Rubriky
Kultura Zprávy

Festival Kramle se poprvé odehrál na Jižních terasách děčínského zámku

kramle_2014Letošní ročník Kramle, benefičního, česko-německého festivalu spojených světů, se poprvé odehrál na Jižních terasách děčínského zámku. V sobotu 14. června ve dvanáct hodin se tento nádherný prostor stal až do půlnoci dějištěm 19. ročníku tradiční akce Slunečnice o.s.

Na hudební scéně zahájili němečtí muzikanti „Banda diletanta“, následované skvělou, profesionálně znějící německou formací „The Naked hands“. Třetí kapela byla složená z umělců s handicapem. Klientská bubenická parta „Mirea“ předvedla pořádnou porci kvalitních tanečních rytmů. Duo Pepek a námořník příjemně překvapilo nápaditou sestavou melodií a pojetím skladeb. Pořádný impuls dodali celé akce chlapci z Doowhenblade, kteří rozhýbali svojí perfektně sladěnou a výraznou show snad většinu diváků a donutili na ústup odpolední dešťovou přeháňku.

Divadelní scénu letos zahájili hosté z Heilpaedagogik z Bonnewitzu představením „Lion hunting“. Následovala divadelní parta ze Slunečnice, divadlo Ráby se neotřelou verzí „Šípkové Růženky“ a také děčínský básník Radek Fridrich s kytarovým doprovodem. Divadelní scénu uzavřeli „Cyranovy boty“ a zcela na závěr Frýdlanští dramatici se svým výtečným, téměř hodinovým představením.

Celý den provázely festival různorodé dílny. Velký zájem byl o výrobu Sádrových masek, Fotodílnu, Výtvarnou dílnu a malování na obličej. Své příznivce si našla i muzikoterapeutická dílna, dětský koutek mateřského centra Bělásek, Slackline či stánek Rehabilitace Kateřina.

Hudební scéna v druhé fázi dne byla uvedena výtečným zpěvákem/beatboerem/bavičem a skladatelem, který si říká prostě „EN.DRU“. Nepotkali jsme nikoho, kdo by nebyl jeho vystoupením unešen. Jemnější energie na akci přivezl Michal Vaněk a Jazz trio, kteří „předskočili“ Ivě Bittové. Její finále na hlavní scéně pevně připoutalo diváky přímo pod pódium na více než hodinu.

Celou akci uzavřeli ve sklepních prostorách Oranžerie dva muži ze skupiny „Výplach“. Nutno dodat, že jejich vpravdě mimozemská hudba získala v rozsáhlém sklepním prostoru na síle a stala se tak možná nejlepším vystoupením celého dne.

Za pestré občerstvení děkujeme Kavárně na Cestě, Paní Chobanyan, Houpacímu koníku, restauraci Franze Josefa, Čajovně ve Vlnách a klubu Jekyll a Hyde.

Děkujeme všem cca 350 hostům i účinkujícím, kteří navštívili festival Kramle, velmi děkujeme dobrovolníkům, kteří odvedli spoustu práce, někteří z nich zadarmo pomáhali realizovat celou věc od pátku až do neděle. Děkujeme projektovému partneru z Heilpadegogik Bonnewitz. Přijeli třemi autobusy, prezentovali a prodávali výrobky dětí ze školy, odehráli jedno divadelní a hudební vystoupení.

Jsme velmi vděčni provozovatelům dílen i účinkujícím za vstřícnost při řešení nákladů a honorářů. Samozřejmě hlavní finační i materiální podpora přišla od donátorů a sponzorů. Především bychom rádi zmínili Česko-německý fond budoucnosti, Zámek Děčín včetně zaměstnanců a vedení, Město Děčín a Nadaci Divoké husy. Těšíme se opět na setkání se všemi na Kramli 2015, čeká nás jubilejní 20. ročník!

Lucie Janouchová
asistentka
Dobrovolnického centra