Rubriky
Zprávy

Svatby na zámku mají nové možnosti

Desítky snoubenců si každý rok řeknou své ano v prostorech děčínského zámku. S dokončením rekonstrukce se pro zájemce o sňatek otevírají nové možnosti.

Svatební obřady se na děčínském zámku samozřejmě konaly již v minulosti. Z historických pramenů máme zprávy o celé řadě z nich. Pravděpodobně nejznámější je sňatek jediné dcery následníka rakousko-uherského trůnu Františka Ferdinanda d´Este, Žofie vévodkyně z Hohenbergu, která se v Děčíně provdala za hraběte Nostitz-Rienecka. V novodobé historii zámku, tedy poté, co ho opustili vojáci, se první svatební obřad uskutečnil před deseti lety, v létě roku 2003. Od té doby zde na společnou cestu životem vykročilo několik stovek manželských párů. Jako svatební síň sloužila nejprve zámecká kaple sv. Jiří, poté především Rohový sál v západním křídle. „To ale zdaleka nejsou jediná dvě místa pro vstup do manželského svazku,“ říká ředitelka zámku Iveta Krupičková. „Snoubenci často využívají i komornější Modrý sál s dochovanou nástěnnou výmalbou, v létě je velmi oblíbená také Růžová zahrada. Nevýhodou tohoto krásného prostoru je pouze závislost na rozmarech počasí.“ Svatby se ovšem mohou konat také v impozantní barokní konírně. Zajímavostí je, že v zámecké kapli sv. Jiří je nyní možné uskutečnit jak církevní tak občanský sňatek. Kromě pronájmu prostoru na vlastní obřad získávají novomanželé také možnost fotografování v prostorech zámku, včetně velmi atraktivní Růžové zahrady.

Nové možnosti pro svatební obřady nyní nabízí jižní křídlo. Pro početnější svatby je naprosto ideálním místem nedávno otevřený Knihovní sál s téměř neomezenou kapacitou. Přímo pod ním se navíc nachází prostor, kde by měla být ještě v průběhu letošního roku otevřena nová zámecká restaurace. Svatebčané proto nemusí ze zámku pospíchat, v krásném prostředí je možné uspořádat také svatební hostinu. A aby byl romantický zážitek kompletní, je nyní nově k dispozici také novomanželské apartmá. Další zajímavé prostory, které by mohly být využity pro uspořádání svatebního obřadu, se navíc otevřou v polovině letošního roku. Jde konkrétně o atraktivní terasové zahrady na jižní straně zámeckého svahu.

Pokud snoubenci plánují uzavřít manželský svazek právě na děčínském zámku, je prvním krokem návštěva matriky, kde je nutné domluvit termín svatebního obřadu. Následně si na zámku prohlédnou všechny prostory a rozhodnou se, který nejvíce odpovídá jejich představám. Současně se také doladí některé detaily – květinová výzdoba, doprovodná hudba, popřípadě zprostředkování fotografa. Svatební obřad na děčínském zámku stojí 4 000 Kč, přičemž v ceně je kromě pronájmu prostor a možnosti fotografování zahrnuta také kytice na obřadní stůl a živá hudba. Všechny informace a kontakty naleznete na zde >>.

[FŠ, MV]
Zdroj: www.zamekdecin.cz