Rubriky
Zprávy

Mirek Pesser ze zámecké kavárny sdružení Slunečnice byl stříbrný na soutěži Veliola Barman roku 2014

Mirek na stupni vítězůZámecká kavárna-palačinkárna Na cestě, provozovaná děčínským spolkem Slunečnice, o.s., poskytuje pracovní trénink a zaměstnání lidem s mentálním a tělesným postižením.
Vedoucí kavárny Miroslava Špátová a asistentka tréninku Dita Petrovičová několik měsíců připravovaly na šestý ročník celorepublikové soutěže pro barmany se znevýhodněním „Veliola Barman roku 2014“ dva z klientů – Renátu Venhauerovou a Mirka Pessera. A úsilí se vyplatilo – domů si ze soutěže odvezli stříbrnou medaili.

Mirek Pesser obsadil druhé místo ve své kategorii – nealkoholické míchané nápoje – se svým drinkem s názvem: Koktejl krále Miroslava. Renáta také statečně bojovala, a i když žádné ocenění nezískala, neztratila se v silné konkurenci ostatních barmanů v kategorii alkoholické míchané nápoje s koktejlem Maxmilián, který se inspiroval děčínským zámeckým pávem Maxmilianem.

Pro oba byla soutěž plná velkých očekávání i napětí. „Byl jsem tak šťastný a dojatý, že jsem se při předávání cen rozbrečel“, glosuje dnes už s úsměvem Miroslav, který bydlí v chráněném bydlení v Ústí nad Labem a svůj trénink v zámecké kavárně Na cestě už končí – stal se totiž zaměstnancem ústecké pobočky KFC. Renáta žije v DOZP Stará Oleška, a i ona po svém tréninku našla místo – díky evropskému projektu „Mít práci a být jako ostatní“ ji jako jednu z nejšikovnějších absolventek tréninku mohla kavárna přijmout na nové pracovní místo.

Soutěž pořádala IZAP – Slunečnice Zlín , 29. 5. ve Zlíně, zúčastnilo se celkem 20 barmanů ze 7 kaváren z české republiky.

Šárka Zimová Dostálová, Slunečnice, o.s.