Rubriky
Politika Zprávy

Zastavení proplácení dotací z ROP Severozápad má velký dopad na město Děčín

decin_alesoPřestože Děčín ve svých projektech nepochybil, došlo k zastavení proplácení dotací projektů IPRM. Za dokončené projekty by měl Regionální operační program Severozápad uhradit více jak 160 mil. Kč.

V červnu 2012 Ministerstvo pro místní rozvoj pozastavilo do odvolání předfinancování Regionálního operačního programu Severozápad (ROP SZ). Došlo k tomu po kontrole 35 projektů v ČR, kdy byly shledány chyby při realizaci projektů. Převážně se jednalo o pochybení ve výběrových řízeních. Projekty města Děčín nebyly v seznamu 35 kontrolovaných projektů, čili nebylo na nich nalezeno žádné pochybení. Přesto došlo k pozastavení proplácení dotací všech projektů spolufinancovaných z ROP SZ. Za statutární město Děčín se konkrétně jedná o 6 projektů Integrovaného plánu rozvoje města Děčín – zóna Centrum, u kterých došlo k pozastavení proplácení dotací a to Budova magistrátu B2 – centrální archiv a správní agendy, Modernizace učeben ZŠ pro potřeby dalšího vzdělávání, Modernizace sportovišť ZŠ Kamenická, ZŠ Vrchlického a ZŠ Komenského náměstí, Zámek Děčín – kulturně společenské centrum, Revitalizace objektu Atlantik – knihovna/multimediální centrum a Revitalizace parku na Mariánské louce a zámeckých zahrad.

Evropská komise požaduje za pochybení v ROP SZ korekci ve výši 2,6 mld. Kč. Z této částky připadá přibližně 2,1 mld. Kč na takzvanou plošnou korekci, zbylou část pak tvoří souhrn individuální korekcí na jednotlivých projektech v rámci Ústeckého a Karlovarského kraje. Děčína se korekce na projektech netýká. Je ovšem potřeba korekci ze strany Ministerstev a dalších orgánů co nejdříve uhradit, aby mohlo začít opětovné proplácení dotací. „K dnešnímu dni evidujeme cca 167,5 mil. Kč neproplacené dotace z ROP Severozápad na výše uvedené projekty, přičemž vyčíslení škod s tím spojených je již přes další půl milionu korun a stále narůstá,“ řekl František Pelant, primátor města. V současné době je proplaceno cca 56 % z celkové požadované dotace. Na zbylé finance město stále čeká.

Zdroj: Magistrát města Děčín