Rubriky
Zprávy

Opět se množí problémy s černými skládkami

Končící zima opět přináší tradiční nešvar v podobě zakládání černých skládek a odkládání odpadu mimo určené sběrné nádoby. Odpad z úklidu zahrad, chat i bytů po zimě tak často končí v městských lesích nebo na okraji měst a to i přesto, že obyvatelům je k dispozici bezplatně sběrný dvůr.

„Je s podivem, že lidé jsou schopni vynaložit energii na to, aby odvezli svůj odpad někam do odlehlé čtvrti nebo na kraj města a riskovat, že budou za založení černé skládky platit desetitisícovou pokutu, přitom sběrné dvory jsou otevřeny každý všední den a v sobotu v dopoledních hodinách,“ uvedl ředitel děčínské městské policie Marcel Horák.

Problém černých skládek a odkládání odpadů mimo určená místa se tradičně objeví po zimním období. Strážníci proto mají za úkol pravidelně kontrolovat místa, kde se problémy s odpadky objevují opakovaně. Bohužel nelze uhlídat každý kout, zásadní je proto spolupráce občanů. „Často se stává, že nám někdo zavolá a oznámí, že někdo odložil odpad na nějakém místě a že se to stalo před několika dny. Zjištění viníka je pak komplikované či přímo nereálné. Uvítáme, pokud nám občané zavolají ihned ve chvíli, kdy k takovému jednání dochází, linka 156 je k dispozici nepřetržitě,“ řekl Horák. Dodal, že velkou pomocí je kamerový systém, díky kterému se podařilo vyřešit řadu přestupků spočívajících právě v ukládání odpadků mimo určená místa.

Mgr. Tomáš Pavlík, MBA
Městská policie Děčín