Rubriky
Kultura Zprávy

Velikonoce na zámku

!Aktuálně! … vzhledem k nepříznivé předpovědi počasí na Velikonoční pondělí 1. dubna, přesouváme akci „Pohádková pomlázka v Růžové zahradě“ do interiéru, konkrétně do velkého Knihovního sálu v jižním křídle zámku. O slíbené pohádky ani výtvarné dílny děti rozhodně nepřijdou, naopak si budou moci užít řadu dalších soutěží a tvořivých aktivit. Časový plán se nemění, začínáme v 14:00. Loutkové pohádky v podání pražského divadla ŠUS přijdou na řadu ve 14:30 (Dlouhý, Široký a Bystrozraký) a v 16:00 (Barbucha).

Blížící se velikonoční svátky můžete přivítat také na děčínském zámku.
Období Velikonoc je na zámku tradičně věnováno především dětem. Již v době velikonočních prázdnin, přesněji od čtvrtka 28. 3. do neděle 31. 3. jsou pro ně připraveny oblíbené dětské prohlídky, při kterých se setkají se zámeckou komtesou a budou spolu s ní pátrat po tajemství zámeckého bratrstva. Další program je připraven na velikonoční pondělí 1. dubna. Po dopoledním koledování mohou malí koledníci po obědě přijít do probouzející se Růžové zahrady. Tentokrát tu na ně budou čekat dvě mladé komtesky známé z dětských prohlídek, kterým se po zahradě poztrácela velikonoční vajíčka. Pomohou jim je děti nalézt? Určitě pak na ně čeká sladká odměna. Svojí tvořivost mohou malí návštěvníci vyzkoušet ve výtvarné dílně, ve které se tentokrát budou vyrábět loutky. Pokud budou děti opravdu šikovné a dílo se jim podaří, mohou si dokonce jednu loutku sami vyrobit a odnést domů. Veselé velikonoční odpoledne navíc zpestří hned dvě pohádková představení v sala terreně. A samozřejmě nemohou být jiná než loutková. Pražské divadlo ŠUS nejprve od 14:30 uvede klasickou pohádku Dlouhý, Široký a Bystrozraký a od 16:00 na děti a jejich dospělý doprovod vybafne Barbucha. Pohádková pomlázka v Růžové zahradě začíná na velikonoční pondělí ve 14:00.

Navečer si potom na zámek jistě najdou cestu milovníci klasické hudby. Oblíbený děčínský soubor Collegium Verbascum představí v zámecké kapli sv. Jiří krásné renesanční skladby, které vznikly v 16. století po potřeby velikonoční liturgie. Na programu budou dvě kompozice španělského skladatele Tomáse Luise da Victoria. „Hlavní skladbou celého večera budou Tenebrae Responsories. V době před II. vatikánským koncilem se tyto mše konaly během Svatého týdne. Bývaly velmi působivé, protože probíhaly za tmy a v záři svící, které se ale postupně zhášely. Prostor kostela se tak postupně nořil do tmy, latinsky tenebrae. Druhou část koncertu obstarají úryvky z Missa Quarti Toni stejného autora,“ říká Miloš Vavřička ze Zámku Děčín. České překlady latinských liturgických textů bude přednášet pan Rudolf Felzmann. Začátek koncertu je v pondělí 1. dubna 2013 od 18 hodin.

[FŠ, MV]

Zdroj: www.zamekdecin.cz