Rubriky
Zprávy

U sídla správy NP vznikne „učebna pod širým nebem“

EDPKrásná Lípa, 28. 5. 2013 – V rámci oslav Evropského dne parků byla v sobotu 25. května zahájena úprava přírodního areálu kolem Správy Národního parku České Švýcarsko, kterou společně budou realizovat obecně prospěšná společnost České Švýcarsko a Správa Národního parku České Švýcarsko v rámci projektu podpořeného Ministerstvem životního prostředí České republiky částkou téměř 200 tisíc korun. Projekt v sobotu za přítomnosti starosty města Krásná Lípa Zbyňka Linharta oficiálně zahájili ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda a ředitel obecně prospěšné společnosti Filip Brodský, kteří společně zasadili první ovocný strom.

„Budovu a pozemek jsme při vzniku národního parku v roce 2000 obdrželi od města Krásná Lípa nejen za účelem vybudování správního úřadu, ale také pro pozdější vybudování ekovýchovného areálu v jeho bezprostřední blízkosti,“ přibližuje souvislosti Pavel Benda, ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko, a dodává: „Právě odstartovaný projekt představuje první krok k uskutečnění tohoto původního záměru.“ Ředitel společnosti České Švýcarsko Filip Brodský k tomu dodáva: „Ekologická výchova patří k základním předpokladům pro trvalé udržení a zlepšování přírodního a společenského prostředí. Věřím, že spolu s dalšími projekty, které realizujeme, i tento přinese své plody v podobě lidí, kteří si uvědomují hodnotu zdejší zdravé přírody.“

Projekt do značné míry počítá se zapojením dobrovolníků. Také díky jejich práci v areálu vzniknou broukoviště, zídka pro plazy či tůňka pro obojživelníky. Blízký vlhký lesík zpřístupní povalový chodník a louka se změní v sad s původními druhy ovocných dřevin. Pro veřejnost se připravují přednášky o přírodních zahradách, dílny zaměřené např. na výrobu hmyzích obydlí, či ptačích krmítek a budek. Ve střednědobém výhledu areál doplní také prostorný venkovní altán či geologická expozice místních hornin. Areál tak bude plnohodnotně sloužit jako zázemí pro ekoprogramy, které správa národního parku pořádá pro školy, ale také jako místo setkávání během akcí pro veřejnost.
Zahájení projektu navzdory deštivému počasí přihlíželo na 150 návštěvníků oslav Dne dětí s národními parky. Ti si v rámci bohatého programu mohli vyzkoušet své znalosti o přírodě Českého Švýcarska, ale i dovednosti během řemeslných dílen, shlédnout loutkovou pohádku či projít lanovou dráhu.

Akce byla součástí oslav Evropského dne chráněných území, kterým si připomínáme založení prvních devíti evropských národních parků. Ty byly vyhlášeny dne 24. května 1909 ve Švédku.

Zdroj: www.npcs.cz