Rubriky
Politika Zprávy

V Ústeckém kraji ubývá obyvatel. Děčín kvůli tomu může přijít o miliony

lidedecin_alesoO deset milionů korun ročně může přijít město Děčín, pokud počet jeho obyvatel klesne pod padesát tisíc. Město by pak dostávalo méně peněz ze státního rozpočtu. V celém kraji ubylo jen během prvního pololetí tohoto roku sedm set lidí. Méně se jich narodilo, více zemřelo a ostatní odcházejí hledat práci jinam.

„Po studiích jsem se vrátila do Děčína, ale bohužel ta nabídka práce tady není. Musím se tedy poohlížet ve větších městech, jako je třeba Ústí, a možná se tam budu muset i přestěhovat. Ne-li dál,“ říká Tereza z Děčína, která dokončuje studium přírodních věd v Hradci Králové.

Nedostatek pracovních míst pro absolventy je jednou z hlavních příčin úbytku lidí v Děčíně. Jen v tomto pololetí klesl počet obyvatel o 350 lidí. Více než dvě stovky se odstěhovaly do jiných měst. Tereza se podle toho, co vidí u svých spolužáků, domnívá, že reálná čísla budou ještě horší.

„Lidí tu ubývá ještě víc. Studenti zůstávají ve městech, kde studují, ale trvalé bydliště si nechávají tady v Děčíně,“ doplňuje Tereza. Je to i případ Kateřiny, která po škole musela zůstat v Praze.

 Co stojí za úbytkem počtu obyvatel v Děčíně, zjišťovala redaktorka Iva Zítková – POSLECHNOUT

„Bohužel jsem se nevrátila, protože jsem v Praze dostala krásnou pracovní nabídku, ale pokud by bylo místo tady v Děčíně, tak bych se určitě vrátila. Mám tu rodinu a přátele. A to mi Praha nikdy nevynahradí,“ vysvětluje.

Kateřina má v Děčíně také trvalé bydliště, i když žije v Praze a všechny peníze utrácí tam. A pro města na severu znamená čím dál větší potíže – mohou totiž přijít o miliony ze svých rozpočtů.

Pokud by počet obyvatel v Děčíně klesnul pod 50 tisíc, mohlo by město přijít až o deset milionů korun. „Jsou to samozřejmě orientační částky, jedná se o zhruba deset milionů korun, ale zdůrazňuji, že jsou to částky orientační,“ říká Markéta Lakomá z Děčínského magistrátu.

Čím je lidí ve městě méně, tím méně získává peněz ze státního rozpočtu. I během letoška je bilance v Děčíně nejhorší v celém kraji. Od revoluce tu klesl počet lidí o více než šest tisíc a podle posledního sčítání tu žije 50 289 lidí.

Kromě stěhování stojí za úbytkem lidí menší porodnost a vyšší úmrtnost. V záporných číslech se pohybují všechna města kraje, kromě Teplic. Sem se během prvního pololetí tohoto roku přistěhovalo sedm stovek lidí.

Autor:  Iva Zítková
Zdroj: www.rozhlas.cz/sever