Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Vlak Lustig v Děčíně

vlak lustigOjedinělý mezinárodní divadelní projekt Vlak Lustig –  Vlak svobody 2015 zavítá 19. června také do Děčína. Program na hlavním nádraží začne ve 14 hodin a vyvrcholí večerním divadelním představením Arnošta Lustiga a Petra Kracika  Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou. Vlak Lustig – Vlak svobody 2015 je symbolickou připomínkou památky obětí genocidního násilí.

Historická vlaková souprava přiveze výstavy i filmové projekce.  Od 14 hodin bude moci veřejnost zhlédnout výstavy VHÚ „Gešer ad Halom – Most až sem“ a výstavu fotografií Nguyen Phuong Thao „Přeživší“. V rámci filmových projekcí se diváci dočkají filmů Démanty noci, Transport z ráje, Colette, Vlaky do nenávratna. Od 19:30 se uskuteční přednáška o holocaustu a diskuse. Představení Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou začne ve 21:00 hodin. Vlaková souprava mezinárodního divadelního projektu Vlak Lustig – Vlak svobody 2015 je sestavena z historických železničních vagónů, které jsou taženy  parní lokomotivou tzv. Němkou. Historické vagóny soupravy jsou využity jako originální galerijní prostory pro výstavy, dále jako biograf, kde se budou promítat české hrané a dokumentární filmy s válečnou tématikou, ale i jako šatny pro herce a hudebníky. Budou zde umístěna i zařízení pro simultánní překlady inscenace do německého, polského i maďarského jazyka. Centrem historické vlakové soupravy je tzv. divadelní vagón, který je speciálně upravený tak, že přistavením k perónu nádraží může z něho být vystavěno jeviště, na které navazuje i mobilní hlediště pro návštěvníky projektu. Umělecko-provozní organizací projektu byla pověřena umělecká společnost Old Way Production s.r.o., která se významně podílela na organizaci jednotlivých projektů a programů  XV. ročníku Mezinárodního festivalu česko-německo-židovské kultury Devět bran.

Rezervace vstupenek: na e-mailovou adresu vlaklustig@post.cz napište místo a datum představení, počet vstupenek a celé jméno objednavatele. Vaše objednávka bude potvrzena do 48 hodin. Zarezervované vstupenky budou k dispozici v den konání představení a budou vydávány 60 minut před začátkem představení. Teprve po usazení rezervací budou zbývající místa v hledišti nabídnuta ostatním divákům. Vzhledem ke kapacitě hlediště – 320 míst, si rezervujte vstupenky včas. Po naplnění kapacity hlediště již nebude možné usadit další diváky.

Program 19. června – Děčín, hlavní nádraží

Výstavy a filmové projekce
14.00 – Výstava VHÚ „Gešer ad Halom – Most až sem“
14.00 – „Přeživší“ – výstava fotografií Nguyen Phuong Thao
14.00 – Démanty noci, Transport z ráje, Colette, Vlaky do nenávratna

Besedy a přednášky
19.30 – Přednáška o holocaustu a diskuse

Divadelní představení
21.00 –  A. Lustig: Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou, režie Petr Kracik

V děčínské synagoze je možné při této příležitosti navštívit do konce června výstavu Judity Matyášové v děčínské synagoze: výstava představuje osudy 80 českých židovských dětí, které na podzim roku 1939 odjely do Dánska, kde se jich ujaly pěstounské rodiny. Děti v Dánsku prožily 4 roky a doufaly, že se jim podaří odjet do Palestiny. V roce 1943 uprchly do Švédska a jejich životní cesty se rozešly na 70 let. Publicistka Judita Matyášová potkala v roce 2011 jednu z těchto dětí a rozhodla se, že vypátrá celou skupinu. Autorka na výstavě prezentuje životní osudy pamětníků, kteří žijí v Česku, Dánsku, Švédsku, Izraeli a Americe.

Zdroj: Magistrát města Děčín