Rubriky
Sport Zprávy

BK Opava vs BK Děčín

Válečníky čeká po náročném tripu do slovenských Levic opět velmi dlouhé cestování, když k dalšímu zápasu tento pátek zajíždějí do Opavy, kde tak odstartují první ze dvou klání, která nás v následujících šesti dnech proti tomuto soupeři čekají. Opava kdysi bývala basketbalovou baštou a ozdobou české ligy, ale v posledních letech je trend úplně jiný – Slezané bojují převážně ve spodní části tabulky a jejich cíle ani zdaleka nejsou tak vysoké jako v letech předcházejících, kdy Opava čtyřikrát vyhrála nejvyšší soutěž a pětkrát slavila prvenství i v Českém poháru.

Na loňskou sezonu nebude zřejmě nikdo v klubu vzpomínat příliš v dobrém. Opavané se během celé sezony drželi na chvostu tabulky a svou ligovou příslušnost museli hájit až v baráži. Ta se Klapetkově družině vydařila, když v konkurenci Plzně, Zlína a Jindřichova Hradce nepoznala hořkost porážky a nejvyšší soutěž tak nakonec bez větších potíží uhájila. Pro letošek však již novopečený kouč Bredy, bývalý dlouholetý rozehrávač Petr Czudek, stanovil cíle o něco vyšší – hlavním cílem je vyhnout se baráži! Za velký úspěch by pak ambiciózní lodivod považoval postup do předkola play-off.

Do sezony 2012/2013 nevstoupila Opava zle, ale záhy po jejím startu ji začaly provázet zranění – brzy vypadly obě hlavní „jedničky“ Šiřina s Klečku, takže zaskakovat za ně musel hlavně narychlo povolaný Marek Gerych; kvůli těmto problémům na rozehře angažoval klub také Calvina Cagea, který však svými výkony nepřesvědčil a brzy odešel. „Last minute“ přestupovou bombu si Slezané připravili na konec minulého týdne, kdy se z Nymburka vrátil ostřílený křídelník Ladislav Sokolovský. I díky jeho devatenácti bodům včetně čtyř trojek protrhla v neděli Czudkova ekipa šestizápasovou šňůru bez vítězství a z ústeckého kolbiště si odvezla výhru 84-65; do zápasového kolotoče se v Ústí vrátil i point guard Šiřina, který navíc neminul ani jednu ze svých sedmi střel z pole a také se na výhře podílel výraznou měrou! Aktuálně patří Opavě v tabulce 11. místo s bilancí tří výher a osmi porážek.

Podle děčínského křídelníka Honzy Jiříčka bude návrat „ztraceného syna“ Sokola a jasná výhra v Ústí pro Opavu velkou vzpruhou: „Tak příchod Ládi Sokolovského bude určitě přínos a impuls podávat lepší výkony. V Ústí vůbec nebylo znát, že hraje domácí tým proti poslednímu.“

S jakými vyhlídkami půjde do zmiňovaného dvojzápasu s Opavou náš celek? „Jednoduchá a jasná odpověď – nic jiného než vítězství nebereme!,“ říká důrazně jinak věčně usměvavý mladík.

Zápas Slezanů v sousedním Ústí jasně naznačil, že ofenziva soupeře stojí a padá primárně s produkcí trojice Sokolovský – Blažek – Dokoupil. Plejer přezdívaný Jelimán přidává ještě doplňuje: „Určitě souhlasím s těmito třemi zmíněnými. Přidal bych ještě Šiřinu na rozehrávce.“

Borec s číslem 11 na zádech také velmi trefně vystihuje několik faktorů, které zdobí hru Czudkovy družiny: „Tak musíme si dát velký pozor především na hru Blažka, to samé platí i o ostatních dravých hráčích na palubovce jako jsou Dokoupil, Šiřina a střelce Sokolovského… Doma v krásné hale dokáže Opava potrápit téměř každého a to svou zónovou obranou a rychlým protiútokem, který si my musíme svědomitě pohlídat.“

Posily Opavy: Michal Palát (Ostrava), Ladislav Tóth (Plzeň), Ladislav Sokolovský (Nymburk).
Odchody z Opavy: Maurizio Galata, Bruno Celebija, Milan Kolovrat, Calvin Cage (přišel na začátku letošní sezony na výpomoc, ale vedení nepřesvědčil a po třech odehraných zápasech odešel).

V loňské sezoně jsme v obou vzájemných kláních odcházeli ze hřiště jako vítězové – na opavském kurtu jsme se na výhru nadřeli, kdežto v domácím prostředí Sanders a spol bavili diváky pohlednými akcemi a nakonec v poklidu zvítězili vysokým rozdílem. „Tak na loňské domácí utkání si vzpomínám moc dobře, protože jsme Opavu zcela jasně přejeli ve všech směrech. V Opavě vím, že jsme od začátku až do konce zápasu nepřipustili domácím nic a vyhráli jsme,“ podotkl k loňským špílům Honza.

Loňské vzájemné zápasy:
Základní část MNBL:
Opava – Děčín 62:75 (Klečka 18, Šiřina 11 – P. Houška 22, Stria 16, Pomikálek 11).
Děčín – Opava 85:49 (P. Houška 16, Williams 12, Pomikálek 11 – Kolovrat 9, Celebija 8).

Nejlepší střelci Bredy v dosavadním průběhu soutěže:
(Do statistik není započítán Ladislav Sokolovský – má pouze jeden odehraný zápas ani Calvin Cage, který klub opustil).
Jakub Blažek – 17,9 bodu, 8 doskoků a 7 získaných faulů na utkání
Jakub Šiřina – 15 bodů, 7 asistencí! a 4 získané fauly na zápas
Ladislav Tóth – 10,2 bodu a 7 doskoků na utkání

Ladislav Faltin
Zdroj: www.bkdecin.cz 
Foto: Roman Valenta