Rubriky
Sport Zprávy

Třetí třída druhá v Kolíně

zaci hc dcV pátek a sobotu před Velikonocemi se děčínští hokejisté ročníku 2004 a 2005 zúčastnili turnaje nazvaného Kratochvílův memoriál v Kolíně. V městě rozprostírajícím se ve velké rovině se sjelo hned 10 celků z celé republiky a jedním z nich byli i děčínští medvědi z HC. Turnaj byl ozdoben perfektní organizací a také systémem bodování, kdy každá třetina byla brána jako samostatné utkání a tak bylo možné získat z každého utkání 8 bodů a nikdo neměl dopředu nic jistého.

Do turnaje vstoupili medvědi utkáním proti HC Tábor. Po brzkém budíčku a cestě byl pohyb po kluzišti v první třetině značně neučesaný, avšak v dalším vývoji, bylo vše v naprostém pořádku. Po třetinách 2:2, 4:1, 4:0 a vítězství 10:3 jsme si připsali prvních 7 bodů do tabulky. V dalším utkání nás čekal soupeř z Hronova, který byl horkým favoritem turnaje. Bojovný výkon a obětavé zákroky děčanů vedli k výsledkům třetin 2:3, 0:2, 3:2 a celkové prohře 4:7. Avšak 2 body do tabulky se počítaly. Ve třetím utkání základní skupiny jsme narazili na tradičního soupeře – Piráty z Chomutova. Vyrovnané utkání bylo soubojem brankářů, ze kterého nakonec vyšel lépe ten na straně Pirátů. Po třetinách 1:3, 1:1, 3:2 a celkové velmi těsné prohře 5:6 jsme si odnesli 3 body.

Před posledním utkáním ve skupině se Spartou Praha jsme věděli, že do bojů o medaile nás posune zisk 5 bodů z tohoto utkání. Ihned na začátku připravili sparťané pro děčínské hokejisty studenou sprchu, kdy po úvodních 3 minutách prohrávali 5:0. První třetina se zdála být rozhodnutá a skončila výsledkem 6:1 pro Spartu. Rovnice byla jasná. Musíme vyhrát zbývající 2 třetiny a také dotáhnout 5 gólové manko z první třetiny. O krátké pauze promluvil do hlav hráčů trenér Martin Luka a hlavu brankáře si vzal na starost Ondřej Michálek. Od úvodního vhazování druhé třetiny jakoby všichni děčínští medvědi vymazali sparťany ze hřiště. Výborně si pokrývali hráče a byli úspěšní v řešení situací 1 na 1. Nezalekli se ani ostřejší hry ze strany soupeře a dokázali, že bojovnost a odhodlání jít kupředu za svým cílem jsou jim vlastní. Druhou třetinu vyhrál děčínský celek 2:0 a mohlo se jít do posledního dějství. V tom si až do závěru Děčané stále drželi příznivý stav 2:0, který však v celkovém výsledku nic neřešil. Bylo potřeba přidat třetí branku. 10 sekund před koncem utkání bylo po hákování nařízeno trestné střílení ve prospěch HC Děčín. K němu se postavil Matěj Leden a ukázkovým blafákem zasunul do prázdné branky. Jelikož čas uplynul, byla to poslední akce, která upravila konečný stav třetiny na 3:0 a celkově výsledek na 6:6. Obrovská vlna radosti byla znát nejen na hráčích ale i trenérech a rodičích, kteří již klasicky dotvářeli pomocí bubnů a dalších pomůcek výbornou atmosféru v hledišti.

Ve druhé části turnaje nás čekala 3 utkání v soubojích o 1. – 6. místo. Jelikož si každý odnášel body z předchozího dne se soupeři, kteří také postoupili do této skupiny, svítilo na našem místě 5 bodů a patřili jsme tak k týmům, které toho „moc“ neměly. V prvním utkání tohoto dne jsme se postavili týmu Letců z Letňan. Výkon v tomto utkání patřil k nejlepším v tomto turnaji a soupeř si musel připadat jak na jednom velkém kolotoči. Po třetinách 4:0, 4:2, 6:0 a celkovém vítězství 14:3 jsme si pohodlně zapsali dalších 8 bodů. Ve druhém utkání jsme nastoupili proti soupeři z Českých Budějovic. Nasazení a bojovnost z prvního utkání dokázali hráči přenést a po třetinách 2:0, 1:1, 3:0 a celkovém vítězství 6:1 jsme si do tabulky připsali dalších 7 bodů. Před posledním utkáním s domácími Kozly z Kolína, při rozmanitém vývoji ostatních utkání jsme věděli, že zisk 3 bodů nám zaručí jistotu stříbrných medailí. Vstup do utkání se povedl naprosto fantasticky, kdy jsme první třetinu ovládli výsledkem 4:1. Senzace byla blízko blizoučko. Ve druhé třetině svítilo po siréně na tabuli dvojčíslí 1:1 a všichni věděli, že to večer na vyhlášení bude cinkat. Poslední třetinu děčínští medvědi prohráli 1:3, avšak celkové vítězství z utkání 6:5 stanovilo konečný počet bodů na 25. Oslavy a děkovačky divákům mohly propuknout v plném proudu, jelikož myšlenka na konečné druhé místo z 10 týmů na turnaji tohoto obsazení před začátkem turnaje bylo snem všech. Hráči sami pochopili, že v hokeji nepřijde nic samo a že budou-li hrát na 100 procent každý coul utkání, pak se úspěch může dostavit. Za reprezentaci města Děčín patří všem hráčům a organizačním pracovníkům této třídy velké díky.

Sestava HC Děčín:
Matěj Werner, Sebatian Höll, Ondřej Postl, Tomáš Kurel, Matěj Leden, Vojtěch Hois, Bohuslav Nowak, Adam Bartoň, Lukáš Hájek, Adam Werner, Jan Janovský, Tadeáš Vacek, Tomáš Jelínek.

Trenéři a vedoucí:
Martin Luka, Mgr. Ondřej Michálek, Roman Bartoň, Petr Leden a Naďa Bárová.

Autor: Mgr. Ondřej Michálek
Zdroj: HC Děčín