Rubriky
Turisti Zprávy

Pro UNESCO pochodovalo na sedmdesát účastníků

pochod_UNESCOČeské Švýcarsko, 16. 9. 2013 – V sobotu proběhl v pořadí již osmý pochod na podporu zápisu Českosaského Švýcarska na seznam světového přírodního dědictví UNESCO. Plánovanou trasu z Jetřichovic k chatám Na Tokání absolvovalo na sedm desítek účastníků z Česka i Německa. Záměr přišli spolu podpořit také poslanec Spolkového sněmu Klaus Brähmig a poslanec Evropského parlamentu Jaromír Kohlíček. Účastníci během výletu obdrželi informace o aktuálním vývoji, který směřuje k pozvání zahraničního experta z Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN), jehož úkolem bude posouzení přírodní hodnoty území Českosaského Švýcarska v celosvětovém kontextu.

“Na lokální úrovni panuje v regionu přesvědčení, že naše přinejmenším v evropském kontextu unikátní území Českosaského Švýcarska šanci na zápis jako světové přírodní dědictví UNESCO má. Ještě před zahájením konkrétních kroků by však toto přesvědčení měl potvrdit či vyvrátit nezávislý odborník,” říká Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko.

Pozváním nezávislého experta správa parku podmiňuje svou podporu celému záměru. Dalšími podmínkami jsou bilaterálnost a regionální konsenzus. Kroky směřující k zápisu na seznam UNESCO se tedy musí týkat území na obou stranách státní hranice a musí s nimi souhlasit také dotčené obce v regionu národních parků České a Saské Švýcarsko.

Pochody pro UNESCO organizuje od roku 2006 pracovní skupina SPD pro Euroregion Elbe-Labe. Správa Národního parku České Švýcarsko je od roku 2011 spolupořadatelem akce.

Zdroj: www.npcs.cz