Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Zámek v Benešově nad Ploučnicí se chystá na novou sezonu

trhy_kveten2013_benesovStřechy se dočkají nové krytiny, návštěvníci pak nové expozice
Benešov nad Ploučnicí – Nová sezona na Státním zámku v Benešově nad Ploučnicí bude ve znamení stavebního ruchu. „Konojedský palác a Ballamský zámeček se v letošním roce dočkají nové střešní krytiny. Investici v rozsahu přibližně čtyř milionů korun budeme hradit z vlastních zdrojů,“ řekl kastelán benešovského zámku Zdeněk Henig. Dodal, že na obou budovách je nevyhovující střešní krytina, a to šindele. Ty jsou na střechách obou budov už od osmdesátých let minulého století. Původní šindelová krytina je velmi finančně náročná na údržbu a její stav je už nevyhovující. „Střechy dostanou nový kabát, a to v podobě Bobrovky, ta zdobí už všechny zbývající budovy zámeckého komplexu. Celý areál tak získá díky střechám jednotný vzhled,“ dodal kastelán.

Obě budovy však zůstanou veřejnosti i nadále nepřístupné. „Konojedský palác je v havarijním stavu, nová střešní krytina je startovní čarou pro celkovou rekonstrukci budovy. Ballamský palác obývá Správa zámku,“ doplnil kastelán.

Stavební ruch neutichne ani za zdmi ostatních zámeckých budov. Řemeslníci totiž chystají k otevření první patro Wolfova paláce, ten přímo sousedí s Dolním zámkem. „V prvním patře Wolfova paláce vznikne zcela nová expozice a tím dojde k prodloužení prohlídkové trasy Dolního zámku. Oba paláce jsou totiž propojeny chodbou,“ prozradil Henig. Otevření nové expozice by se návštěvníci měli dočkat v průběhu května 2014.

Novinek na nadcházející turistickou sezony chystá zámek v Benešově nad Ploučnicí ale daleko více. „Samozřejmě, že plánujeme, chystáme a připravuje, ale něco si také necháme jako překvapení. Návštěvníci se určitě mohou opět těšit na už tradiční akce, jakými jsou trhy nebo například noční prohlídky,“ ukončil Henig.

Dění na zámku můžete sledovat i na oficiálních stránkách zámku www.zamek-benesov.cz