Rubriky
Sport Zprávy

BK Děčín vs BK JIP Pardubice

Do konce skupiny A1 zbývá Válečníkům sehrát již poslední tři zápasy, ve kterých se ještě dvakrát představí děčínští hráči na domácím kurtu. V prvním z těchto dvou špílů přivítají tuto středu Pardubice, se kterými máme šanci srovnat vzájemnou zápasovou bilanci. V letošní megavyrovnané tabulce jsou na tom Východočeši aktuálně lépe než my, když jim patří 2. příčka s bilancí 19 výher a 12 porážek s aktivním skore 2580:2446.

Ze zmiňovaných dosud tří vzájemných klání dvakrát odcházeli ze hřiště jako vítězové Pardubičtí. V základní části jsme nejprve prohráli v domácím prostředí 75:82 (Sedmák 20, Sanders 19, Pope 10 – Žabas 22, Bohačík 20, Čarnecký 11) a v odloženém utkání 2. kola (z důvodu těžkého zranění našeho kapitána Jakuba Houšky) pak i na soupeřově hřišti v poměru 72:83 (Soukup 17, Sedmák 15, Pope 14 – Kotas 23, Pospíšil 18, Muirhead 12). První výhru nad Beksou jsme oslavili v nadstavbě, kdy jsme na východě Čech uspěli po výsledku 85:68 (Pope 22, Sanders 13, Landa 12 – Pospíšil 15, Faifr 10, M. Peterka 8).

Po posledním utkání měl děčínský kouč Pavel Budínský pro svůj tým jen slova chvály: „Málokdo očekával, že bychom v Pardubicích vyhráli po takovém průběhu a takovým výsledkem, ale troufnu si tvrdit, že to byl náš nejsuverénnější výkon na venkovním hřišti v této sezoně. Předvedli jsme opravdu velmi koncentrovaný a disciplinovaný výkon, hlavně v první půli a v první čtvrtině, kdy jsme se dostali do skutečné pohody.“ Ocenil i velmi dobrou obranu týmu a chytrost, díky které jsme si vytvářeli dobré střelecké pozice.

V Poháru České Pošty se Bohačíkovi a spol. podařila podobně smělá jízda jako loni našemu týmu. Po čtvrtfinálovém setnutí prvoligového Liberce (101:67) porazili Pardubičtí v ofenzivní semifinálové podívané i Prostějov (106:93) a mohli se tak těšit na vytoužené finále. V něm dlouho „dusili“ obhájce trofeje z Nymburka, ale i přes výborný výkon nakonec padli těsně 83:87 (top skóreři Pardubic: Muirhead 17, Faifr 16, Pospíšil 14) a brali tak stříbrné medaile.

V minulém týdnu byl od pardubického mužstva odvolán kouč Jan Slowiak, jelikož vedení klubu nebylo spokojeno s herním projevem týmu v nadstavbové části – v té navíc pod jeho vedením zvítězili Pardubičtí pouze jednou ze šesti utkání… Místo něj převzal mužstvo dosavadní Slowiakův asistent Dušan Bohunický, který slavil úspěch hned ve své premiéře v roli hlavního kouče, když Pardubice tuto neděli zdolaly v televizním zápase Prostějov poměrem 84:74 (Bohačík 17, Nelson 16, Žabas 15). Proti Orlům nemohl novopečený kouč počítat se službami Coreyho Muirheada a Zbyňka Pospíšila, jejichž start v Děčíně je také nejistý.

Děčínskému celku se bohužel derniéra před středečním vzájemným zápasem nevydařila a z Kolína jsme odjeli s porážkou 66:76 (Stria 26, Sanders 13, Pope 10 ), jež nás sesunula na aktuálně poslední místo v A1.

Nejlepší střelci Pardubic v dosavadním průběhu letošní sezony:

Evaldas Žabas – 15,9 bodu, 3 asistence a 4 získané fauly na utkání
Corey Muirhead – 13,9 bodu, 8 doskoků, 3 asistence a 6 F+ na zápas; průměrná validita 22,1
Petr Bohačík – 13,3 bodu, 7 doskoků a 4 získané fauly na utkání

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz
Foto: Roman Valenta