Rubriky
Sport Zprávy

Vydřená a velmi cenná výhra Děčína

knbl-bk-armex-decin-bk-opava-7265_41Basketbalisté Děčína si zápas 6. kola Kooperativa NBL předehráli v pondělí pod dohledem televizních kamer, a na domácí palubovce v tuhé bitvě porazili druhý tým tabulky. Válečníci vstupovali do zápasu s dvěma prohrami v zádech, když nejprve padli na USK v prodloužení, poté inkasovali nepříjemný debakl v Nymburku. Třetí porážku v řadě ale nedopustili a povedeným finišem otočili skóre.

Opava přijela do Děčína se zpožděním, jen 40 minut před zápasem, ale dlouhá cesta a nerozehranost na ní nebyla příliš vidět. První koš duelu sice obstaral rychle P. Houška, poté se však skóre měnilo jen pomalu a po pěti minutách byl stav 4:4. Na straně Děčína za to mohla řada nepřesností, protože hráči působili nervózně a souhra vázla. Přesto díky trefám P. Houšky, Bažanta a trojce Pomikálka získali vedení 16:8. Jenže Opava se také postupně rozehrávala a snížila na 16:12. Naštěstí poslední slovo patřilo Pomikálkovi, který dvěma koši (jeden byla parádní smeč) upravil stav na 20:15. Ve druhé čtvrtce skóroval jako první opět Pomikálek, ale ve hře Válečníků to stále skřípalo, ztráty se množily a soupeř otočil na 22:26. Poté začala přetahovaná, která přinesla poločasový výsledek 32:33. Děčín si dlouho vystačil jen se třemi střelci (P. Houška, Pomikálek, Bažant), teprve v závěru druhé periody se trojkou prosadil čtvrtý, Filip Kroutil. V poločase měli Válečníci 12 ztrát (Opava jen čtyři), naopak lépe stříleli a doskakovali.

Druhá půle začala děčínským střeleckým trápením, jež trvalo tři a půl minuty a hosté odskočili na 32:40. Pak Vyoral konečně trefil trojku, jenže náš klíčový rozehrávač vzápětí fauloval, ještě dostal technickou chybu a se čtyřmi chybami musel na lavičku. Opava následně znovu utekla na osm bodů (35:43), pak však přišel zlom. Za ten mohl především Jakub Krakovič, který dal nejen dva koše, ale především v obraně získal dva důležité míče a vybudil své spoluhráče i diváky k větší aktivitě. Následně trefil Šiška dlouhou trojku a stejný hráč v posledních vteřinách třetí periody otočil na 46:45. Povedený konec třetí desetiminutovky si Děčané přenesli do poslední části, kde hned v úvodu bojovník Landa získal nesportovní faul na Blažkovi, obě šestky proměnil a následně dal Pomikálek na 50:45. V dalších minutách byl klíčovým hráčem Válečníků rozehrávač Šiška, který dával trojky, přihrával, doskakoval a výborně dirigoval hru. Naši tak vedli tři minuty před koncem 66:58, soupeř sice snížil na 66:63, ale čtyři šestky P. Houšky a smeč Pomikálka rozhodly o výhře Děčína 72:65.
Vítězství se nerodilo lehce, ale o to je cennější. Důležité body v první půli dávali Lukáš Bažant a Pavel Houška, který byl nakonec nejlepším střelcem Děčína. Double – double za 13 bodů a 11 doskoků získal Tomáš Pomikálek, hráčem utkání byl vyhlášen Ondřej Šiška. Pochvalu za bojovnost zaslouží Jakub Krakovič a Robert Landa.

Trenéři po utkání

Petr Czudek, trenér Opavy: „Gratuluji k vydřenému vítězství, protože dnes to bylo trápení z obou stran. Vyhrál bojovnější a koncentrovanější tým. My jsme zvládli tři čtvrtiny, nezvládli jsme ale poslední, která rozhodla. Inkasovali jsme v ní dvacet šest bodů, což je v zápase, kde to nejde v útoku, hrozně moc. Navíc jsme v poslední čtvrtině dovolili Děčínu útočný doskok a sami jsme ho dostali na koně. Chyběla mi také větší touha po vítězství, což naopak nechybělo Děčínu. Nevím, možná se na nás podepsala dlouhá cesta a pozdní příjezd. Dnešní prohra mě mrzí, protože Děčín nebyl v top formě a šlo zde vytěžit víc. Ale nezvládli jsme to a body zůstaly doma.“

Pavel Budínský, trenér Děčína: „Očekával jsem, že to nebude jednoduché utkání, protože jsme hráli třetí utkání v šesti dnech, z toho dvě těžká na palubovkách soupeřů. Také se hrálo v netradičním čase. Navíc Opava je velmi kvalitní tým, zápasy s ní bývají atraktivní a hraje se do posledního hvizdu. My jsme v utkání předvedli několik tváří. Měli jsme vcelku dobrý vstup, ale festivalem hloupých ztrát jsme měli v poločase dvanáct ztracených míčů oproti čtyřem opavským. Nedařila se nám také střelba a místy to vypadalo, že se hůř adaptujeme proti zónové obraně a menší sestavě Opavy. Soupeř pak hrál díky pestrosti svých rozehrávačů kombinaci pick and roll, s kterou je velmi efektivní, má na ni vhodné typy hráčů. Je složité tuhle kombinaci ubránit, když na perimetru má střelce. Momentum utkání byly dva získané míče Jakuba Krakoviče, jenž pomohl v defenzívě zvednout umdlévající náladu, a odvaha Ondry Šišky, který trefil důležité střely. Pak se nastartoval Robert Landa, přidal se Tomáš Pomikálek, najednou jsme byli na koni a koncovku jsme si pohlídali. Bylo to vydřené vítězství, ale máme dva body a bereme je všemi deseti. Musím také poděkovat našim fanouškům, že nám skandováním a hlasitou podporou pomohli se nastartovat.“

Hráči po utkání
Radovan Kouřil, Opava: „Rozjezd jsme měli pomalý, ale drželi jsme s Děčínem krok. Docela slušně jsme doskakovali a drželi jsme si nízký počet ztrát. Ale dostávali jsme laciné koše a měli veliké nedostatky v komunikaci. Ve druhém poločase jsme si vybudovali náskok osmi bodů,  jenže rychle jsme o něj našimi chybami přišli. Děčín přitvrdil a získával důležité míče, z nichž dával jednoduché koše z protiútoku. Také jsme hodně polevili na doskoku.“

Ondřej Šiška, Děčín: „S Opavou jsou to vždy těžké zápasy, ale v šatně jsme si řekli, že musíme předvést dobrý výkon, hlavně poté ostudě v Nymburku a částečně na USK. To se nám v prvním poločase moc nedařilo, bylo to nervózní, možná se podepsal i pozdní herní čas. Po poločase jsme však omezili počet ztrát a lépe řešili útok i obranu.“

BK ARMEX Děčín – BK Opava 72:65
Body Děčína: P. Houška 15 (4 asistence, TH 5/5), Šiška 13 (3x 3), Pomikálek 13 (1x 3, 11 doskoků), Bažant 9, Vyoral 8 (1x 3), Kroutil 8 (1), Krakovič 4, Landa 2, Ježek 0, J. Houška 0.
Body Opavy: Šiřina 13 (2x 3, 6 asistencí), Jurečka 13 (2x 3), Gniadek 11, Dragoun 7 (1), Kvapil 6, Blažek 5, Vlček 4, Kouřil 4 (1x 3, 7 doskoků), Zbránek 2, Bujnoch 0, Cvek 0.
Střelba za 2 body 21/37:16/34, za 3 body 6/27:6/24, TH 12/16:15/19. Doskoky 43:34 (útočné 13:8), asistence 16:13, ztráty 14:11, fauly 23:20.

Nejlepší hráč: Ondřej Šiška

Diváků: 640

Čtvrtiny 20:15, 12:18, 14:12, 26:20

Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Luděk Černý, Princi
p