Rubriky
Sport Zprávy

BC UNIKOL Kolín vs BK Děčín

Po dvou domácích špílech Válečníci v 7. kole A1 vycestují opět za hranice našeho města, tentokráte k našemu polabskému „sousedovi“ z Kolína. Obhájci bronzových medailí i v letošní sezoně naplňují roli jednoho z černých koní Mattoni NBL a svými posledními výsledky opět ještě více zamotaly vývojem v elitní skupině, kde nyní okupují (se stejnou bilancí jako Válečníci) 6. místo díky sedmnácti výhrám a třinácti porážkám se záporným skore 2437:2511 – na druhý Prostějov (který má ale zápas k dobru) ztrácíme my i Kolín pouhý bod…

Se Středočechy máme tento pátek šanci srovnat zatím negativní vzájemnou bilanci v letošní sezoně. V základní části jsme nejprve doma prohráli velmi smolně 100:101 (Pope 26, Sedmák 25, Stria 19 – Bolds 26, Machač 20, Zuzák 16) a v odvetě na soupeřově kurtu jsme kvůli nezvládnutému závěru podlehli 79:86 (Sanders 22, Sedmák 18, Pope 14 – Radulović 28, Bolds 17, Field 16). První sukces proti Benáčkově družině jsme si tak schovali na nadstavbu, kdy jsme po pohledné ofenzivní podívané brali v ČEZ Sportcentru dva body za výhru 96:91 (Pope 26, Soukup 17, Landa 15 – Bolds 29, Ubilla 16, Machač 12).

V minulém preview byl zmíněn i kolínský neúspěch v Poháru České Pošty, kde byl ve čtvrtfinále nad jejich síly pozdější vítěz Nymburk, jenž zvítězil v poměru 101:68 (nejlepší střelci Kolína: Benáček 17, Vyoral 14, Radulović 13).

Kolínští mají aktuálně velmi dobrou formu, kterou potvrdili posledními dvěma slepenými výhrami nad Pardubicemi v rozmezí pouhých čtyř dnů. V odloženém klání 1. kola nejprve zvítězili Machač a spol. na domácím hřišti poměrem 86:73 (Bolds 22, Ubilla 17, Kříž 15), aby následně vybojovali i trochu nečekanou druhou výhru na východě Čech, která má hodnotu 88:82 (Bolds 27, Machač 13, Ubilla 11).

Válečníci po domácím setnutí Ostravy (83:70) dlouho sahali po druhé letošní výhře nad devítinásobným mistrem z Nymburka, ale tentokráte jsme bohužel zápas do vítězného konce nedotáhli a prohráli těsně 65:67 (Landa 19, Stria 15, Pope 11).

O dalším krásném špílu s Nymburkem, ofenzivně laděném Kolínu či jeho vyrovnaném kádru hovořil před utkáním pivot Robert „Bobo“ Landa:

Bobo, i podruhé jsme doma Nymburk výrazně potrápili, ale na výhru to tentokrát bohužel nestačilo. V čem byl soupeř o ten pomyslný krůček lepší?
Často se to myslím zmiňuje a je to pravda – hráči Nymburka mají za sebou mnohem více takových zápasů, jako byl ten poslední v Děčíně. Vyrovnaný průběh, vysoké tempo, souboje, akce, napínavá koncovka – okamžiky, kdy rozhodují detaily. Na straně Nymburka je jednoznačně více zkušeností – a tentokrát měli v koncovce zápasu i více štěstí.

V pátek zajíždíme do Kolína, na jehož hřišti se nám dlouhodobě nedaří. V čem vidíš příčiny těchto nezdarů? 

I Kolín se umí opřít o své fanoušky a drobná specifika domácího prostředí (vzduchem voní grilující se klobásy, horký vzduch z plynových zářičů u stropu na poslední chvíli prohřívá halu) – ale to není to podstatné. Důležité je si uvědomit, že Kolín poslední roky patří ke špičce NBL – a na domácím hřišti pravidelně zdolává nejen Děčín (Kolín letos doma padl zatím jen s Nymburkem a Prostějovem). Víme, jak je ten zápas důležitý, a dlužíme ještě Kolínu těsnou domácí porážku z pátého kola.

Kolín hraje letos velmi ofenzivně. Očekáváš i tentokrát útočně laděnou podívanou?

Kolín se pod trenérem Benáčkem dlouhodobě prezentuje určitým herním stylem – a ten se asi před tímto zápasem nezmění. V zatažené, pasivní obraně šetří síly na agresivně pojatý útok. Vynikající individuální dovednosti hráčů Boldse, Fielda a Ubilly do tohoto konceptu zapadají. Pokud předvedeme vyváženou, chytrou a týmovou hru na obou stranách hřiště, tak v zápase uspějeme.

Letos jsme s Kolínem sehráli zatím tři utkání, z nichž dvakrát nás soupeř porazil. Co bylo pro tato utkání specifické, příznačné?

Každý ze zápasů byl atraktivní podívanou. Spojoval je vyrovnaný průběh, osobní souboje, emoce – to je ta nejlepší pozvánka na čtvrtý vzájemný duel.

Kdo z individualit v týmu soupeře nám může dělat v defenzivě největší obtíže?

Trio zahraničních hráčů, které jsem uvedl výše, ještě doplním o čtvrtého cizince – Raduloviče, a dva zkušené české pivoty pod košem – Zuzáka s Machačem.

Top skóreři Kolína v letošní sezoně MNBL:

Demarius Bolds – 18,3 bodu, 7 doskoků a 4 získané fauly na utkání
Emmanuel Ubilla – 14,6 bodu, 6 asistencí a 5 získaných faulů na zápas
David Machač – 12,2 bodu a 5 doskoků na utkání

Ladislav Faltin
Zdroj/foto: HC Děčín