Rubriky
Sport Zprávy

BK Děčín v sobotu do Ostravy

nh-ostravaDo konce základní části již chybějí pouze čtyři kola – a v prvním z těchto čtyř klání čeká na Válečníky papírově nejsilnější soupeř, ostravská Nová huť, se kterou se střetneme tuto sobotu netradičně až od 20 hodin. Utkání totiž bude vysílat přímým přenosem stanice ČT Sport.

A Ostravanům máme co vracet! V 9. kole jsme totiž s naším aktuálním soupeřem padli na domácí palubovce poměrem 70:82 (Sedmák 15, Alič a Pope po 12 – Stehlík 16, Jurečka 14, Číž a Gniadek po 11). Hlavní důvody porážky vypichuje děčínský křídelník Lukáš Linhart: „V tomto utkání nás soupeř nekompromisně trestal za každou chybu, kterou jsme udělali. Ostravané také lépe četli hru.“

V odvetě očekává Lukáš podobně složitý úkol: „Bude to opravdu těžký zápas, ale věřím, že když budeme hrát naši hru, tak se nám povede odvézt si domů dva body.“ (usměje se)

Ostrava rozjela letošní sezonu výborně a po 13. kola ji zdobila bilance 12:1! V dalším průběhu soutěže však již Nová huť tak nedominuje, mimo jiné i vinou zranění (aktuálně je na marodce například tahoun J. Wilson) – i přesto se však družina Dušana Medveckého stále drží před dotírajícími se Pardubicemi na 2. místě s patnácti výhrami a šesti porážkami při plusovém skóre 1712:1581.

Odchovanec českobudějovického basketbalu vidí jako hlavní důvod letošního tažení soupeře X-faktor jménem Rahsaan Ames. Tento zkušený „šedý vlk“ přišel před sezonou z Kolína a zaplnil tak palčivé místo rozehrávače, kde po jeho boku basketbalově roste Adam Číž – a nelze zapomenout ani na třetího point guarda Jana Stehlíka, který nám v prvním špílu nasázel 16 bodů: „Ostrava má velmi kvalitní tým. Na rozehrávce je Ames, který v této sezoně podává velmi dobré výkony. Celkově hrají týmově, půjčují si balon, čtou dobře hru – a to je samozřejmě těžké pro soupeřovu obranu.“

V minulém týdnu ohlásil moravskoslezský celek příchod nové posily, kterou je exprostějovský pivotman Austin Dufault. Tento 206 vysoký americký forward točil v dresu Orlů v průměru 29 minut, během nichž si připsal 15,6 bodu a 5 doskoků. Borec přezdívaný Luky vidí jeho příchod jako velké posílení ostravského kádru: „Je to pro velká posila. Ostrava už předtím měla kvalitní tým – a teď tedy přivedli dalšího velmi kvalitního hráče. Dufault je schopen vystřelit z jakékoli pozice s vysokou úspěšností.“

Ames a spol. v posledním ligovém klání rozdrtili trápící se Ústí nad Labem na jeho hřišti v poměru 111:73 (tahouni Ostravy: Greene 25, Stehlík 22, Ames 18). Nová huť navíc proti Pandám nastoupila pouze v osmi hráčích – a navíc ještě bez nové posily Dufaulta.

Děčínský celek jako jediný zasáhl do ligových bojů i tuto středu, kdy se v dohrávce 2. kola představil na hřišti Pardubic. I přes solidní výkon jsme nakonec odjeli z východu Čech s porážkou 72:83 (nejlepší střelci Děčína: Soukup 17, Sedmák 15, Pope 14).

Lukáš však zřejmě do konce života nezapomene na předcházející domácí klání s Jindřichovým Hradcem (které jsme vyhráli 84:63), jelikož v jeho závěru si připsal své první ligové body! „Měl jsem radost, že se mi to konečně povedlo. Kolik mě to bude stát do klubové kasy, to zatím ještě nevím,“ dodal ke svému počinu s úsměvem děčínský mladík. 

Top skóreři Nové huti v dosavadním průběhu soutěže:
Rahsaan Ames – 15,1 bodu, 4 doskoky a 6 asistencí na zápas; střelba 2 b. 61,4%
Jeremiah Wilson – 11 bodů a 7 doskoků na utkání
Adam Číž a Justin Greene – oba shodně zaznamenávají 10 bodů na zápas 

Ladislav Faltin