Rubriky
Zprávy

Labské pískovce mají novou rezervaci, chrání smíšený les a vzácné lilie

lilie zlatohlava_ foto_ Jana Tutkova_ CHKO Labske piskovceV chráněné krajinné oblasti Labské pískovce přibylo další vzácné území. Ochránci přírody vyhlásili přírodní památkou vrch Maiberg, jinak také Máják, který se nachází u obce Filipov nedaleko České Kamenice.

Rezervace má rozlohu devíti hektarů a vznikla například kvůli ochraně tamních zachovalých smíšených lesů s duby, jasany, javorem klenem, habry a lískou.

„Je to velmi cenné území. V létě tu navíc kvetou stovky vzácných lilií zlatohlavých. V bohatém podrostu se daří zvonkům broskvolistým, jaterníku trojlaločnému, kopytníku evropskému a violce lesní. Žije tu řada motýlů, například ohrožený batolec duhový,“ vypočítává Jana Tutková z CHKO Labské pískovce.

Nechybí ani vzácný hmyz. „V místě je hodně mrtvého a odumírajícího dřeva, které se rozpadá, je tam i přirozeně meandrující potok s písčitými a bahnitými místy a to všechno tvoří prostředí pro bohatá společenstva skupin hmyzu, třeba střevlíkovitých nebo nosatcovitých brouků,“ dodává Tutková.

Ochranáři plánují, že přirozený charakter lesních porostů budou na Maibergu nadále rozšiřovat. Chtějí vysadit další dřeviny, které jsou v místě málo zastoupené nebo úplně chybí, ale jsou pro něj vhodné. Měla by tu tedy začít růst jedle bělokorá, buk lesní nebo i třešeň ptačí.
Návštěvnost bude minimální, očekávají ochranáři

Čedičový vrch Maiberg vznikl ve třetihorách vulkanickou činností. Návštěvníci na něm musí respektovat pravidla stanovená ochránci přírody.

„Zjednodušeně řečeno: lidé nesmějí ničit přírodu. To znamená neničit rostliny, zvířata a také platí nejrůznější omezení pro pořádání hromadných akcí. Ta se může konat jen se souhlasem ochranářů. Samozřejmě se tu nesmí stavět a také při hospodaření používat chemické látky, které ničí škodlivé organismy,“ uvedla Tutková některé ze zákazů.

V loňském roce nemuseli ochranáři z CHKO Labské pískovce řešit žádné závažné porušení pravidel v přírodních rezervacích. „Lidé si začali přírody vážit a dodržují stanovená pravidla. Občas se nějaký drobný problém vyskytne, ale není to nic dramatického,“ poznamenala Tutková.

Ani na Maibergu ochranáři neočekávají problémy. Nevede tam totiž žádná turistická stezka, takže návštěvnost bude minimální.

Autor: Alice Klaubenschalková
Zdroj: http://usti.idnes.cz/
Foto: Jana Tutková, CHKO Labské pískovce