Rubriky
Dětem Kultura Turisti Zprávy

Aktuality z benešovského zámku

přespávandaNoc na zámku aneb zámecká přespávanda
Na letošní letní prázdniny připravuje Státní zámek Benešov nad Ploučnicí ve spolupráci s benešovským Rodinným centrem Medvídek absolutní novinku pro děti. „Děti budou mít jedinečnou příležitost strávit na zámku noc. Bude pro ně připraven bohatý program a nebude chybět ani noční prohlídka zámku a jeho okolí,“ nastínil program kastelán Zdeněk Henig.

Děti ve věku od 5 do 12 let budou moci na zámku přespat hned ve třech termínech. První „Noc na zámku aneb zámecká přespávanda“ se uskuteční z pátku na sobotu 5. července, následně pak z 8. na 9. srpna a poslední přespávanda bude z 29. na 30. srpna.

Na akci je nutné děti předem objednat, jelikož kapacita je omezená. „Na děti bude čekat řada překvapení, nebude chybět ani opékání zámeckých buřtů či pohádka O Hanušovi, tedy o našem zámeckém strašidle. Jde o večer plný dobrodružství a netradičních zážitků,“ dodal kastelán.

Bližší informace a objednávky mohou rodiče získat na telefonním čísle 724 663 548 – Michaela Hlinková – pracovník pro styk s veřejností. Cena za jednoho nocležníka je 90,- korun. Děti budou mít kromě přespání a bohatého programu, zajištěno po celou dobu akce také občerstvení a pití. „Nutným vybavením je vlastní karimatka, spacák a baterka,“ doplnil kastelán. Sponzorem této akce je Severočeská vodárenská společnost a.s..

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAV zámeckém parku řádili vandalové
Škodu téměř tři tisíce korun za sebou zanechali vandalové z parku Státního zámku Benešov nad Ploučnicí. V noci ze soboty na neděli 15. června zničili rozměrnou ceduli s návštěvním řádem parku. „Díky kamerovému systému, který zámecký park neustále monitoruje, známe tvář pachatele tohoto vandalského činu. Dáváme mu tudíž jedinečnou příležitost svůj skutek napravit. Pachatel se sám může přihlásit a škodu napravit až do konce tohoto měsíce, pokud tak neučiní, tak kamerové záznamy předáme policii,“ řekl kastelán benešovského zámku Zdeněk Henig.

Zámecký park je volně přístupný po celý rok a nejen obyvateli Benešova nad Ploučnicí je hojně využíván. „Od té doby, co jsou v parku kamery, tak byl od vandalů pokoj. Dříve jsme s nimi měli velké problémy, proto jsme také nechali kamerový systém instalovat i do parku,“ podotkl kastelán.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAPamlsky doputovaly k opuštěným zvířatům
Desítky pamlsků, konzerv pro psy i kočky doputovaly v pátek 13. června do děčínského Útulku pro opuštěná a toulavá zvířata. Dobroty pro opuštěná zvířata do děčínského útulku přivezl kastelán Státního zámku Benešov nad Ploučnicí Zdeněk Henig spolu s členkami benešovského Rodinného centra Medvídek Andreou Kulíkovou a Stanislavou Pongráczovou. „Za vše mockrát děkujeme, jsme rádi za jakoukoli pomoc,“ poděkoval za dar Jaroslav Kácha z útulku.

Krmivo a pamlsky pro opuštěná zvířata přinesly na zámek děti, které se zúčastnily Dětského dne. „Během dětského dne, který se na zámku letos konal v novodobé historii vůbec poprvé, musely děti přinést něco pro zvířata z útulku, jen tak se totiž mohly zúčastnit soutěží a na závěr si pochutnat na grilované uzenině,“ poznamenal kastelán Henig.

Dění na zámku můžete sledovat i na oficiálních stránkách zámku www.zamek-benesov.cz