Rubriky
Zprávy

Dluhové pasti I.

decin most knihovna kontrasry dluhy_alesoByla doba, kdy jsem si bláhově myslel, že hlavním problémem našeho města je nedostatek práce. Bohužel i v tomto jsme se posunuli k horšímu směrování. Dlouhodobá nezaměstnanost ovlivňující ekonomické možnosti obyvatel Děčína, byla po roce 2000 spojena s téměř s neomezenými možnostmi naplnit potřeby bez příjmu – na dluh. Půjčovatelé peněz neřešili příjmy potenciálních dlužníků, dokonce na chudé lidi byla jejich „pomoc“ ve velké míře přímo zaměřena. Řada lidí se dostala do zacyklené dluhové pasti, z které téměř není úniku. Pro část chudých lidí je situace kolem dluhů natolik neřešitelná, že se jim ani nevyplácí pracovat. Skutečně dobře placenou práci dlužník obvykle nedostane, takže nástup do práce v krátkodobém pohledu nemusí být řešením. Po nástupu do práce je totiž „vždy“ část platu obstavena věřitelem a nezávisle na úsilí si žije stále stejně špatně.

Postiženi přitom nejsou jen lidé na okraji společnosti, dluhy má opravu velká část populace. V poslední době se firmy s „pomocí“ zaměřují především na seniory a lidi s invalidními důchody, neboť státní penze zajišťují, v případě nesplácení půjček, velmi solidní trvalý výnos výrazně překračující běžné příjmy z podnikání. Tato státem podporovaná lichva nemá v českém prostředí obdobu a nikdy v minulosti se v Čechách v takové míře nerozšířila.

Bohužel Město Děčín totiž patří k místům, kde je největší počet lidí s podobnými problémy v České republice. Odhaduje se, že v Děčíně je už téměř 15-20 % obyvatel předlužených nebo v situaci, kdy má nějaké dluhy po lhůtě splatnosti. Čísla odpovídají i počtu lidí na sociálních dávkách, okres Děčín patří k 4. nejhoršímu v ČR, ze sociálních dávek, je zde státem dotováno 33,5 % domácností.

Z téměř 50 tisíc obyvatel téměř jedna pětina nemůže utrácet za nic jiného než za základní životní potřeby, což se přirozeně projevuje na místní ekonomice, živnostenském podnikání, trhu s nemovitostmi atp. Pro perspektivu města Děčína je otázka dluhových pastí jeho obyvatel jeden z hlavních problémů.

Co to znamená pro správu města, samotné dlužníky i nás ostatní bude popsáno příště.

Vlastimil Pažourek
radní města Děčína (Volba pro město Děčín)