Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Zvonice v Merbolticích se dočkala nových zvonů

zvony_merboltice_foto rosenkrancovaPůvodní zvony merboltické zvonice z roku 1929 postihl během druhé světové války obvyklý osud – byly zrekvírovány pro vojenské účely. V sobotu 23.8.2014 se však nad Merbolticemi znovu všechny rozezněly. Trojhlasně. Stalo se tak v 16:30, krátce poté, co je jeřáb vynesl do oblak a pracovníci zvonařské dílny usadili do věže.

Samotný akt svěcení a usazování zvonů provázela velmi slavnostní atmosféra.
Dopoledne proběhla bohoslužba celebrovaná litoměřickým biskupem Mons. Janem Baxantem. Ten zvonům požehnal a pokřtil je jmény Josef a Marie (Matka Boží). Následovalo jejich vyzdvižení do zvonice, usazení a první slavnostní vyzvánění. Zvony Josef (170 kg) a Marie (Matka Boží) (349kg) doplnil svým hlasem nejmenší, ale také nejstarší zvon Kateřina (102 kg), který byl do zvonice vynesen již v roce 2004.

Všechny tři zvony pochází z dílny zvonařského mistra Petra Rudolfa Manouška a byly hrazeny především z příspěvků místních obyvatel a německých rodáků, na Josefa a Marii přispěl také Českoněmecký fond budoucnosti.

Krátce před slavnostním vyzdvižením nových zvonů byly za podpory Ministerstva kultury ČR dokončeny také práce na opravě pláště zvonice.
Zvonice je přístupná vždy v neděli, když se zvoní poledne. Její návštěvu můžete spojit s procházkou k rozhledně na Strážném vrchu, návštěvou Kozího statku nedaleko od zvonice nebo posezením v Klubu přátel Merboltic. Merboltice jsou vesnickou památkovou zónou s nádherně dochovanou lidovou architekturou. Přesvědčit se o tom můžete například 13.9.2014 při tradičním filmovém festivalu s názvem „Krátký film v dlouhé vesnici“.

Více na www.merboltice.cz
Zdroj: oddělení cestovního ruchu v Děčíně
Foto:
Ilona Rosenkracová