zakončení sezóny?
Rozhodně ano. Chceme poděkovat partnerů, lidem okolo našeho klubu i našim fanouškům. Termíny ještě nejsou dané, ale už něco plánujeme. Určitě to však bude v průběhu června.

• Jak to vypadá se změnami v kádru? Máte už nějaké informace?
Zatím nemohu říct nic konkrétního, ale prozradím, že naše snaha bude, aby velká část kádru našeho týmu zůstala pohromadě.

• Mimochodem, jak dopadla sezóna z pohledu financí?

Rozpočet máme vyrovnaný. Takže dobře. Ale to je vždycky náš cíl. Snažíme se nepouštět se do žádných „harakiri“ a pracovat koncepčně, a i to tomu hodně pomáhá.

•  Po finále bylo řečeno, že má Děčín jenom o polovinu nižší rozpočet na hráče, než mistrovský Nymburk…

Ano, také jsem to slyšel a musím se tomu smát. Ani ne tak tomu, jestli to je nebo není pravda. Ale spíš tomu, jak v Nymburce skvěle znají náš rozpočet na hráče. Já jejich neznám a nechci o něm spekulovat. Na druhou stranu se mi moc nezdá, že z oznámeného rozpočtu 2 miliony Euro přijde pouze pětina na hráčský kádr, protože to by zhruba tak odpovídalo tomu, co říkají. Možné je ale všechno…

Zdroj: www.bkdecin.cz