Rubriky
Sport Zprávy

Válečníci nadělili Bekse stovku a ujali se v sérii vedení 1:0!

pardubiceTrenéři obou celků postrádali v utkání jednoho z klíčových borců svých družin. Na děčínské straně zůstal pouze v civilu power forward Robert Landa, jehož levou ruku „zdobí“ sádra a jeho absence je odhadována na zhruba čtyři až pět týdnů. Hostující kormidelník Dušan Bohunický nemohl v utkání využít služeb rychlonohého křídelníka Coreyho Muirheada.

Průběh utkání:
První koš čtvrtfinálové série mezi Děčínem a Pardubicemi zaznamenal pivot Beksy Travis Nelson – a na druhé straně záhy stejnou mincí oplácel i Admir Alič. Po úvodním „oťukávání“ vzali otěže zápasu pevně do svých rukou Válečníci, kteří se již v polovině 5. minuty po trefě Luboše Strii z pole utrhli na dvouciferný rozdíl – 15:4. Východočeši se však postupně v průběhu úvodního kvartálu dostávali do tempa a začala se jim více dařit i střelba, takže v závěru 8. minuty dvěma slepenými koši přitáhnul kapitán Zbyněk Pospíšil svou ekipu na rozdíl pěti bodů – 19:14. Už to vypadalo, že se stejným náskokem budeme vstupovat i do druhé čtvrtky, ale se zvukem klaksonu stihnul ještě zakončit smečí rychlý únik Luboš Stria, takže po úvodních deseti minutách platil nakonec stav 26:20.

Druhá čtvrtina, ve které oba sokové výborně pálili zpoza perimetru, byla jako na houpačce, ale na každé snížení náskoku dokázali Válečníci bleskově zareagovat. Na konci 12. minuty prohnal síťkou již svou druhou trojku v této periodě Michal Čarnecký – 28.26, ale borci v bílém se zásluhou trojky Míry Soukupa odtrhli zkraje minuty 15. na 36:29. Po oddechovém čase JIPu se hosté opět přiblížili na dostřel jediného koše – 36:34, ale v závěru úvodní dvacetiminutovky jsme opět byli lepší my, když hlavně zásluhou Ella Sanderse a Honzy Jiříčka jsme Bekse odskočili na osmibodový rozdíl – na 46:38 uzavíral dvě vteřiny před sirénou právě „starý lišák“ Ell.

Do druhé půle nastoupily oba týmy ve velkém tempu a téměř se železnou pravidelností padaly koše na obou stranách barikády. Od stavu 55:47 platícího zkraje 23. minuty však následně svěřenci Pavla Budínského během tří minut díky šňůře 10:0 korunované košem Míry Soukupa utekli Bekse až na osmnáctibodový! rozdíl ve skore – 65:45, na což pardubický kouč zareagoval dalším timem. Po něm se sice jeho svěřencům podařilo z manka pět punktů umazat, ale i přesto hřálo Sanderse a spol. po třech kvartálech patnáctibové vedení – 75:60.

V poslední čtvrtině řádné hrací doby se Pardubičtí snažili manko smazávat, ale pod psychologickou hranici deseti bodů se jim podařilo dostat jen na krátkou chvíli. Na začátku 35. minuty se za tři body trefil Ondřej Peterka a po jeho snížení na 83:72 si vybral oddechový čas také děčínský lodivod. Dvě minuty po Peterkově koši přišlo zmiňované snížení pod dvoucifernou hranici, jenž měly na svědomí dvě šestky top skórera hostí Michala Čarneckého – 85:76. Naděje Beksy na zvrat ovšem záhy utnul nejlepší hráč utkání, nestárnoucí Ell Sanders, jenž osmi body v řadě včetně dvou trojek nejenže zvedal lidi ze sedadel, ale hlavně jsme díky jeho produkci odskočili na čtrnáctibodový rozdíl – 93:79, což byl již pro hosty neřešitelný rébus. V samém závěru za aplausu tribun vestoje se ještě odehrála „one man show“ v podání Patricka Popea, který svými trestnými hody také zajistil překonání stobodové hranice. Díky výhře 101:89 se tak ujímáme v sérii vedení 1:0!

Základní sestavy:
Děčín – Sanders, Stria, Alič, Soukup, Houška
Pardubice – Žabas, Kotas, O. Peterka, Bohačík, Nelson

Body: Sanders 23 (+ 8 asistencí; dvojky 7/6, trojky 4/3; efektivita 28), Pope 18 (+ 6 získaných faulů; TH 12/10), Houška 17 (+ 6 doskoků – 3 útočné; z pole 6/6, trojky 3/3), Alič 14, Soukup 12 (+ 5 asistencí; z pole 4/4), Stria 7, Kinter 4 (+ 2 bloky), Jiříček 4, Kaša 2 – Čarnecký 24 (+ 5 asistencí; trojky 9/5, TH 8/7), Nelson 16 (dvojky 8/7), Pospíšil 11 (+ 5 doskoků – 3 útočné), O. Peterka 10, Žabas 10 (+ 6 asistencí), Bohačík 6 (+ 3 zisky), Kotas 6 (+ 6 získaných faulů), Příhonský 3, Faifr 2, M. Peterka 1; střelba 3 b.: 20/11 – 26/11; střelba 2 b.: 31/22 – 33/18; TH: 35/24 – 29/20; doskoky: 25:20 (útočné 7:9); fauly: 25:28; ztráty:17:17; týmová efektivita: 113:82; počet diváků: 1.170; nejlepší hráč utkání: Levell Sanders (Děčín).

Názory po utkání: 
Pavel Budínský (kouč Děčína):
 „Děkuju za gratulaci a rád bych pogratuloval mým hráčům za první výhru v sérii. Povedl se nám vstup do utkání – a to bylo to, co jsme potřebovali. Co předvedla základní sestava naladilo optimálně celý tým, ale pravdou je, že když prostřídáme, tak někteří hráči mají problémy mentálního charakteru. Nicméně si myslím, že jsme byli lepším týmem v celkovém obrazu od začátku – a také jsme vedli. Uklidnily nás tři trojky na začátku poločasu, vždy téměř s klaksonem, zahráli jsme ty situace dobře, což nás dostalo do pohody, ale zároveň do uspokojení. Pardubice pak vsadily na střelbu trojek, aby zápas zdramatizovaly, což se také podařilo. Ale na druhou stranu jsme to utkání zvládli i díky proměňování trestných hodů po taktických faulech v závěru. Je to jen dílčí krok, v úterý se musíme koncentrovat na úplně jiné utkání.“

Dušan Bohunický (trenér Pardubic): „V první řadě gratuluju domácímu trenérovi a také Ellovi za jeho vynikající výkon. Co se týká naší hry, nejsem spokojený s obranou, kterou jsme předváděli – v některých momentech jsme byli málo aktivní. Na druhou stranu bych chtěl vyzdvihnout naši útočnou hru, od níž bychom se chtěli do dalších utkání odrazit. Co se týká hry Děčína, předváděl velmi agresivní basketbal, který byl na hranici únosnosti – a s kterým my jsme se nedokázali vyrovnat. Ale také měl ve svém středu Ella, jenž dnes předvedl vynikající výkon – a to si myslím, že byl klíč k úspěchu domácích.“

Levell Sanders (rozehrávač Děčína a nejlepší hráč utkání): „Díky za gratulaci. Nastoupili jsme do utkání velmi koncetrovaně. První zápas play-off a my jsme tady chtěli tu výhru získat – a také ji získali. Oni dnes celkem dobře stříleli, ale myslím, že celý zápas jsme byli soustředění a většinu utkání jsme hráli dobrý basket. Je to 1:0, nic speciálního se neděje. Musíme se dobře připravit na další zápas na jejich palubovce a jsem si celkem jistý, že oni budou dobře připravení, takže my musíme být také ready.“

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta