Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci na úvod soutěže podlehli nejtěsnějším možným rozdílem Kolínu…

kolinBC GEOSAN Kolin vs BK Děčín – 83:82 (25:24, 39:45, 61:66)
Začátek zápasu se nesl ve vyrovnaném duchu a ani jednomu ze soupeřů se nepodařilo odskočit na větší bodový rozdíl. V samém závěru úvodního kvartálu snížili Válečníci na jediný bodík – 25:24 – a jejich převaha pokračovala i zkraje druhé periody, kdy zásluhou šňůry 8:0 odskočili domácím na sedmibodový rozdíl – 25:32. Následný až osmibodový náskok Houšky a spol. sice Medvědi téměř znegovali – 37:38, ale závěr úvodní dvacetiminutovky opět opanovali děčínští hráči, kteří nakonec odcházeli do kabin s šestibodovým vedením v zádech – 39:45.

Svěřenci kouče Budínského tahali za delší konec provazu i na startu druhé půle, ale územní převahu Válečníků domácí postupně otupili. Od stavu 39:47 na startu třetí periody postupně domácí průběžný stav otočili na 58:56. Osmibodovou šňůrou se ovšem do vedení opět dostali Děčínští, kteří si nakonec do poslední desetiminutovky odnesli pětibodové vedení – 61:66.

A na startu posledního období řádné hrací doby se děčínská ekipa dokázala odpoutat až na dvouciferný rozdíl, konkrétně dvanáctibodový – 63:75. Machač a spol. ovšem nesložili zbraně, což se jim nakonec vyplatilo. V této sekvenci hry jako by na kolínském kurtu bylo pouze jedno družstvo, jelikož Medvědi se šňůrou 20:2 dostali v závěru do šestibodového vedení – 83:77. Válečníci sice ještě pěti punkty kontrovali, ale bohužel otočit skóre se jim již nepodařilo, takže z Kolína nakonec odjeli s porážkou 82:83.

Absence:
Kolínský lodivod nemohl počítat se službami dua Antoine Allen (problémy s administrativou) – Lukáš Koláčný (zranění). V páté minutě se navíc zranil další ústřední rozehrávač týmu, Jimmie Hunt (natáhl si svalový úpon u patní kosti). Děčínský kouč nemohl počítat také se zraněnou dvojicí Pavel Bosák – Lukáš Bažant, naopak oproti původním předpokladům na 7 minut do hry naskočil power forward Robert Landa.

Základní sestavy:
Kolín – Hunt, Bakič, Faifr, Horák, Aušprunk
Děčín – Vyoral, Kroutil, Stria, Houška, Jelínek

Body: Bakič 19 (6 doskoků; trojky 9/4; TH 3/3), Machač 15 (TH 5/5), Horák 14, Aušprunk 13 (10 doskoků → double-double – 3 útočné; validita 25), Ličartovský 6 (6 doskoků), Vocetka 6 (trojky 2/2), Faifr 5, Hunt 3, Harčár 2 – Stria 28 (5 asistencí; trojky 10/6; dvojky 6/4; TH 2/2; validita 29), Vyoral 21 (7 doskoků a 6 plusových faulů), Jelínek 15 (7 doskoků; trojky 4/2), Šiška 8 (trojky 3/2), Houška 4, Kaša a Ježek po 3; střelba 3 b.: 24/10 – 31/13; střelba 2 b.: 39/20 – 28/14 – 39/17; TH: 17/13 – 18/15; doskoky: 30:29 (útočné 7:7); chyby: 19:20; ztráty: 11:18; asistence: 17:15; týmová efektivita: 92:80; počet diváků: 610; nejlepší hráč utkání: Karel Aušprunk (Kolín).

Názory trenérů po utkání:
Predrag Benáček (trenér BC Geosan Kolín): „Děkuji za gratulaci. Musím říct, že zápas byl takový zvláštní, protože Děčín přijel bez slušných a kvalitních hráčů Bosáka a Bažanta, taky Landa měl problémy. My jsme 24 hodin před zápasem nevěděli, že zůstaneme bez Allena, kvůli technickým věcem a ne naší vinou. A že se nám Hunt zraní už ve 4 minutě. To pro nás byl obrovský problém. Ztratili jsme dva měsíce práce, kdy jsme sehrávali tyto dva hráče. Jsou to lídři týmu a najednou jsme museli hrát 35 minut s mladým Rovenským na rozehrávce, který poprvé hraje Kooperativa NBL. Odehrál 10 minut – a mimochodem, nebyl špatný. Museli jsme tam použít Ličartovského a Bakiče, kteří nejsou ani jeden hráč na pozici 1. Tudíž jsme ztratili dva dobré hráče na pozici 2, museli hrát na postu rozehrávače. Proto je pro nás to vítězství cennější, protože jsme ho vybojovali bez rozehrávačů. Naopak Děčín měl dva dobré rozehrávače, Šišku a Vyorala, který se mi osobně jako hráč moc líbí. Viděl, kde je naše slabina, a my jsme se trápili. Letos se potvrdilo, co jsem si myslel už v přípravě, že na rozdíl od minulého roku se náš tým nepoloží, když soupeř vede o 5, 10, 12 bodů. Naopak 6, 7 minut před koncem Děčín vedl o 12 bodů, minulý rok bychom prohráli o 25, ale letos jsme se naopak dali dohromady, začali bojovat ještě víc než do té doby – a otočili ten zápas na +6. Hodnotím to pozitivně, mám z toho radost, stejně jako diváci, kteří nás dnes podpořili výborným způsobem. Chci jim poděkovat, byla v hale dobrá atmosféra. Co říkal trenér Budínský, zápas byl hezký pro diváky, pro trenéry zase tak hezký nebyl, byl napjatý a prožívali jsme to hodně.“

Pavel Budínský (kouč BK ARMEX Děčín): „Předně gratuluji Kolínu k výhře. Bylo to pěkné utkání pro diváky. Bylo to dramatické utkání až do konce. Dalo se to očekávat. My jsme přijeli v trochu okleštěné sestavě, a to si myslím, že bylo na naší hře i znát. Ale celkovou naši hru nemusíme hodnotit nijak negativně. Nicméně porážka je hořká v tom, že jsme si mysleli, že bychom si mohli odvézt první dva body. Ale bohužel basketbal se hraje 40 minut – a já bych řekl, že už je to takový evergreen tady v Kolíně. Rozehrajeme si dobře některá utkání a nedotáhneme to do konce. Někteří hráči buď mentálně udělají chyby, nebo zkolabují, a v okamžiku, když domácí udělali šňůru 14:0, tak se dostali na koně. A my jsme už bohužel tou střelou Luboše Strii v závěru neotočili utkání v náš prospěch. Takže odjíždíme trochu smutní, ale musíme se oklepat, liga pokračuje dál.“

Zvukový záznam z tiskové konference ZDE.

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz