Rubriky
Sport Zprávy

V severočeském derby Pandy opět na Válečníky nestačily

Téměř třicet šest minut vedli ústečtí basketbalisté v severočeském derby na půdě děčínských Válečníků, ti však díky povedenému závěru nakonec svého soupeře těsně porazili a rozloučili se se základní částí Kooperativa NBL výhrou číslo 15. Ta však byla hodně vydřená.

Ústečané (bez Votroubka a Bosáka) totiž dobře začali, a po trefách Abercrombieho a Thompsona vedli 0:4. Naši sice zásluhou P. Houšky a Vyorala vyrovnali, ale dál už tahali za delší konec provazu, za což mohla jejich slabší obrana i kvalitní výkon Slunety. Ta předváděla hezké akce, dávala těžké střely a přestože se Děčané drželi v kontaktu, první čtvrtka skončila po trefách hostujícího Igrutinoviče a domácího Šišky 17:22. Druhou perioda načala trojka ústeckého Thompsona a skóre se pak rychle měnilo na obou stranách. Přesnější mušku však měli hosté, kteří po koši Pecky vedli dvojciferným rozdílem 23:33. Válečníci naštěstí rychle odpověděli trojkou Bažanta, ale soupeř si neustále udržoval vedení, jež se ještě dvakrát vyšplhalo na hranici deseti bodů. Naposledy po trojce Smitha na 35:45. Poslední slovo v první půli ovšem patřilo Ježkovi, jenž upravil z rychlého protiútoku na 37:45.

Druhý poločas odstartovala trojka rozehrávače ústecké Slunety, Šotnara, a soupeř se dostal do největšího trháku – 37:48. Válečníci ale začali postupně utahovat šrouby v obraně a trpělivou hrou pomalu snižovali bodové manko. Po pěti bodech Vyorala v řadě to bylo 48:52, po dalších dvou šestkách Bažanta 50:52 a Děčín byl rázem ve hře. Hosté sice následně odskočili na 50:59, body Landy a Palyzy znamenaly před poslední čtvrtinou stav 54:59. V ní se jako první bodově prosadil Abercrombie, Landa však odpověděl košem s faulem – 57:61. V dalších minutách už neměli Ústečané tak dobrou střeleckou úspěšnost, naopak trojka Vyorala a koš Krakoviče znamenaly pro Válečníky vyrovnání na 63:63. A když další dva body přidali Krakovič a P. Houška, Děčín v utkání poprvé vedl – 67:65. A už ho nepustil, i když koncovka byla velmi dramatická. Po šestkách P. Houšky a trojce Šišky vedli naši zdánlivě bezpečným náskokem 73:66, avšak Sluneta se nechtěla vzdát, a v posledních 70 vteřinách hodně zlobila. Děčané totiž byli třikrát na čáře trestného hodu, ale úspěšní byli jen napůl, naopak koš a trojka Šotnara znamenaly stav 75:74. Pak ale byl faulován Palyza, sice dal jen jednu šestku, ovšem Ústí už ve zbytečku času stihlo jen nepřesnou střelu a prohrálo 76:74.

Derby se hrálo ve skvělé atmosféře a přineslo pohledný basketbal, o který se velikou měrou staralo v prvním poločase Ústí, Válečníci však ve druhé půli nezpanikařili, ukázali trpělivost a nepříznivé skóre otočili. Největší podíl na tom měl hráč utkání, děčínský rozehrávač Tomáš Vyoral, autor 18 bodů. Nejvyšší rating, 20, měl z Děčínských ale Pavel Houška, dvojcifernými střelci byli i Landa a Palyza. Sympatický výkon předvedl Bažant, Pomikálek dal sice jediný bod, ale měl 4 asistence a 9 doskoků. Na straně Ústí byli bodově nejlepší Abercrombie a Thompson, nejvyšší rating měli ovšem dva čeští borci, Šotnar a Pecka. Ve statistikách byl zápas velmi vyrovnaný, Děčín však dával více bodů z brejků a také se mu více dařilo z druhých šancí.

Základní sestavy
Děčín: Vyoral, Bažant, Palyza, Landa, P. Houška
Ústí: Šotnar, Šmíd, Thompson, Pecka, Abercrombie

Trenéři po utkání

Antonín Pištěcký, trenér Slunety Ústí n. L.: „Je těžké teď něco říkat, ale odehráli jsme skvělý zápas a na kluky jsem pyšný. Nepřijeli jsme do Děčína utkání jen odehrát, odvedli jsme dobrý výkon a třicet pět minut jsme byli ve vedení. O to větší škoda, že jsme to nebyli schopni dotáhnout do konce. Rozhodl faktor domácího prostředí a naše užší rotace. Domácí po nás šlapali, šlapali po rozehrávačích, a ti toho měli plné zuby.“
Pavel Budínský, trenér BK ARMEX Děčín: „Gratuluji Ústí za velmi kvalitní výkon a jen se potvrdilo, že v Děčíně se hraje dobře basketbal každému. Ústí mělo v prvním poločase dobré procento střelby, naopak naše obrana byla sice intenzivní, ale v některých situacích jsme udělali hloupá rozhodnutí a soupeř nás potrestal. Měli jsme však v rotaci více hráčů, také jsme si pomohli útočným doskokem a byli jsme aktivní. Bohhužel, některým našim hráčům chybí to, aby nabídnuté otevřené střely proměnili a nůžky ve skóre se více otevřely. Užší rotaci Ústí postupně docházel elán a nadšení, a přestože to hráči v závěru zdramatizovali, byli jsme o ten koš lepší. Bylo to jedno z těch lepších a pěknějších derby.“

Hráči po utkání

Cory Abercrombie, pivot Slunety Ústí n. L.: „Z naší strany to byl velmi dobrý výkon, hráli jsme hodně týmově a půjčovali jsme si míč. Škoda jen, že jsme to neobrátili ve vítězství.“
Tomáš Vyoral, rozehrávač BK ARMEX Děčín: „Dobrý zápas pro fanoušky, který byl hodně vyrovnaný. V prvním poločase jsme nehráli tak dobrou obranu, jak bychom chtěli, ale Ústí proměňovalo i těžké střely. V poločase jsme si řekli, že musíme více přitlačit v obraně, což se nám myslím povedlo a díky širší rotaci jsme nakonec Ústí porazili. K výhře nás dotlačili i naši fanoušci.“

 

BK ARMEX Děčín – Sluneta Ústí n. L. 76:74
Body Děčína: Vyoral 18 (1x 3, 4 asistence), P. Houška 10 (7 doskoků), Palyza 10 (1x 3), Landa 10, Bažant 9 (1), Šiška 8 (1), Krakovič 6, J. Houška 4, Ježek 2, Pomikálek 1 (4 asistence, 9 doskoků), Kroutil 0.
Body Ústí: Abercrombi 15 (1x 3, 6 doskoků), Thompson 13 (2x 3), Šotnar 12 (2x 3, 6 asistencí), Šteffel 11, Pecka 10 (13 doskoků), Carlton 6 (1x 3), Smith 5 (1), Igrutinovič 2, Šmíd 0.
Střelba za 2 body 23/42:21/39, za 3 body 4/22:7/22, TH 18/27:11/13. Doskoky 38:37 (útočné 15:10), asistence 18:18, ztráty 11:14, fauly 16:22.

Nejlepší hráč: Tomáš Vyoral

Diváků: 1 110

Čtvrtiny: 17:22, 20:23, 17:14, 21:15

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta