Rubriky
Turisti Zprávy

Největší turistický pochod v Ústeckém kraji přilákal přes 1300 účastníků

pochod severuO víkendu odstartoval v Dolní Poustevně už 37. ročník mezinárodního turistického pochodu „Severní stopou“. Na start se postavili nadšenci z celého kraje společně s turisty z Německa a Polska.

Když se v červnu roku 1977 konal první ročník Severní stopy, málokdo tušil, že se z malého pochodu stane nejnavštěvovanější turistická akce v Ústeckém kraji. Na start míří každoročně stovky lidí všech věkových kategorií, od těch v kočárku až po seniory.

„Přestože bylo celý týden před Stopou téměř letní počasí, v pátek celý den vydatně pršelo, a tak si tentokrát mnoho lidí účast rozmyslelo,“ říká k letošní návštěvnosti hlavní pořadatel pochodu Jaroslav Leksa.

I když letos startem prošlo 1349 účastníků, organizátoři jich v předchozích letech zažili ještě více.

„Nejvyšší účast byla v roce 2006, kdy přišlo 1917 lidí. Vznikla tak zajímavá situace, protože pochodu se zúčastnilo téměř tolik lidí, kolik má Dolní Poustevna obyvatel,“ vysvětluje Jaroslav Leksa.

I přes hrozbu deště se už 37. ročník pořadatelům vyvedl. Dobré počasí vydrželo až do cíle. Účastníci si i letos mohli vybrat z několika pěších tras i cyklotras. Ty delší naplánovali organizátoři z velké části přes sousední Německo a nevynechali ani atraktivní rozhlednu Tanečnici v Mikulášovicích.

Pořadatelé, kterými jsou Klub českých turistů Dolní Poustevna a Město Dolní Poustevna, už tradičně ocenili tři nejmladší a tři nejstarší účastníky. Nejmladší byla letos Kristýna Migová, která se zúčastnila sice v kočárku, ale ve věku pouhých 8 dnů. Nejstarší účastníci byli letos dva – Jindřich Prokopius a Gerta Kokšalová, kterým bylo oběma 88 let.

Magdaléna Jenčíková