Rubriky
Zprávy

Do nového roku s nadějí

decin labe beskydy zamek_alesoPoslední dobou slýcháme stále horší a komplikovanější předpovědi budoucnosti, nedávno byl dokonce často skloňovaným mediálním tématem konec světa. Většinu z nás popuzují amnestie, neustálé změny zákonů, nedostatek peněz, vyšší daň z přidané hodnoty… Obavy z budoucnosti jsou zkrátka všudypřítomné.

I když si nemyslím, že by nás čekaly světlé zítřky „bez práce“, dovolím si být do nového roku i trochu optimistický. Pokusím se tedy popsat, co pozitivního se děje a očekává v Děčíně v roce 2013.

V rozporu se zažitou představou se daří většině hlavních místních zaměstnavatelů. Chart Ferox Děčín má rekordní zakázky dokonce až z USA a z Austrálie. Constellium Extrusions Děčín, s.r.o. (dříve Alcan a Kovohutě) je jednou z nejefektivnějších lisoven slitin hliníku v Evropě, a má tak před sebou velmi slušnou perspektivu. Podobně dobře je na tom řada dalších menších strojírenských firem v Děčíně. V areálu Armexu rozvíjí činnost nový zaměstnavatel, firma BUS Děčín, zaměřená na výrobu elektrozařízení. V nejbližší době se konečně čeká rozhodnutí o areálu Četransu, kde léta běžící soudy omezovaly jeho využití. Pokud soud konečně rozhodne o konkurzním správci, může být areál nabídnut investorům, což by s sebou neslo další možná pracovní místa.

Svítá naděje na stabilizaci děčínské nemocnice, která jako jediná v Ústeckém kraji hospodaří bez ztráty. Dochází k změnám ve vedení Krajské zdravotní, a.s. a Děčín zde má konečně – v osobě primátora města Františka Pelanta – v představenstvu svého zástupce.

Kupodivu i správa města Děčín má šanci na změny k lepšímu. Městu klesají již čtvrtým rokem daňové příjmy, letos by se mohl tento trend zastavit. Ovšem nebudeme si nalhávat – dostatek potřebných peněz nebude asi už nikdy. Novinkou je, že si na tento stav zvykáme a učíme se v něm žít. Je daleko přirozenější obracet každou korunu třikrát a spíše vyrovnávat nedostatkové zdroje z různých dotačních titulů, než ve velkém utrácet za nesmysly pro pocit blahobytu. Stovky vyhozených milionů korun nepředstavují jen promarněné příležitosti, ale připravily nás o schopnost rozumně hospodařit.

Stále jsme chudé město s mnoha problémy. Není to ale jen o vládě, Evropské unii či někom dalším, kdo by naši situaci mohl změnit k lepšímu. Lépe se nám bude žít, pokud se budeme sami snažit své město rozvíjet. Přeji proto Vám všem dostatek dobrých nápadů, energie a snahy, aby se nám všem společně v Děčíně lépe žilo.

Vlastimil Pažourek – městský radní za Volbu pro město Děčín