Rubriky
Politika Zprávy

Prvním komunistickým hejtmanem se stal šéf severočeské KSČM Bubeníček

Česko má prvního komunistického hejtmana. Do čela Ústeckého kraje zvolili zastupitelé předsedu krajského výboru KSČM Oldřicha Bubeníčka. Funkci mu zajistila pohodlná většina, kterou v zastupitelstvu má koalice KSČM s ČSSD.

Pro Bubeníčka na úterním ustavujícím zasedání hlasovalo 39 zastupitelů, 12 bylo proti a jeden se zdržel hlasování.

„Budeme se snažit navázat na vše pozitivní, co tady bylo v minulém volební období a vyvarovat se tomu špatnému, co nám udělalo nedobré jméno v závěru volebního období,“ řekl po svém zvolení nový hejtman.

Bubeníčkovým náměstkem se stal spolustraník Stanislav Rybák a funkci druhé náměstkyně bude v následujícím funkčním období vykonávat dosavadní hejtmanka Jana Vaňhová z ČSSD.
Její obsazení v novém vedení kraje už dříve opozice kritizovala. Právě za jejího vládnutí se Ústecký kraj stal symbolem rozkrádání evropských dotací a jejich přidělování lidem spjatých se severočeskou ČSSD. Policie kvůli tomu obvinila bývalého náměstka hejtmanky Pavla Koudu, stejně jako bývalého ředitele dotačního úřadu Severozápad Pavla Markvarta či prvního ředitele úřadu Petra Vráblíka.
Bubeníčkovo jmenování bylo zřejmé od okamžiku, kdy KSČM v Ústeckém kraji s převahou vyhrála volby. Komunisté hned dali najevo, že v povolebním jednání si budou pro svého lídra křeslo hejtmana nárokovat. Do volby hejtmana šel Bubeníček nakonec jako jediný kandidát.

Zastupitelům zazpíval dětský sbor v červených tričkách
Ruku pro něj zvedli i Severočeši.cz, se kterými komunisté také jednali o koalici, ale nedohodli se. Pouze jeden z nich se zdržel.

ODS, která po volbách skončila v opozici, se pokusila prosadit tajné hlasování. Její lídr Vladislav Raška si stěžoval, že mu to nebylo umožněno. Podle předsedy komise však záznamové zařízení nezaznamenalo, že se hlásí o slovo.

Ustavující zasedání krajského zastupitelstva zahájil dětský pěvecký sbor, který byl oděný do červených triček. Zastupitelům děti zazpívaly písně Beskyde, Beskyde či Chválím tě, země má.

Komunisté mají v jedenáctičlenné radě šest křesel, sociální demokracie o jedno méně. V opozici skončila hnutí PRO!kraj, Severočeši.cz a ODS, která v krajských volbách utrpěla debakl. Šéf zastupitelů ODS Raška se stal předsedou kontrolního výboru.

Autoři: alh, oks, hrk
Zdroj: http://usti.idnes.cz/