Rubriky
Kultura Turisti Zprávy

Ples na zámku i noční prohlídky s císařem

zamek1V létě byly na děčínském zámku spuštěny nové noční prohlídky. Další reprízy budou připraveny také v zimních měsících.

Noční prohlídky patří dlouhodobě k nejúspěšnějším produktům děčínského zámku. Kostýmované představení v noční atmosféře již přilákalo tisíce návštěvníků. Po pěti letech se správa zámku rozhodla tato představení kompletně inovovat. Nová verze zachovává vše dobré z původního představení – výborné herce, bohatou výpravu i historicky doloženou situaci a navíc přidává nové prostory, postavy a zápletky. Stejně jako v minulé verzi bude v příběhu hrát důležitou roli majitel zámku. Hraběte Maxmiliána ovšem vystřídá František Antonín Thun-Hohenstein a jeho dcera Josefína, řečená Juža, známá jako žačka Fryderyka Chopina. Z přelomu 17. a 18. století se tak přesuneme do poloviny století devatenáctého. Zápletka se tentokrát točí okolo panovnické konference, která se odehrála v červnu 1854. Na zámku se tehdy sešli monarchové tří zemí – Rakouska, Pruska a Saska, samozřejmě i s kompletním doprovodem, který dohromady čítal zhruba 120 lidí. Nejvýznamnějším hostem byl zcela jistě mladý rakouský císař František Josef I. se svou čerstvou novomanželkou Alžbětou Bavorskou, zvanou Sissi, kteří do Děčína dorazili hned po svých líbánkách. Děčínská konference tak byla jednou z vůbec prvních panovnických povinností, které mladičká Sissi musela absolvovat. Právě starosti a komplikace, které doprovázely příjezd a pobyt významných hostů a trampoty, které na zámku způsobil pobyt tak velkého množství lidí, hrají v příběhu důležitou roli. Stalo se již dobrou tradicí, že noční prohlídky jsou na programu zámku nejen v létě, ale také v zimních měsících, kdy je díky brzkému nástupu tmy možné začínat mnohem dříve. Nejinak tomu bude i v únoru, kdy se představení uskuteční hned po tři večery.

S postavami z nočních prohlídek se tentokrát můžete setkat také na třetím zámeckém plese, který bude inspirován právě událostmi panovnické konference 1854. Slavnostního zahájení se totiž ujme návštěva z nejvzácnějších – císař František Josef I. se svou manželkou Sissi. Hudební produkci obstará na úvod Děčínský symfonický orchestr a poté převezme taktovku oblíbený Bigband Neratovice. Celý ples se opět bude konat ve všech místnostech a sálech v prvním patře jižního a západního křídla. Třetí zámecký ples se uskuteční v sobotu 1. února 2014 od 20:00; vstupenky jsou již v prodeji.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz